LIFE & STYLE

3 λαχταριστά νηστίσιμα πιάτα για τα μεσημέρια της Σαρακοστής

Χταποδάκι κοκκινιστό στο φούρνο

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 1/2 κιλό χταπόδι καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες
  • 5 πατάτες κομμένες σε μισές ροδέλες
  • 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 φυλλαράκια δάφνης
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σ’ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το θυμάρι) και ανακατεύουμε να πάνε παντού το ελαιόλαδο, η ντομάτα και τα μπαχαρικά. Σ’ ένα ταψί, απλώνουμε τις πατάτες και το χταπόδι (με τις βεντούζες προς τα πάνω) και από πάνω τοποθετούμε το θυμάρι. Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να τρυπιέται το χταπόδι με ένα πηρούνι και, φυσικά, να έχουν γίνει οι πατάτες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμη ή ώσπου να ροδίσει και να δέσει η σάλτσα.

 

Μανιτάρια στιφάδο

 

Τι χρειαζόμαστε

 

  • 1/2 κιλό κρεμμύδια μικρά για στιφάδο
  • 300 γραμμάρια μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
  • 1/2 κιλό χυμό ντομάτας
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ξηρό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, ώσπου να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, σωτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα και μετά ρίχνουμε μέσα την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο και τη δάφνη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το σκόρδο, τη ζάχαρη και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε μεσαία φωτιά για 30 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Σερβίρουμε με ρυζάκι ή κους-κους.

Μελιτζάνες μπουργκινιόν

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε ροδέλες και στα 4
  • 200 γραμμάρια μανιτάρια champignon κομμένα στα 4
  • 1 κρεμμύδι μέτριο χοντροκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί ξηρό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια για 3-4 λεπτά, να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε, προσθέτουμε λίγο λαδάκι ακόμα και σωτάρουμε τη μελιτζάνα, το κρεμμύδι και το καρότο ώσπου να μαλακώσει η μελιτζάνα. Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σωτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια και το αλεύρι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τη δάφνη, τον μαϊντανό, τον κύβο λαχανικών και τον ντοματοπελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μεσαία φωτιά για 30 λεπτά ή ώσπου γίνουν τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με πουρέ ή ζυμαρικά.

Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ:http://mama365.gr