Fairy Tales

3 βιβλία που εξηγούν στα παιδιά πώς λειτουργεί η κοινωνία μας

“Η ελπίδα μας ν’ αλλάξει ο κόσμος είναι τα παιδιά μας” είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποιώ συχνά μιλώντας στα δικά μου παιδιά, θέλοντας να τους τονίσω πόσο σημαντικό είναι από μικρά να έχουν ενεργή συμμετοχή σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Τα παιδιά είναι η επένδυσή μας για μια καλύτερη κοινωνία και ένα καλύτερο μέλλον

Επιθυμώ όσο τίποτα να έχουν την υγεία τους, κάνω τα πάντα για να τα βλέπω χαρούμενα και ευτυχισμένα, όμως παράλληλα επιστρατεύω όλες μου τις δυνάμεις για να τα βοηθήσω να χτίσουν μια πολύπλευρη προσωπικότητα βασισμένη σε αξίες, αρχές και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τους ενεργούς πολίτες με κριτική σκέψη. Είναι σημαντικό όχι μόνο γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, να δείχνουν αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους τους, αλλά και να νοιάζονται για την οικοδόμηση μιας καλύτερης, δημοκρατικής κοινωνίας.

Ευθύνη μας να μεγαλώσουμε παιδιά που να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους

3 βιβλία που εξηγούν στα παιδιά πώς λειτουργεί η κοινωνία μας

Έχοντας λοιπόν αυτή τη φιλοσοφία για την ανατροφή των παιδιών μου, χάρηκα ιδιαιτέρως όταν διαπίστωσα ότι οι εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν κυκλοφορήσει 3 εξαιρετικά βιβλία που εισάγουν τα παιδιά στην κοινωνική και πολιτική αγωγή.

Η καταξιωμένη και βραβευμένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Μαρίζα Ντεκάστρο, έγραψε μια σειρά από εικονογραφημένα βιβλία για τους μαθητές του Νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του Δημοτικού που αξίζει να βρουν τη θέση τους σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Με όπλο την ευρηματική της γραφή και σε συνεργασία με εικονογράφους που “απογείωσαν” τις σκέψεις της, καταφέρνει να παρουσιάσει στους μικρούς αναγνώστες δυσνόητες και πολύπλοκες έννοιες με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθούν πώς λειτουργούν ο κόσμος και η κοινωνία μας.

Πώς να μιλήσουμε στα μικρά παιδιά για το Σύνταγμα και τους νόμους

Η σειρά εγκαινιάστηκε με το βιβλίο  «Πού κρύβονται τα δικαιώματα;» που εισάγει τα παιδιά από 5 ετών στις βασικές αρχές του κράτους και σε όλα όσα συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητα του πολίτη.

Μια βόλτα στην πιο διάσημη πλατεία της Ελλάδας, την πλατεία Συντάγματος, γίνεται η αφορμή για να μάθει το παιδί τα πάντα για το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους νόμους, που πρέπει να τηρούνται από όλους, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο, μέσα από την ευχάριστη εικονογράφηση της Άνα Μάτεγιτς και το κατατοπιστικό κείμενο, μαθαίνουν με έξυπνο και πάνω από όλα κατανοητό τρόπο όλα όσα ορίζονται από το ελληνικό Σύνταγμα.

Φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου θα γνωρίζουν πώς προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και, το κυριότερο, πώς προστατεύεται το Σύνταγμα.

Έτσι, τα παιδιά αποκτούν σπουδαίες γνώσεις και παρακολουθούν σημαντικά μαθήματα πολιτικής αγωγής με ευχάριστο τρόπο. Μαθαίνουν τι θα πει «ευνομούμενη πολιτεία» και παίρνουν μια γεύση για το πόσο σημαντικό είναι αφενός να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και αφετέρου να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Τι είναι Δημοκρατία μαμά;

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο  “Τι είναι Δημοκρατία” και αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω για το δημοκρατικό πολίτευμα και τη σπουδαιότητά του.

Η Μαρίζα Ντεκάστρο κατάφερε να αποδώσει με έναν έξυπνο και συνάμα ενδιαφέροντα λογοτεχνικό τρόπο την έννοια της Δημοκρατίας και το ταξίδι της στο πέρασμα των χρόνων. Από το “Εγώ είμαι ο πιο δυνατός! Εγώ θα γίνω αρχηγός!” φτάνουμε στο “Θέλουμε να είμαστε όλοι ίσοι, άντρες και γυναίκες! […] Θέλουμε δικαιώματα! Θέλουμε δημοκρατία!”.

Τι είναι άραγε αυτή η περίφημη Δημοκρατία, που όλοι τη θέλουν και παλεύουν για να διατηρηθεί; Τι το διαφορετικό έχει αυτό το πολίτευμα από τα άλλα και όλοι το υπερασπίζονται με τόση θέρμη; Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλα όσα συνθέτουν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Με απλά λόγια, την εξουσία την έχει ο δήμος, δηλαδή ο λαός, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, των βουλευτών. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αυτούς που θα τους κυβερνήσουν, αλλά και να θέσουν και οι ίδιοι υποψηφιότητα  για να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η συγγραφέας κατάφερε να αποτυπώσει μοναδικά το ταξίδι της γέννησης και της εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Με απλές προτάσεις, εύκολα αντιληπτές από τον μικρό αναγνώστη, και σε συνδυασμό με την εξαιρετική εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου, για την οποία βραβεύτηκε με το Βραβείο ΕΒΓΕ 2021, εξηγεί την ουσία του πολιτεύματος και πώς φτάσαμε στη σημερινή του μορφή, κάνοντας και μια μικρή ιστορική αναδρομή στο παρελθόν.

Η φράση “Τα μυαλά σκέφτονται και τα στόματα ανοίγουν!” συνοψίζει το μεγαλείο του να ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα. Τα όσα αποτυπώνονται στο βιβλίο αποτελούν την ιδανική αφορμή για να μιλήσουμε ουσιαστικά με τα παιδιά μας για την πολιτική και για τη θέση μας μέσα στην κοινωνία.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τις αρχές της Δημοκρατίας

Μόνο όταν γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και συνάμα τις υποχρεώσεις σου μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τους γύρω σου.  Οφείλουμε να αναθρέφουμε παιδιά με αντίληψη και σεβασμό, καθώς αυτά θα είναι οι αυριανοί πολίτες, στα χέρια των οποίων θα παραδώσουμε τη χώρα μας.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ  ενώ αν είστε εκπαιδευτικός, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο στην τάξη και να μιλήσετε στα παιδιά για το δημοκρατικό πολίτευμα αξιοποιώντας το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που θα βρείτε εδώ 

Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν την αληθινή αξία του χρήματος

Είναι γνωστό ότι ο τρόπος με τον οποίο ένας άνθρωπος διαχειρίζεται τα χρήματα στην ενήλικη ζωή του, έχει διαμορφωθεί από όλα όσα έχει μάθει γι’ αυτά σε μικρή ηλικία. Πρέπει λοιπόν από νωρίς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε να διαχειρίζονται σωστά τα χρήματα, αλλά και να κατανοούν την αξία τους.

Λεφτόδεντρα δυστυχώς δεν υπάρχουν, οπότε είναι στο χέρι μας να εισαγάγουμε το παιδί στην έννοια των χρημάτων και της οικονομικής διαχείρισης

Είναι σπουδαίο το παιδί να έχει από νωρίς τη δική του γνώμη για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, καθώς τότε θα καταλάβει γρήγορα ότι αυτά αποτελούν απλά ένα μέσο για να ικανοποιεί τις ανάγκες του και να ζει καλύτερα. Ότι τα χρήματα έχουν αξία και θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να τα αποκτήσει.

Όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται περίεργο και δύσκολο, η Μαρίζα Ντεκάστρο με το το νέο της βιβλίο “Τα χρήματα – Τι είναι;”,που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών, μας δίνει τη λύση. Σε συνεργασία με τον εικονογράφο Φίλιππο Φωτιάδη δημιούργησε ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο γνώσεων για τα χρήματα και το πώς έφτασαν να αποτελούν το βασικότερο μέσο συναλλαγής και απόκτησης αγαθών.

Στις σελίδες του θα παρακολουθήσουμε μια αναδρομή στην ιστορία του χρήματος. Πώς ξεκινήσαμε από τον αντιπραγματισμό, πώς γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθούν νομίσματα, γιατί επιλέχθηκαν τα πολύτιμα μέταλλα ως πρώτη ύλη και ποιος είναι ο ρόλος των κερμάτων, που επικράτησαν ως βασικό μέσο πληρωμών από τα αρχαία κιόλας χρόνια.

Όταν μιλάμε για λεφτά και οικονομία, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στις τράπεζες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών. Η συγγραφέας συνοψίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και δίνει στα παιδιά βασικές πληροφορίες γι’ αυτό. Παράλληλα, παρουσιάζει τον ρόλο της τράπεζας, αλλά και τι εξυπηρετεί η λειτουργία του νομισματοκοπείου.

Επιπλέον, το παιδί θα παρακολουθήσει την ιστορία των ελληνικών νομισμάτων και πώς φτάσαμε από τα ασημένια γρόσια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις ένδοξες δραχμές . Επίσης, πώς αρκετές  χώρες της Ευρώπης συνασπίστηκαν οικονομικά και αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα εθνικά τους νομίσματα με ένα ενιαίο, το ευρώ.

Ένα από τα βασικότερα εφόδια ζωής που θα καθορίσουν το μέλλον του παιδιού

Διαβάζοντας το βιβλίο “Τα χρήματα – Τι είναι;” παρέα με το παιδί σας, πέρα από τις οικονομικές γνώσεις που θα του προσφέρετε, μπορείτε να μιλήσετε μαζί του για μια σειρά θεμάτων που άπτονται της ορθής οικονομικής διαχείρισης, για τον ρόλο του χρήματος και το πώς κινείται ο χρηματοπιστωτικός κόσμος.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τη συγγραφέα και στη σημασία της αποταμίευσης, στη διάκριση των πραγματικών αναγκών από τις επιθυμίες και στο γεγονός ότι τα λεφτά δεν “φυτρώνουν” για να τα ξοδεύουμε αφειδώς.

Κάτι επιπλέον που θα κατανοήσει το παιδί είναι με ποιον τρόπο κάποιος βγάζει  χρήματα, καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί πόσος κόπος απαιτείται γι΄αυτό. Συχνά τα παιδιά έχουν στο μυαλό τους πως τα χρήματα δεν στερεύουν ποτέ. Όσο όμως μεγαλώνουν, είναι σημαντικό να συνειδητοποιούν πως αυτά τελειώνουν και πως κερδίζονται με μεγάλη προσπάθεια.

Παράλληλα, θα μάθουν τα  πλεονεκτήματα της αποταμίευσης και την ασφάλεια που αυτή προσφέρει για την επίτευξη μελλοντικών οικονομικών στόχων.

Ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, δηλαδή η αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν τους βασικούς όρους της οικονομίας αναδεικνύεται σε μάστιγα της εποχής, καθώς η άγνοια έχει οδηγήσει εν πολλοίς σε λανθασμένες οικονομικές κινήσεις, στα “κόκκινα δάνεια” και γενικότερα σε φαινόμενα που θα είχαν αποφευχθεί αν η χώρα μας είχε μεριμνήσει ώστε οι πολίτες της να είναι  ενημερωμένοι σε οικονομικά ζητήματα. Μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Ως γονείς που μεγαλώνουμε τους πολίτες του αύριο, είναι στο χέρι μας να εξηγήσουμε από νωρίς  στα παιδιά τις βασικές έννοιες και πρακτικές που συνδέονται με το χρήμα. Το βιβλίο συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, που θα βρείτε εδώ

 

Τα βιβλία είναι η καλύτερη επένδυση για τα παιδιά μας

Κλείνοντας, τα 3 βιβλία της Μαρίζας Ντεκάστρο αποτελούν την ιδανική αφετηρία για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν δημοκρατική ταυτότητα, να αντιληφθούν τη σημασία του ρόλου τους ως πολιτών και φυσικά να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη στάση μέσα στην κοινωνία. Διαβάστε τα μαζί τους και οι γνώσεις που θα αποκομίσουν θα τα συντροφεύουν για μια ολόκληρη ζωή.

http://infokids.gr