Cooking

4 γλυκές πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες συνταγές

Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, μικροί και μεγάλοι έχουμε μπει στο εορταστικό κλίμα των ημερών. Για να ζήσουμε περισσότερες δημιουργικές στιγμές στον ελεύθερο χρόνο μας με τα παιδιά και να νιώσουμε ακόμη πιο πολύ το πνεύμα των Χριστουγέννων, μπορούμε να μπούμε στην κουζίνα μαζί τους και να ετοιμάσουμε πρωτότυπες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι

Χιονάνθρωποι από marshmallows

Φτιάξτε χαριτωμένα χιονανθρωπάκια με απλά υλικά, εύκολα και γρήγορα, και βάλτε τα στην κούπα με την αχνιστή σοκολάτα.

Υλικά (για έναν χιονάνθρωπο)

  • 3 λευκά marshmallows σε μέτριο μέγεθος
  • 15γρ. κουβερτούρα
  • 1 κομμάτι πορτοκάλι γλασέ
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 καλαμάκι ξύλινο

Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά το ασπράδι του αβγού με την άχνη ζάχαρη και φτιάχνουμε ένα πυκνό γλάσο. Αλείφουμε και τις δύο επίπεδες πλευρές του ενός marshmallow με το γλάσο και τη μια επίπεδη πλευρά των δύο άλλων marshmallows. Περνάμε πρώτα στο κάτω μέρος από το καλαμάκι το marshmallow με τη μια αλειμμένη πλευρά προς τα πάνω, μετά το marshmallows με τις δυο αλειμμένες πλευρές και πιέζουμε να κολλήσει καλά με το πρώτο. Τελευταίο τοποθετούμε το marshmallow με την αλειμμένη πλευρά προς τα κάτω και την ελεύθερη προς τα πάνω. Αφήνουμε να στεγνώσουν για δυο ώρες. Διακοσμούμε το χιονάνθρωπο φτιάχνοντας τη μύτη τοποθετώντας μία λεπτή φετούλα από το πορτοκάλι την οποία κολλάμε με γλάσο. Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτώντας μια οδοντογλυφίδα φτιάχνουμε το στόμα και τα χέρια (επάνω στο δεύτερο marshmallow), ενώ τα για μάτια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα κουμπάκια σοκολάτας. Ανάλογα με τους χιονάνθρωπους, πολλαπλασιάζουμε τα υλικά. Τους σερβίρουμε όρθιους, βάζοντας τα καλαμάκια σε ποτήρι ή ξαπλωτούς σε πιάτο πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή καρύδα.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο από φρούτα

Μια ωραία, εντυπωσιακή κατασκευή που θα μπορούσε να διακοσμήσει το γιορτινό τραπέζι και βέβαια, να καταναλωθεί ως επιδόρπιο.

Υλικά

  • 3 ακτινίδια
  • 1 ρόδι
  • 1 μήλο ή 1 μπανάνα
  • σιρόπι σοκολάτας (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Κόβουμε σε ροδέλες τα ακτινίδια και τα τοποθετούμε έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο στολίζουμε με σπόρια από ρόδι ως μπαλίτσες, ενώ για να δημιουργήσουμε μία γιρλάντα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σοκολάτας. Με μια κουπ πατ σχηματίζουμε ένα αστέρι από μήλο ή μπανάνα και το τοποθετούμε στην κορυφή του δέντρου.
4 γλυκές πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες συνταγές

Χριστουγεννιάτικα δεντράκια από brownies

Μία αγαπημένη σοκολατένια λιχουδιά, στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς, ειδικά όταν μοιάζει με ένα μικρό χριστουγεννιάτικο δεντράκι!

Υλικά

  • 200γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
  • 200γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 120γρ. καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Κόβουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε να λιώσουν σε μπεν μαρί (ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις λιώσουν τα υλικά, κατεβάζουμε το μπολ. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να ασπρίσουν. Αδειάζουμε σε αυτά το μείγμα σοκολάτας – βουτύρου και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι και τα καρύδια (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε ξανά. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα σχετικά χαμηλό, κατά προτίμηση ορθογώνιο ή τετράγωνο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20’. Αφού ψηθεί και κρυώσει λίγο, κόβουμε με κουπ πατ δεντράκια και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Τα στολίζουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή με ό,τι άλλο σκεφτούμε.

Pancakes σε σχήμα χιονάνθρωπου

Μία ιδέα για πρωινό την ημέρα των Χριστουγέννων, που θα ξετρελάνει τα παιδιά.

Υλικά
Για τη ζύμη

  • 1 φλ. αλεύρι λευκό
  • 1 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 4 αβγά
  • 3 1/3 φλ. γιαούρτι

Για την επικάλυψη

  • σταγόνες μαύρης σοκολάτας
  • αποξηραμένες λωρίδες παπάγιας
  • σπόροι ροδιού
  • καρύδα τριμμένη

τυρί κρέμα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Ανακατεύουμε τα αλεύρια και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπολ. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα αβγά με το γιαούρτι και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού, σχηματίζοντας έναν παχύρρευστο χυλό. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με βούτυρο ρίχνουμε τρεις μικρούς κύκλους από το χυλό, έτσι ώστε ο ένας να εφάπτεται στο επάνω μέρος του άλλου (σχηματίζοντας έναν χιονάνθρωπο), και αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1’-2’. Με σπάτουλα σιλικόνης ανασηκώνουμε τη γωνία της τηγανίτας και αναποδογυρίζουμε τον χιονάνθρωπο προσεκτικά από την άλλη πλευρά, ψήνοντας για ακόμη 1’-2’. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
Τοποθετούμε από έναν χιονάνθρωπο σε κάθε πιάτο και αλείφουμε με λίγο τυρί κρέμα.
Για τη διακόσμηση: Χρησιμοποιούμε με τις σταγόνες σοκολάτας για μάτια και κουμπιά, την παπάγια για κασκόλ, τους σπόρους ροδιού για χαμόγελο και τριμμένη καρύδα με λίγους σπόρους ροδιού για τη βάση.

http://citykidsguide.com