OLD HELLO, OLD HELLO 2

4 λάθη που κάνουμε με τα μεγαλύτερα παιδιά μας και τα πληγώνουμε

Λατρεύουμε τα παιδιά μας και, πραγματικά, κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να τα μεγαλώσουμε σωστά, έτσι ώστε να γίνουν ανεξάρτητοι και πετυχημένοι ενήλικες στο μέλλον. Όπως είναι φυσιολογικό όμως (και αναμενόμενο!) κανείς δεν είναι τέλειος και έτσι γίνονται λάθη-άθελά μας- που πληγώνουν τα παιδιά μας.

Σ΄αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε συγκεκριμένα τα λάθη που κάνουμε όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας.

Δεν τα προετοιμάζουμε σωστά για την έλευση του νέου μέλους

Μην καθυστερήσετε να το προετοιμάσετε: Ένα νέο μέλος είναι καθοδόν και διεκδικεί μερίδιο απ’ τη μητρική αγάπη και αγκαλιά –μιλάμε, δηλαδή, για το είδος των νέων που πρέπει κανείς να μοιράζεται νωρίς. Επομένως, όσο κι αν σας αγχώνει η ανακοίνωση και η διαχείριση όσων πρόκειται να επιφέρει, οφείλετε να… ξεστομίσετε τα μεγάλα νέα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί τη νέα κατάσταση και να προσαρμοστεί σ’ αυτήν καλύτερα.

Αφοσιωνόμαστε στο μικρότερο παιδί και νιώθουν παραμελημένα

Όπως και να το κάνουμε, αναγκαστικά, το καινούριο μωρό «κλέβει» όλη μας την προσοχή και στα μάτια του μεγαλύτερου παιδιού μοιάζει σαν να κλέβει και την αγάπη μας. Και το πρώτο μας παιδί, όμως, δεν παύει να είναι απλά ένα… παιδί που έχει ανάγκη από συναισθηματική ασφάλεια και εμείς οφείλουμε να του την παρέχουμε. Υπενθυμίστε του πόσο ξεχωριστό είναι και φροντίστε να περνάτε λίγο χρόνο οι δυο σας, ώστε να νιώθει ότι σας έχει «όλη δική του».

Τα φορτώνουμε με ευθύνες που είναι πολύ νωρίς για να αναλάβουν

Πολλοί γονείς ξεχνάμε τι σημαίνει να είσαι παιδί και περιμένουμε από το παιδί να φερθεί σαν ενήλικας. Ένα υγιές παιδί, όμως, θα είναι θορυβώδες, φασαριόζικο, θα εκφράζει τα συναισθήματά του και δεν θα είναι πάντα θετικό απέναντι στο αδερφάκι του. Ειδικά όταν του φορτώνουμε ευθύνες που δεν αναλογούν στην ηλικία του όπως το να το προσέχουν. Το ότι είναι μεγαλύτερα δεν σημαίνει ότι μπορούν να αναλάβουν ρόλο ενήλικα και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας.

Παραβιάζουμε την ιδιωτικότητά τους χωρίς εξηγήσεις

Βάζουμε μια κούνια στο δωμάτιό τους, στριμώχνουμε τα παιχνίδια τους σε μια γωνία και αργότερα τα υποχρεώνουμε να τα μοιραστούν και τα αναγκάζουμε να… συζήσουν μ’ ένα καινούριο πλασματάκι χωρίς να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή, αγάπη και χρόνο για να καταλάβουν γιατί αυτό είναι είναι απαραίτητο. Μιλήστε στο παιδί από νωρίς και κάντε το συμμέτοχο στις προετοιμασίες, έτσι ώστε να νιώσει ότι η γνώμη και η άποψή του μετράει.

ΠΗΓΗ:mama365.gr