Cooking

4 σαλάτες για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται προ των πυλών και, παρόλο που δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές, παραμένει μία από τις αγαπημένες μας παραδόσεις. Το οικογενειακό τραπέζι – στο οποίο θα είμαστε «εμείς και εμείς» – θα περιλαμβάνει όλων των ειδών τα σαρακοστιανά καλούδια, από την ταραμοσαλάτα και τη λαγάνα μέχρι το χταποδάκι και τα καλαμαράκια. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην τα συνοδεύσουμε με πεντανόστιμες σαλάτες που θα κάνουν το τραπέζι μας αξέχαστο!

Σαλάτα με ντοματίνια και κουσκούς

Τι θα χρειαστείτε

  • 4 φλιτζάνια ντοματίνια
  • 1 φλιτζάνι κουσκούς
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • Φύλλα από 6 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 1½ φλιτζάνι ψητά ρεβίθια
  • ¼ του φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό
  • 2 αγγούρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ⅓ του φλιτζανιού θρυμματισμένη φέτα
  • Aλατοπίπερο
  • Ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, ψήνουμε στον φούρνο 2 φλιτζάνια ντοματίνια για περίπου 9 λεπτά. Μαγειρεύουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, σ’ ένα μεγάλο μπολ. ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το θυμάρι. Έπειτα, προσθέτουμε το κουσκούς και ανακατεύουμε. Κόβουμε τα υπόλοιπα ντοματίνια και τα βάζουμε μαζί με τα ψητά στο μπολ. Τέλος, ρίχνουμε τα ρεβίθια, το βασιλικό, τα αγγούρια και τη φέτα.

Πηγή: loveandlemons.com

Σαλάτα με κέιλ και φρούτα

Τι θα χρειαστείτε

  • 8 φλιτζάνια κέιλ
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 μεγάλο ρόδι ή 1 συσκευασία σπόρους ροδιού
  • Φέτες από 1 πορτοκάλι ή φέτες από μανταρίνια
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα

Για το dressing πορτοκαλιού

  • 1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Μαύρο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Βάζουμε στη σαλατιέρα το κέιλ μαζί με ελαιόλαδο και αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρόδι και το πορτοκάλι και αφήνουμε στην άκρη. Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σος και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα καθώς και τα αμύγδαλα.

Πηγή: ifoodreal.com

Σαλάτα με καλαμπόκι και αγγούρι

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 συσκευασία καλαμπόκι
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό και δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 3 αγγούρια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες (προαιρετικά)

Τι πρέπει να κάνετε

Σ’ ένα μπολ, χτυπάμε τον χυμό λεμονιού, τον βασιλικό και τον δυόσμο. Βάζουμε στη σαλατιέρα το καλαμπόκι και τα αγγούρια, ρίχνουμε το dressing με τον δυόσμο και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά μεταξύ τους. Για γαρνιτούρα μπορούμε να προσθέσουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον και έπειτα σερβίρουμε.

Πηγή: kitchycooking.com

Σαλάτα με μπρόκολο και πιπεριά

Τι θα χρειαστείτε

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 6 φλιτζάνια μπρόκολο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 μεσαίο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
  • 1/4 φλιτζάνι ηλιόσποροι (προαιρετικά)
  • 1/3 φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί φέτα
  • 1/2 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βαλσάμικο ξύδι
  • Πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Τηγανίζουμε το μπρόκολο στο τηγάνι με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά περίπου και στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσοχή, δεν θέλουμε το μπρόκολο να μαλακώσει γι’ αυτό και το αφαιρούμε έγκαιρα. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τη φέτα και τους ηλιόσπορους (αν έχουμε) και έπειτα, προσθέτουμε το μπρόκολο με το κρεμμύδι. Τέλος, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βαλσάμικο ξύδι τη σαλάτα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Πηγή: fitfoodiefinds.com