Cooking

5 εύκολες σπιτικές συνταγές που ταιριάζουν στον Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που φέρνει μαζί του λαχανικά όπως παντζάρια, πράσα, μπρόκολα, κουνουπίδια, αλλά και ρόδια, κάστανα, κολοκύθες, που αποτελούν τη βάση για νόστιμες συνταγές. Επίσης, ο Οκτώβριος είναι η κατάλληλη εποχή για να χρησιμοποιήσετε το μούστο και να φτιάξετε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα.

Βελουτέ σούπα με κολοκύθα και καρότο
Για ένα ελαφρύ, αλλά χορταστικό γεύμα, η βελουτέ σούπα με κολοκύθα και καρότο είναι μία εξαιρετική επιλογή. Η κολοκύθα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο και κάλιο.

Υλικά (μερίδες 4)

  • 1 κολοκύθα
  • 2 καρότα
  • 1 κ.σ. τριμμένο τζίντζερ
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ λάδι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την κολοκύθα, το καρότο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε τα λαχανικά για 10’. Προσθέτουμε το τρίμμα από το τζίντζερ, το χυμό πορτοκαλιού, τα μυρωδικά και βράζουμε για 8’. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, περιμένουμε λίγα λεπτά, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα κρεμώδες παχύρρευστο μείγμα. Σερβίρουμε τη σούπα και εφόσον το επιθυμούμε, γαρνίρουμε με κρουτόν ή φύλλα βασιλικού

Μπουκίτσες μελιτζάνας
Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μέταλλα πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή.

Υλικά (μερίδες 4-6)

  • 2 μελιτζάνες, μέτριες
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 4 αβγά, μέτρια, ελαφρώς χτυπημένα
  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • πιπέρι
  • ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • σάλτσα ντομάτας, για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κομμάτια 2εκ. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30’ μέχρι να «ιδρώσουν» τα κομμάτια της μελιτζάνας και να ξεπικρίσουν. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα υλικά για το πανάρισμα. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε τα αυγά και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και το πιπέρι. Ξεπλένουμε τα κομμάτια της μελιτζάνας καλά σε τρεχούμενο νερό και τα στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι καλύπτοντας 5εκ. σε ύψος. Περνάμε τα κομμάτια της μελιτζάνας πρώτα από το αλεύρι ώστε να καλυφθούν εντελώς, μετά από τα αυγά και τέλος από το μείγμα της φρυγανιάς. Τηγανίζουμε σε δόσεις τα κομμάτια της μελιτζάνας για 4’-5’ μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές και μεταφέρουμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με σάλτσα τομάτας και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.

Πουρές κάστανο
Τα κάστανα περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, είναι καλή πηγή διαιτητικών φυτικών ινών και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Εκτός από σνακ, μπορούν να δώσουν ένα νόστιμο και θρεπτικό πουρέ σαν συνοδευτικό σε κρέας.

Υλικά (μερίδες 6)

  • 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα ή και προβρασμένα
  • 1 φλ. ζωμό κρέατος
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι

Εκτέλεση
Βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα για 10’-15’, τα ξεφλουδίζουμε και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ για να πολτοποιηθεί και σερβίρουμε.
συνταγες οκτωβριου
Μηλόπιτα τριφτή
Οι μηλόπιτες είναι το πιο συνηθισμένο γλυκό αυτής της εποχής και αρέσει σε όλη την οικογένεια. https://www.cretangastronomy.gr/2015/11/milopita-trifti-efkoli/

Υλικά
Για τη ζύμη:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι
  • ½  κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • 3-4 κουταλιές νερό

Για τη γέμιση:

  • 2 μεγάλα μήλα
  • ½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. γαρύφαλλο
  • Προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο
  • ½ κούπα σταφίδες
  • 2-3 κουταλιές επιπλέον ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα. Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ ανάμειξης  και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλα το μείγμα και προσθέτουμε λίγο νερό (3-4 κουταλιές σούπας) για να μαζευτούν τα «ψίχουλα» σε ζυμάρι. Πατάμε τη ζύμη να έχει ίδιο πάχος στη λεκάνη και τη χωρίζουμε στα τρία, με το ένα κομμάτι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα άλλα. Παίρνουμε το πιο μεγάλο κομμάτι, το κάνουμε μπάλα, το βάζουμε σε σακουλάκι κατάψυξης και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες. Μετάαπό 30’-45’ από την ώρα που βάλαμε τη ζύμη στην κατάψυξη αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο C.
Σε ταρτιέρα ή σε φόρμα με σούστα διαμέτρου 26εκ., στρώνουμε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι, σηκώνοντας πλαϊνά τοιχώματα ύψους περίπου 2εκ. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση. Παίρνουμε το κατεψυγμένο κομμάτι που θα έχει σκληρύνει αλλά δεν πρέπει να έχει παγώσει και με τον τρίφτη της ντομάτας το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση. Απλώνουμε την τριμμένη ζύμη να καλύψει όλη τη γέμιση αλλά δεν την πατάμε, πρέπει να μείνει σε μορφή τριμμάτων.
Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 60’ στη μεσαία σχάρα. Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη. Σερβίρουμε όπως όλες τις μηλόπιτες, σκέτη, με κρέμα, γιαούρτι ή παγωτό.

Μουσταλευριά
Το παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα που έχει ως κύριο συστατικό του τον μούστο, έχει υψηλή θρεπτική αξία λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Υλικά (μερίδες 8-10)

  • 1200 ml μούστο
  • 3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 3 κ.σ. νισεστέ
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • καρύδια, λίγα χοντροκομμένα, για το σερβίρισμα
  • κανέλα, τριμμένη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Υπολογίζουμε περίπου 1 κ.σ. αλεύρι για κάθε ποτήρι μούστου.  Από το μούστο κρατάμε την μία κούπα σε ένα μπολ όπου προσθέτουμε το αλεύρι και το νισεστέ ή το κορν φλάουρ. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχει σβολάκια. Βάζουμε τον υπόλοιπο μούστο σε μια κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε και προσθέτουμε και το μείγμα που έχουμε στο μπολ. Εξακολουθούμε να ζεσταίνουμε το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και στο τέλος το φέρνουμε σε βρασμό. Βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει αρκετά το μείγμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθόνερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε μπολ. Από πάνω πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε με κανέλα.

http://citykidsguide.com