OLD HELLO 2

5 φαινομενικά αθώες φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στα παιδιά

5 φαινομενικά αθώες φράσεις που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στα παιδιά
Κανείς μας δεν θέλει πληγώσει το παιδί του, όμως, πολλές φορές το κάνουμε άθελά μας είτε λόγω πίεσης, είτε λόγω κούρασης. Κάποια λόγια, όμως, είναι πολύ «βαριά» για τα παιδιά μας και πρέπει να τα αποφεύγουμε πάση θυσία, καθώς τα πληγώνουν βαθύτατα και μπορεί να τους δημιουργήσουν ψυχολογικά τραύματα, τα οποία θα κουβαλούν και ως ενήλικες.

 

«Μ’ εκνευρίζεις»

Φράσεις όπως «μ’ εκνευρίζεις» ή «δεν σε μπορώ όταν κάνεις έτσι» πρέπει να αποφεύγονται πάση θυσία. Φυσικά, και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα λόγια και η συμπεριφορά τους μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι. Ωστόσο, δεν πρέπει να ακούγεστε σαν να τα κατηγορείτε για το πώς αισθάνεστε εσείς. Έτσι, ακόμη και αν θυμώσετε, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι, κάτι που θα δείξει στο παιδί σας ότι έχετε τη δύναμη να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να τους εξηγήσετε γιατί αισθάνεστε έτσι.

«Ασ’ το κάτω, δεν έχουμε λεφτά να το πάρουμε»

Αποφύγετε να επιβαρύνετε το παιδί σας με την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας, η οποία μπορεί να είναι αγχωτική και τρομακτική για εκείνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αγοράζετε ό,τι θέλουν και να προσποιείστε ότι όλα είναι μια χαρά, αλλά μπορείτε να τους πείτε «όχι» χρησιμοποιώντας άλλες λέξεις, χωρίς να τους δίνετε περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορούν να διαχειριστούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Δεν μπορούμε να το αγοράσουμε αυτή τη στιγμή, γιατί χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για…».

«Αργείς… Θα το κάνω εγώ»

Είτε πρόκειται για την επίλυση ενός παζλ είτε για την πρώτη φορά που δένει τη παπούτσια του, ίσως θελήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας καθώς θα δυσκολεύεται. Ωστόσο, αν αναλαμβάνετε εσείς να λύνετε τα θέματά του, τότε ποτέ δεν θα μάθει να αντιμετωπίζει μόνο του διάφορες καταστάσεις. Αυτό επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, καθώς στην ενήλικη ζωή του, είναι πολύ πιθανό να πιστεύει ότι χρειάζεται τις «πατερίτσες» σας για να τα καταφέρει. Προσφέρετε τη βοήθειά σας ήρεμα και κάντε ερωτήσεις που θα το βοηθήσουν να βρει μια λύση μόνο του.

«Στα λεγα εγώ αλλά εσύ δεν ακούς»

Αυτή η φράση μπορεί να ακουστεί σαν να ελπίζατε ότι η απόφαση του παιδιού σαςθα ήταν λάθος, σαν να σας αρέσει που απέτυχε. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να αναλύσετε το λάθος του και τι έμαθε απ’ αυτό, χωρίς να του ασκείτε κριτική. Μόνο έτσι θα μάθει να μην φοβάται την αποτυχία!

«Κάτσε να έρθει ο πατέρας σου και θα δεις…»

Αυτή η φράση μπορεί να δείξει στο παιδί σας ότι δεν ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε την κακή του συμπεριφορά. Επίσης, καθιστά τον άλλο γονέα κακοποιό. Επιπλέον, η αναβολή της τιμωρίας μπορεί επίσης να μην είναι καλή ιδέα, καθώς μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο αν την κάνατε αμέσως – δείχνοντάς τους ποια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή.

Πηγή: brightside.me