Cooking

5 πολύτιμα μυστικά για να μαγειρέψετε μπάμιες και να γίνουν… ανάρπαστες!

5 πολύτιμα μυστικά για να μαγειρέψετε μπάμιες και να γίνουν... ανάρπαστες!

Οι μπάμιες είναι απ’ τα φαγητά που είτε τα λατρεύεις είτε τα μισείς! Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, οι παρακάτω συμβουλές θα σας κάνουν να τις βάλετε ακόμα πιο ψηλά στις προτιμήσεις, ενώ αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, θα σας κάνουν να τις… αγαπήσετε (έστω και λίγο).

Η διαδικασία ξεκινά από την αγορά

Για ένα καλομαγειρεμένο πιάτο μπάμιες που θα φάνε ακόμα και οι πιο φανατικοί πολέμιοί τους, πρέπει να ξεκινήσετε από τη σωστή αγορά! Ενώ βρίσκεστε στην λαϊκή ή το μανάβικό, προσπαθήστε να επιλέξετε με υπομονή τις πιο λιλιπούτειες χωρίς να βάζετε στη σακούλα ό,τι πιάνει στην τύχη η χούφτα σας. Να θυμάστε πως οι μικρές μπάμιες είναι οι πιο τρυφερές και οι πιο νόστιμες.

Καθάρισμα

Το καθάρισμα της μπάμιας θέλει υπομονή και… επιμονή! Βάλτε καφέ, το αγαπημένο σας cd, καθίστε κάπου δροσερά και ξεκινήστε: με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, ιδανικά πριονωτό, κόψτε προσεκτικά ένα καπελάκι γύρω από το κοτσάνι. Δεν πρόκειται για εμμονική διαστροφή, ούτε στοχεύουμε μόνο σε ένα ευπαρουσίαστο αποτέλεσμα στο σερβίρισμα.

Όσο πιο προσεκτικά καθαρίζουμε τις μπάμιες, τόσο πιο νόστιμες γίνονται κατά το μαγείρεμά τους. Γι’ αυτό επιστρατεύστε όλη την… καλλιτεχνική σας ικανότητα και καθαρίστε τις μπάμιες σας ομοιόμορφα και με επιμέλεια.

Το απόλυτο τρικ για τη… «μύξα»!

Αφού έχετε καθαρίσει τις τοσοδούλικες μπάμιες σας (και έχετε απολαύσει παράλληλα τα αγαπημένα σας τραγούδια που σας κράταγαν συντροφιά), είστε έτοιμες για το επόμενο βήμα που είναι καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα.

Βάλτε τις μπάμιες σε ένα σουρωτήρι με λίγο χοντρό αλάτι και ξύδι και αφήστε τις στον ήλιο – κι όταν λέμε ήλιο, εννοούμε το σημείο της αυλής ή του μπαλκονιού σας που λιάζεται περισσότερο. Τις αφήνετε να κάνουν ηλιοθεραπεία για περίπου 1 ώρα, ενώ τις ανακατεύετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Το μυστικό συστατικό που σίγουρα δεν ξέρατε

Η μπάμια, ίσως λόγω της αφρικανικής καταγωγής της, ταιριάζει με καρυκεύματα όπως το κάρυ ή τα καυτερά μείγματα αλλά αυτά μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά και κατά βούληση. Ωστόσο, για να είναι απόλυτα ισορροπημένη η γεύση της, χρειάζεται μια γλυκόξινη πινελιά στο μαγείρεμά της.

Μπορείτε να προσθέσετε είτε το ζουμί από άγουρα σταφύλια (το οποία, βέβαια, είναι δύσκολο να βρείτε στην πόλη) ή λίγο μπαλσάμικο και λίγη ζάχαρη που κάνουν καταπληκτική δουλειά. Για πιο εμφανίσιμο αποτέλεσμα, επιλέξτε λευκό μπαλσάμικο για να μην βγει πολύ σκούρα η σάλτσα.

Σημειωτέο, για μισό κιλό μπάμιες χρειάζεστε είτε το ζουμί από ένα μεγάλο φλιτζάνι άγουρα σταφύλια ή 4 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο και 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.

Μαγειρεύοντας τις μπάμιες

Το μαγείρεμα της μπάμιας έχει τα δικά του, μικρά μυστικά που απογειώνουν το αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα, το κρεμμύδι που θα τσιγαρίσετε ΔΕΝ πρέπει να είναι τελείως αλεσμένο με ζουμιά αλλά ψιλοκομμένο, ιδανικά στο χέρι και όχι στο μούλτι.

Επίσης, όσο μαγειρεύονται, έχουμε το νου μας να τις κατεβάσουμε μόλις μαλακώσουν και πριν διαλυθούν. Πρέπει να είναι ολόκληρες και να κρατάνε. Αν μαγειρευτούν περισσότερη ώρα απ’ όσο χρειάζεται, αποκτούν μια γλοιώδη υφή που δεν είναι ευχάριστη! Γι’ αυτό τις μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 25 λεπτά.

Extra tip για το σερβίρισμα

Να θυμάστε ότι οι μπάμιες είναι πιο νόστιμες σε θερμοκρασία δωματίου! Μην τις φάτε ζεστές αμέσως μετά το μαγείρεμα γιατί θα χάνουν όλη τη… γοητεία τους. Το καλύτερο είναι να τις μαγειρέψετε από την προηγούμενη και να τις αφήσετε να μαριναριστούν στο ψυγείο ή να τις φτιάξετε το μεσημέρι για το βράδυ.

Για έξτρα νοστιμιά, σερβίρετε τις μπάμιες με μπόλικο  ψιλοκομμένο μαϊντανό, φετούλα και φουρνιστό ψωμάκι.

Καλή επιτυχία!

http://mama365.gr