Cooking

Αφράτο πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

Ψάχνετε κι εσείς μια συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη για εσάς και τα παιδιά; Τη βρήκαμε.

Δοκιμάσαμε τη συνταγή της αγαπημένης, Αργυρώς Μπαρμπαρίγου, και πήγαν όλα τέλεια.

Δείτε τη:

Υλικά

125 γραμ. βούτυρο αγελάδος
200 γραµ. μέλι θυμαρίσιο
200 γραµ. γάλα πλήρες
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
2 φακελάκια ξερή μαγιά (ή δυο κύβους νωπή φρέσκια μαγιά)
550 γραµ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
ξύσμα από1 πορτοκάλι
1 κ.γλ. μαχλέπι σε σκόνη
1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη ή κακουλέ
κρόκος για το άλειμμα
λίγο λιωμένο βούτυρο για το πλάσιμο

Εκτέλεση

Για το πασχαλινό τσουρέκι χωρίς ζάχαρη

Χτυπάμε πρώτα σε ένα μικρό μπολ το αυγό με τον κρόκο με ένα πιρούνι. Τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το μέλι να αραιώσει πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσουν το βούτυρο με το μέλι αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και τα αυγά ανακατεύοντας ώστε να αναμειχθούν τα υλικά για τα τσουρέκια με μέλι και να πέσει η θερμοκρασία του βουτύρου-μελιού.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα, το μαχλέπι κι ανακατεύουμε τα υλικά.

Κάνουμε βαθούλωμα στη μέση του αλευριού και ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη κολλώδης. Αφού όλη ζύμη μαζευτεί γύρω από το κουτάλι και καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ σκεπάζουμε πολύ καλά τη ζύμη και την αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Μετά την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να ωριμάσει και γίνει διπλάσια μέχρι την άλλη μέρα.

Την επόμενη ημέρα βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και βουτυρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας.

Αδειάζουμε την ζύμη και την ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντας την απαλά.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 40′.
Μετά, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2. Θα φτιάξουμε 2 μεσαία τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου προφυλαγμένα από ρεύματα, μέχρι να γίνουν διπλάσια και φουσκωτά.

Τα αλείφουμε με διαλυμένο κρόκο σε λίγες σταγόνες νερό, απαλά με ένα πινέλο.

Αφήνουμε για ακόμα 10′ τα τσουρέκια να τεντώσουν.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για περίπου 35′ να ροδίσουν και να φουσκώσουν κι άλλο.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160-170 °C γύρω στα 25′ περίπου να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν καλά.

Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν τελείως.

Τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα με την σωστή υγρασία τους.

Δείτε μερικά σημαντικά μυστικά και tips στο www.argiro.gr