OLD HELLO, ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα συμπτώματα κορωνοϊού που καταγράφονται στα παιδιά…

Παιδίατρος: Γονείς ψυχραιμία! Αυτά είναι τα συμπτώματα κορωνοϊού που καταγράφονται στα παιδιά

Διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και καθημερινά καταγράφεται στη χώρα μας εκθετική αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που “πιέζει” το σύστημα υγείας.

Μολονότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει συχνότερα ενήλικες σε σχέση με παιδιά, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να διαδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, ακόμα και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν και τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα ή θα είναι πλήρως ασυμπτωματικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα και αναπνευστική υποστήριξη.

Οι φθινοπωρινές ιώσεις έχουν αρχίσει, η εποχική γρίπη βρίσκεται προ πυλών και οι γονείς μόλις ακούσουν το παιδί να βήχει ή να έχει πυρετό πανικοβάλλονται φοβούμενοι μήπως βρεθούν θετικά στον κορωνοϊό.

Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς σε μια ανάρτησή του στο Facebook απαριθμεί τα συμπτώματα κορωνοϊού που έχει διαπιστώσει στους μικρούς του ασθενείς στην πολύπαθη λόγω COVID 19 Θεσσαλονίκη.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Καταθέτω την έως τώρα εμπειρία μου ως παιδίατρος στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Στην hot περιοχή της χώρας, με περιστατικά να ακούγονται εδώ και εβδομάδες σε οικογένειες, παιδιά, σχολεία, συγγενείς.

Διευκρινίζω ότι η εμπειρία αφορά μόνο παιδιά και ότι οποιαδήποτε προσωπική κλινική εμπειρία γιατρού- όσο πολυάριθμη και να είναι- δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποτυπώνει την πλήρη εικόνα ούτε ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και άλλα πράγματα, για να προλάβω κάποιους. Στα παιδιά λοιπόν μέχρι στιγμής ακούω ως επί το πλείστον για λίγα, ήπια, διαλείποντα αλλά συχνά επίμονα συμπτώματα.

Πέρα από τα συνήθη συμπτώματα κάθε ίωσης, συμπτώματα που «μυρίζουν» περισσότερο covid-19 στα παιδιά φαίνεται να είναι:

– περιστασιακή δεκατική πυρετική κίνηση όχι πολλές φορές τη μέρα αλλά συχνά για αρκετές μέρες, 2,3,4.

– Πονοκέφαλο όχι έντονο αλλά επίμονο ενοχλητικό αλλά όχι και να ρίχνει το παιδί στο κρεβάτι, κάποιες φορές και αυχεναλγία.

-Κόπωση και περισσότερη ατονία, όχι και πάλι «του θανατά» στο κρεβάτι αλλά πεσμένη ενέργεια.

-Σε μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να εκφραστούν, μπορεί να περιγράψουν ανοσμία, αγευσία, ή τουλάχιστον ήπια ανορεξία, και πάλι συνήθως όχι έντονη, όχι «δεν τρώει τίποτα δεν πίνει τίποτα».

-Δεν είναι στα χαρακτηριστικά της κλινικής εικόνας ακατέβατος υψηλός πυρετός, αν δεν υπάρχει τουλάχιστον επιπλοκή.

– Δεν είναι στα χαρακτηριστικά της νόσου έντονη κακοδιαθεσία και παραμονή στο κρεβάτι μέρα ή χωρίς πυρετό

– Δεν είναι στα χαρακτηριστικά της νόσου έντονος πονόλαιμος.

– Μικρότερα συνήθως παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχουν λίγα, διαλείποντα, επεισόδια διάρροιας ή/ και ελαφρύ κοιλιακού άλγους, ιδιαίτερα στην αρχή της νόσησης, και χωρίς και πάλι να ρίχνει το παιδί στο κρεβάτι ή σε αφυδάτωση.

– Ως προς τη μύτη, δεν φαίνεται να είναι χαρακτηριστικό της νόσησης στα παιδιά το συνάχι, η έντονη ρινική καταρροή, μπορεί όμως να υπάρχει ελαφρύ μπούκωμα ή συμφόρηση, όχι όμως στα επίπεδα του κοινού κρυολογήματος και των ρινοιων με την μύξα που τρέχει.

– Αρκετά παιδιά στις οικογένειες δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, είτε αποδεικνύονται με θετικό τεστ είτε όχι.

– Τέλος, στην εμπειρία μου ως τώρα δεν έχω εκτιμήσει κανένα παιδί που να έκανε επιπλοκή, είτε από τις μη σοβαρές- καμία μικροβιακή ωτίτιδα, καμία αμυγδαλίτιδα, καμία αφυδάτωση- είτε τις πιο σοβαρές- πνευμονία, μηνιγγίτιδα, βρογχόσπασμο.

Διευκρινίζω ότι δεν έχω καμία εμπειρία με μεγαλύτερες ηλικίες, εφηβεία άνω των 12, όπου η βιβλιογραφία αναφέρει πιο πιθανή σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με μικρότερες ηλικίες.

Γονείς, δείτε τι πρέπει να προσέξετε

Αν λοιπόν το προφίλ συμπτωμάτων του παιδιού πλησιάζει τα ανωτέρω, ιδιαίτερα αν υπάρχει αυξημένης επιδημιολογικής κίνδυνος στην οικογένεια – ομάδες υψηλού κινδύνου, θετικά κρούσματα, στο άμεσο περιβάλλον ή στην περιοχή – αυξημένα κρούσματα, τότε η πιθανότητα να νοσεί με covid 19 είναι σημαντική και χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες όπως τεστ και έξτρα απομόνωση παιδιού και επαφών. Ελπίζω να βοήθησα, ψυχραιμία

ΠΗΓΗ:infokids.gr