Fairy Tales

Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά! Μόνο γονείς που δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει μέσα τους

Ένα από τα συχνότερα παράπονα που εκφράζουν οι γονείς είναι το πόσο άτακτα είναι τα παιδιά τους. Θα ήθελαν τόσο πολύ να υπήρχε ένα μαγικό ραβδί που με μια μόλις κίνησή του θα μεταμόρφωνε τα ανήσυχα πιτσιρίκια σε παιδιά πρότυπο.

Που θα διαβάζουν τα μαθήματά τους δίχως φωνές, δεν θα γκρινιάζουν με την παραμικρή άρνηση που εισπράττουν από τους γονείς, θα κοιμούνται αμέσως χωρίς παρακάλια μόλις πέφτουν στο κρεβάτι και γενικότερα θα ήταν ο ορισμός του καλού παιδιού.

Αγαπητοί μου γονείς, ας μην γελιόμαστε! Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και φυσικά δεν φταίνε τα παιδιά για το πώς συμπεριφέρονται.

Ένα παιδί δεν είναι άτακτο χωρίς λόγο, κάτι θέλει να σου πει

Αν, λοιπόν, νιώθετε απηυδυσμένοι με την συμπεριφορά του παιδιού σας και έχετε κουραστεί να τσακώνεστε μαζί του για το παραμικρό,  το βιβλίο “Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!” που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ό,τι ακριβώς σας χρειάζεται για να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας με το παιδί και να διαχειριστείτε με τις εκρήξεις του που σας έχουν φτάσει στα όρια σας.

Η παιδοψυχολόγος, δημοσιογράφος και πάνω απ΄όλα μητέρα Kate Silverton έγραψε έναν εξαιρετικό οδηγό διαχείρισης της συμπεριφοράς των παιδιών, βασιζόμενη στην παραδοχή οτι δεν υπάρχει άτακτο παιδί”. Αντίθετα, τα πάντα είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης και προσέγγισης της συμπεριφοράς του παιδιού.

Ακολουθώντας βήμα βήμα την προσέγγιση που προτείνει μέσα από εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους, ο γονιός ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θα μάθει πώς να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τις καθημερινές προκλήσεις που θα συναντήσει με το παιδί, πώς να ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του παιδιού με απώτερο στόχο να βοηθήσει το παιδί να ανθίσει, παρέχοντάς του, μια παιδική ηλικία πλούσια σε χαρά και διασκέδαση.

Η σαύρα, ο μπαμπουίνος και η σοφή κουκουβάγια

Mε σύμμαχο αυτόν τον καινοτόμο οδηγό ανατροφής οι γονείς με παιδιά ηλικίας έως 5 ετών θα ανακαλύψουν τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους που αυτοματοποιημένα έχουμε μάθει να αποδίδουμε ως “άτακτη”. Βασικό στοιχείο της προσέγγισης της μεθόδου είναι η κατανόηση από μέρους των γονιών του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των παιδιών. Για την εμπέδωση αυτού του θεμελιώδους ζητουμένου επιστρατεύεται το εξαιρετικό παράδειγμα με τη σαύρα, τον μπαμπουίνο και τη σοφή κουκουβάγια. 

Αυτά τα 3 σύμβολα αποδίδουν με τον πιο δηλωτικό τρόπο τι συμβαίνει πραγματικά μέσα στον εγκέφαλο ενός μικρού παιδιού και εκεί πηγάζουν όλες οι απαντήσεις για το πώς συμπεριφέρεται. Με αυτό το έξυπνο εύρημα η συγγραφέας παίρνει την αφορμή για να εξηγήσει στο γονιό πως κανένα παιδί δεν είναι άτακτο, αντιθέτως όλες του οι πράξεις και τα λεγόμενα αποτελούν απόρροια αυτών των 3 μηχανισμών δράσης.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι μπορούμε να δουλέψουμε τη σχέση μας με τα παιδιά ώστε να βοηθήσουμε άλλοτε τη σαύρα και άλλοτε τον μπαμπουίνο να αναπτυχθούν με υγιή τρόπο, ώστε να σταματήσει το παιδί να υιοθετεί την ακραία συμπεριφορά.

Γιατί όπως τονίζεται με έμφαση “Τα μικρά παιδιά δεν διαθέτουν μια σοφή κουκουβάγια!”. Θα χρειαστείς χρόνος, συζήτηση, και προσωπική δουλειά με το παιδί μέχρι να καταφέρει να αναπτύξει την πολυπόθητη σοφή κουκουβάγια.  Κι όμως αυτή η προσπάθεια και αυτό το ταξίδι ψυχικής ενδυνάμωσης του παιδιού αξίζει να το διανύσετε γιατί το αποτέλεσμα θα σας επιβραβεύσει και με το παραπάνω.

 

Οι ταμπέλες είναι “άτακτες”

Η Σοφία Ανδρεοπούλου έκανε εξαιρετική δουλειά στη μετάφραση και κατάφερε να αποδώσει με εύστοχο και ομολογουμένως ιδιαιτέρως εύληπτο τρόπο την προσέγγιση της Kate Silverton. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό οδηγό ανατροφής, που σε καμιά περίπτωση δεν κουράζει ή “βαραίνει” τον αναγνώστη λειτουργώντας με διδακτισμό. Ακριβώς το αντίθετο, όντας πυκνογραμμένο και πλούσιο σε παραδείγματα, δίνει τις απαντήσεις σε κάθε ζήτημα χωρίς να πλατιάσει και να δυσκολέψει τον αναγνώστη μέσα από κείμενα γραμμένα σε επιστημονική γλώσσα. Τα συμπεράσματα κάθε κεφαλαίου προκύπτουν αβίαστα και έτσι οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει ο γονιός αφομοιώνται άμεσα.

Σας προτρέπω με την πρώτη ευκαίρια να το προμηθευτείτε και να το διαβάσετε ειδικά αν είστε γονιός παιδιού κάτω των 5 ετών καθώς στις σελίδες του θα ανακαλύψετε πολλές πτυχές και αγωνίες που έχετε για το πώς συμπεριφέρεται το δικό σας παιδί. 

Αποδεχθείτε την πρόσ(κ)ληση, ξεκινήστε την ανάγνωση και σίγουρα θα βρείτε τα “όπλα” για να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τα έντονα συναισθήματα που το κατακλύζουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Είναι δική μας υποχρέωση να πάρουμε το παιδί μας από το χέρι νοερά και να του δείξουμε το δρόμο για να εξελιχθεί όπως λέει και η συγγγραφέας από “χνουδωτό μικρό πλασματάκι” σε μια “‘ομορφη σοφή κουκουβάγια”.

Mπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ 

Μην ξεχνάτε: είστε ο καθρέφτης του παιδιού σας!

Το να είσαι γονιός είναι πρόκληση. Γι’ αυτό, αγαπημένοι μου γονείς, είναι ωφέλιμο να αποσυμπιέζετε την ένταση της ημέρας, προκειμένου να διαχειριστείτε με ηρεμία τυχόν αντιδράσεις του παιδιού, πάντα με γνώμονα το όφελός του. Στο χέρι σας βρίσκεται το κλειδί για να αξιοποιήσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δυναμική του παιδιού σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το βλέπετε και να το ακούτε με όλη σας την καρδιά και όλη την προσοχή. Η παρουσία σας δίπλα στο παιδί είναι ανεκτίμητα πολύτιμη!

Και να θυμάστε: Όλα αρχίζουν από εμάς -και αρχίζουν τώρα. Αρχίζουν όταν μπορούμε- με το χέρι στην καρδιά- να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά!

http://infokids.gr