OLD HELLO 2

Διατροφή: Τι πρέπει να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι

Έτσι, όσοι το παρακάνουν με τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν νιώθουν βαρυστομαχιά ή έχουν γαστρεντερικά προβλήματα. Επίσης, όσοι τήρησαν τη νηστεία των προηγούμενων ημερών, ενδέχεται να νιώσουν δυσπεψία, καθώς η απότομη πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων των παραδοσιακών πασχαλινών εδεσμάτων επιβαρύνει εξαιρετικά το πεπτικό σύστημα. Στο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα, καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και να γεμίσουμε το πιάτο μας με λογική ποσότητα φαγητού.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό με την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης

Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών, απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες.

Όταν μετά τη νηστεία της Σαρακοστής καταναλώσουμε απότομα υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών είναι η δυσπεψία και η τοξικότητα.
Διατροφή μετά τη νηστεία: Τι πρέπει να προσέξουμε στο πασχαλινό τραπέζι

Η διατροφή τις ημέρες του Πάσχα

Τις ημέρες που ακολουθούν το Πάσχα, αποφύγετε να καταναλώνετε στο ίδιο γεύμα κρέας και αυγό, για να μην κάνετε την πέψη ακόμα πιο δύσκολη. Προτιμήστε κυρίως υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι, ψωμί), αφού είναι πηγή ενέργειας και αρκετή ποσότητα σαλατικών, που θα προκαλέσουν αίσθημα κορεσμού λόγω των φυτικών ινών και θα περιορίσουν την υπερκατανάλωση κρέατος.

Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνί. Θυμηθείτε πως και τα δύο είναι νεαρά ζώα, άρα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, που δημιουργούν πρόβλημα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Ό,τι κι αν επιλέξετε, βάλτε μια λογική μερίδα στο πιάτο σας και αφαιρέστε το ορατό λίπος. Λάβετε υπόψη ότι τα 100γρ. άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) έχουν περίπου 370 θερμίδες, αλλά αρκετό λίπος, ενώ ένα αυγό μέτριου μεγέθους περιέχει περίπου 75-80 θερμίδες, 6γρ. πρωτεΐνης, 5γρ. λίπους και 215-230mg χοληστερίνης.

Από την άλλη, ένα πασχαλινό κουλουράκι, με κύρια συστατικά αλεύρι, βούτυρο, αυγά και ζάχαρη, έχει περίπου 180-200 θερμίδες, 40γρ. υδατάνθρακες και 60 mg χοληστερίνη. Το πασχαλινό τσουρέκι είναι, επίσης, πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70γρ. δίνουν 68 θερμίδες, 44γρ. υδατάνθρακες και 74mg χοληστερίνης.

Tip

Την Κυριακή του Πάσχα προτιμήστε για πρωινό ένα ποτήρι γάλα με λίγα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι και για βραδινό ένα γιαούρτι με δύο φρούτα ή ένα ποτήρι γάλα με μισό φλιτζάνι δημητριακά.

http://citykidsguide.com