ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

1821-2021. Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την επανάσταση, αποτελεί την ευκαιρία για μία σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων και δράσεων, αφιερωμένες στην Ελλάδα και τους αγωνιστές της.

Μουσείο Θεοχαράκη: «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821»  
O πόνος, τα βάσανα, ο ηρωισμός και η προσφορά των γυναικών στον αγώνα, αναδύονται μέσα από την έκθεση «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821», που φιλοξενεί το Ίδρυμα Θεοχαράκη από τις 23 Μαρτίου. Το φιλελληνικό πνεύμα και η έντονη γυναικεία παρουσία στα χρόνια της Επανάστασης και στην πρώτη περίοδο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, προσεγγίζονται μέσα από 80 επιλεγμένα έργα ζωγραφικής, πορσελάνινων αντικειμένων και ρολογιών του 19ου αιώνα, από την περίφημη συλλογή των Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη. Από την άλλη, οι μετα-επαναστατικές Ελληνοπούλες είναι ανέμελες και ποζάρουν με χάρη και ευγένεια, ντυμένες με περίτεχνες ενδυμασίες και πλούσια κοσμήματα, σε ελαιογραφίες και διάφορα αντικείμενα.
Δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο: «Η Ιστορία έχει πρόσωπο» Μορφές του 1821 στην Ελλάδα του Όθωνα από τον βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary (Αθήνα, 2020)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη υπαίθρια έκθεση προσωπογραφιών που φιλοξενείται  στον Εθνικό Κήπο (επί της Λ. Βασ. Σοφίας), μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σύλβιας Ιωάννου, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Δήμου Αθηναίων.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 22 πίνακες με ορισμένα από τα 320 μοναδικά πρόσωπα που ζωγράφισε ο Benjamin Mary (1792-1846), διπλωματικός αντιπρόσωπος του Βελγίου στην Ελλάδα. Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και μας φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, όπως οι Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, κ.α., μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη.

Μουσείο Μπενάκη: «1821 Πριν και Μετά» – H επετειακή έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Η έκθεση ξεδιπλώνει το πανόραμα ενός αιώνα ιστορίας του ελληνικού κόσμου (1770-1870), με οδηγούς τους συντελεστές της και σπάνια στιγμιότυπα της προετοιμασίας της, μέσα από 1200 αντικείμενα σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 (ως τις 7 Νοεμβρίου 2021).
Πρόκειται για τη σημαντικότερη έκθεση που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και τη μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ, με σπάνια έργα τέχνης και ξεχωριστά τεκμήρια, που συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης. Η έκθεση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου που συντονίζει η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και διοργανώνεται με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.
Παράλληλα, για τα παιδιά και τις οικογένειες ή τις σχολικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασε το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση”. Είκοσι μία αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες, τίθενται στη διάθεση των νεαρών διαδικτυακών επισκεπτών, έτοιμες να ερευνηθούν και να φωτίσουν τη γέννηση του πρώτου ελληνικού κράτους. Σύνεργα των παιδιών γίνονται τα ίδια τα εργαλεία της ιστορικής έρευνας, όπως η παρατήρηση, ο σχηματισμός υποθέσεων, η κριτική προσέγγιση, η σύγκριση, η συσχέτιση των πληροφοριών, η διατύπωση συμπερασμάτων. Μέσα από τα συγκεκριμένα αντικείμενα, τα παιδιά θα πλησιάσουν τους ανθρώπους πριν ακόμα γίνουν ήρωες, θα ακούσουν τις νέες ιδέες την πρώτη ώρα που διατυπώθηκαν ως ιδανικές, θα εντυπωσιαστούν από τα “θαυμαστά”, αλλά και θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν τα “ασυγχώρητα”.
Η εκπαιδευτική αυτή πρόταση δίνει τη δυνατότητα της αναλυτικής μελέτης του υλικού από το σπίτι ή την τάξη, στο πλαίσιο της έκθεσης και πέρα από αυτό. Αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει τα παιδιά να σχηματίσουν τα ίδια την ιστορική πληροφορία και να καλλιεργήσουν την ιστορική τους αίσθηση. Πάνω απ’ όλα, επιδιώκει να ενεργοποιήσει την απόλαυση του έργου τέχνης και τη χαρά της αποκάλυψης που περικλείει η αυθεντική μαρτυρία. Απευθύνεται σε παιδιά από 11 ετών και σχολικές ομάδες από την Στ΄ Δημοτικού ως και το Λύκειο.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η Δέσπω κάνει πόλεμο»  – Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821 μέσα από τη λογοτεχνία
Το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του ΕΚΠΑ, τιμά τα 200 χρόνια από την  Επανάσταση του 1821 με ένα δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που προσφέρεται στο ευρύ κοινό με στόχο να προβάλει τη σημαντική συμβολή των γυναικών στον πόλεμο του ‘21.
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Η Δέσπω κάνει πόλεμο»  – Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821 μέσα από τη λογοτεχνία και  εισηγήτρια είναι η Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταυροπούλου Ερασμία.
Οι γυναίκες δεν υπήρξαν μόνο μέρος του άμαχου πληθυσμού που υπέφερε και θυσιάστηκε, αλλά αγωνίστηκαν και οι ίδιες, ενώ αρκετές διέθεσαν την περιουσία τους στον Αγώνα. Με το σχολιασμό μιας σειράς λογοτεχνικών έργων, αλλά και με αναφορές στον Τύπο και στα Απομνημονεύματα των αγωνιστών, θα παρουσιαστούν επώνυμες ηρωίδες, όπως η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Δέσπω Μπότσαρη, αλλά και ανώνυμες, όπως οι Μεσολογγίτισσες και οι Σουλιώτισσες, που έδειξαν έμπρακτα ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο αντρική υπόθεση.
Τέλος, θα γίνει λόγος για το συμβολισμό του γυναικείου φύλου, καθώς στην τέχνη έννοιες, όπως η Ελλάδα, η Ελευθερία και η Δόξα παρουσιάζονται ως γυναικείες μορφές.
Αίτηση συμμετοχής: άνω των 18 ετών, από 15/3/2021 μέχρι και 6/9/2021, μέσω του παρακάτω συνδέσμου elearningekpa.gr/2021. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 20/9/2021.
Δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 

Διαβάστε περισσότερα για την Επανάσταση του 1821

Στην ιστοσελίδα www.greece2021.gr μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την Επανάσταση του 1821, την ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, τη σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που εκδηλώθηκαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η ιστοσελίδα epanastasi1821.online, έχει σκοπό να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία της πατρίδας μας και να εμπνευστούν από αυτή. Ο χαρακτήρας της είναι αποκλειστικά επιμορφωτικός.

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com