OLD HELLO 2

Δύο πρωτοποριακά προγράμματα για την διαχείριση απορριμμάτων σε εφαρμογή από το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Το μεν πρώτο αφορά την κομποστοποίηση με ειδικούς κάδους, το δεύτερο αφορά ένα πρότυπο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία και διευρύνεται συνεχώς.

 Τι είναι οι «καφέ κάδοι» και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται

Ήδη ξεκίνησε η συλλογή βιοαποβλήτων, από τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση των αντίστοιχων καφέ κάδων μέσο του ειδικού απορριμματοφόρου που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου. Η προσπάθεια αυτή έρχεται να προστεθεί σε όλες τις υπόλοιπες που έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών και της περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης.

Να θυμίσουμε πως οι καφέ κάδοι παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους. Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες.

Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα: Διαλογή στην Πηγή

Παράλληλα από το φθινόπωρο του 2020 βρίσκεται σε εξέλιξη το Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με την συλλογή απορριμμάτων πόρτα – πόρτα.

Οι οικισμοί Πρωτέας – Νηρέας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου που έχει επιλεχθεί για την Συλλογή των Οικιακών Βιοαποβλήτων και Ανακυκλώσιμων υλικών, δίνουν με την συμμετοχή πλέον των 125 νοικοκυριών (425 κάτοικοι) που όλο και διευρύνεται, εξαιρετικά αποτελέσματα επιβεβαιώνοντας ότι με τη διαλογή στην πηγή επιλέγουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Εφημερίδα Polis