ΥΓΕΙΑ

Είναι η διαλειμματική δίαιτα η λύση για να χάσουμε κιλά;

Είναι η διαλειμματική δίαιτα η λύση για να χάσουμε κιλά;

Άτιμο πράγμα οι δίαιτες! Χάνεις κιλά μεν, αλλά τις περισσότερες φορές τα ξαναπαίρνεις στο άψε σβήσε. Πόσο τέλειο θα ήταν να υπάρχει μια δίαιτα που όχι μόνο συμβάλλει στην πρόσκαιρη απώλεια βάρους, αλλά και στη ριζική αλλαγή της μεταβολικής λειτουργίας και των διατροφικών συνηθειών μας. Αυτές είναι οι προδιαγραφές της λεγόμενης διαλειμματικής δίαιτας που μοιάζει σωτήρια μεν, αλλά θέλει κότσια και αφοσίωση.Τι θα πει «διαλειμματική δίαιτα»

Διαλειμματική χαρακτηρίζεται η δίαιτα που επιβάλλει μεγάλα διαστήματα αφαγίας ανάμεσα στα γεύματα, θυμίζοντας περιόδους νηστείας όπως είναι το ραμαζάνι όπου οι άνθρωποι τρώνε μόνο μετά τη δύση και πριν την ανατολή του ηλίου.

Υπάρχουν, μάλιστα, διαφορετικές εκδοχές με μεγαλύτερα ή μικρότερα διαστήματα αφαγίας, ανάλογα με το πόσο «σκληρά» θέλει να την εφαρμόσει ο καθένας. Στην «16/8» τρως ό,τι θες για 8 ώρες και μένεις νηστικός, πλην νερού και σκέτων ροφημάτων, για 16 ώρες. (τις 8 κοιμάσαι προφανώς). Στην «5/2» καταναλώνεις μόνο 500 θερμίδες (ή 600 για τους άνδρες) για 2 μη-συνεχόμενες ημέρες της εβδομάδας και τις υπόλοιπες τρέφεσαι κανονικά, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Μια άλλη εκδοχή είναι η 24ωρη νηστεία μία φορά την εβδομάδα ή τον μήνα και άλλοι παλι, μία μέρα τρώνε και μία δεν τρώνε.

Είναι, με λίγα λόγια, μια ευέλικτη δίαιτα που μπορεί κανείς να προσαρμόσει στο ωράριο και τις ανάγκες του, αρκεί να μην αποκλίνει από τις βασικές αρχές της.

Το σκεπτικό της

Η διαλειμματική δίαιτα ή νηστεία αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει επαρκή διαστήματα στον οργανισμό ώστε να κάψει τα αποθέματα ενέργειας που έχει συγκεντρώσει από τα προηγούμενα γεύματα.

Είναι γεγονός ότι το βιολογικό μας ρολόι χρησιμοποιεί την εναλλαγή μέρας και νύχτας για να ρυθμίσει και να συντονίσει τις λειτουργίες του οργανισμού με τον βέλτιστο τρόπο. Κάποιες από αυτές περιορίζονται σε συγκεκριμένα διαστήματα, όπως για παράδειγμα η πτώση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί σε σχετικές κλινικές μελέτες.

Κατά συνέπεια, οι οπαδοί της διαλειμματικής δίαιτας θεωρούν ότι η περίοδος της νηστείας δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να «ξεκουραστεί» και να «ανασυνταχθεί». Κατά συνέπεια, βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργία του, κάτι που υποστηρίζουν πως αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά από δείκτες όπως είναι (εκτός του βάρους), η μάζα του λίπους, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η αρτηριακή πίεση κλπ. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τη συμβολή της νηστείας στη συνολική υγεία (και τη μακροζωΐα) του ανθρώπου.

Χάνεις κιλά, αλλά το κατά πόσο θα σε επηρεάσει θετικά μακροπρόθεσμα έχει να κάνει με τις σωστές διατροφικές συνήθειες που θα εφαρμόσεις και θα διατηρήσεις πέραν της δίαιτας.

Πώς εφαρμόζεται και τι προσέχουμε

Η πιο διαδεδομένη μορφή διαλειμματικής δίαιτας είναι η 16/8, όπου καλό είναι στο 16ωρο της αφαγίας να περιλαμβάνουμε και τις ώρες του ύπνου. Όχι μόνο για ευκολία, αλλά κι επειδή  υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μεταβολισμός δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός κατπά τη διάρκεια της νύχτας. Το 8ωρο του φαγητού μπορεί να είναι 9 με 5, 10με 6 ή 12 με 8, ανάλογα με τις συνήθειες και τις υποχρεώσεις (επαγγελματικές π.χ.) του καθενός.

Για να πετύχει το εγχείρημα, πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά τη διατροφή που κάνουμε μέσα στο εν λόγω 8ωρο. Να είναι όσο γίνεται κοντά στη μεσογειακή με πολλές φυτικές ίνες, λαχανικά και καλό κρέας, να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοόλ και fast food. Στο 16ωρο που δεν τρώμε, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετό νερό για να μην αφυδατώνεται το σώμα, αλλά και τσάι που περιέχει και χρήσιμα μεταλλικά άλατα. Ο καφές επιτρέπεται, αλλά με μέτρο και χωρίς ίχνος ζάχαρης ή γάλακτος.

Σε γενικές γραμμές και με αποφυγή υπερβολών, μια δίαιτα αυτού του τύπου δεν κρύβει κινδύνους για έναν ενήλικα. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν πρέπει να εφαρμόζεται από ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, λαβαίνουν φαρμακευτική αγωγή, βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης κλπ.

Για όποιον την εφαρμόσει, η πιο δύσκολη περίοδος είναι η αρχική, εωσότου το σώμα συνηθίσει στο νέο διατροφικό πρόγραμμα, αλλά και στην αντιμετώπιση του αισθήματος της πείνας στα πρώτα 16ωρα χωρίς ίχνος φαγητού.

http://mama365.gr