Cooking

Ελαφρύ κεμπάπ με σάλτσα γιαουρτιού και χειροποίητες πίτες

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:30′
Χρόνος μαγειρέματος:1:15′
Έτοιμο σε:1:45′
Χρόνος αναμονής:3 ώρες

Υλικά

Για τo κεμπάπ και το γαρνίρισμα

    • 700γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα, περασμένο 2 φορές
    • 300γρ. αρνίσιο κιμά, περασμένο 2 φορές
    • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1 κουτ. σούπας αλάτι
    • 5 φέτες ψωμί, χωρίς κόρα, μουσκεμένες σε γάλα
    • 2 κουτ. γλυκού σουμάκ
    • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
    • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
    • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
    • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
    • ξυλάκια για σουβλάκια
    • 4 πιπεριές Φλωρίνης
    • 4 πιπεριές πράσινες κέρατο
    • 3 – 4 τομάτες
    • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • πάπρικα γλυκιά

Για τις πίτες

  • 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 180ml χλιαρό νερό
  • 30γρ. καστανή ζάχαρη
  • 450γρ. αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 220γρ. γιαούρτι
  • 50γρ. βούτυρο, λιωμένο
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΥΛΙΚΑ

Διαδικασία

Για τα κεμπάπ: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι για 5 – 6 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα δύο είδη κιμάδων, το μαϊντανό, το αλάτι και τις φέτες ψωμί που έχετε στύψει καλά.

Μόλις το κρεμμύδι είναι έτοιμο, προσθέτετε στο τηγάνι όλα τα μπαχαρικά και μαγειρεύετε για άλλο 1 λεπτό.

Αδειάζετε το μίγμα του κρεμμυδιού στον κιμά και πλάθετε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Καλύπτετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Προθερμαίνετε το φούρνο στο 200°C στον αέρα. Σε ένα ταψί βάζετε τις πιπεριές και τις ντομάτες, ραντίζετε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε για περίπου 30 – 40 λεπτά.

Παίρνετε λίγο κιμά, τον ανοίγετε ελαφρά στην παλάμη, τοποθετείτε το ξυλάκι στο κέντρο και κλείνετε έτσι να καλύψετε τον κιμά. Σφίγγοντας την παλάμη απλώνετε τον κιμά κατά μήκος στο ξυλάκι για να σχηματίσετε ένα κεμπάπ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλο τον κιμά. Τοποθετείτε τα κεμπάπ σε ένα ταψί.

Βγάζετε από το φούρνο τα λαχανικά και αλλάζετε τη ρύθμιση σε δυνατό γκριλ. Τοποθετείτε το ταψί με τα κεμπάπ στη δεύτερη θέση του φούρνου, ψήνετε για 5-7 λεπτά και στη συνέχεια, τα γυρίζετε από την άλλη για άλλα 4 – 5 λεπτά (δεν πειράζει αν καεί ελαφρά το ξυλάκι στις άκρες).

Σε ένα κάδο του μπλέντερ ή σε ένα μεγάλο μούλτι προσθέτετε το γιαούρτι και ένα από τα ψημένα λαχανικά και πολτοποιείτε. Σερβίρετε τα κεμπάπ με τις πίτες, τη σάλτσα γιαουρτιού και τα ψητά λαχανικά.

Για τις πίτες: Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτετε όλα τα υλικά και πλάθετε για να έχετε μια ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτετε λίγο αλεύρι, ενώ αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτετε 2 – 3 κουτ. σούπας νερό.

Σκεπάζετε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνετε 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Χωρίζετε τη ζύμη σε 10 ομοιόμορφες μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε την κάθε ζύμη σε πίτες πάχους 2 εκ.

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτετε, χωρίς ελαιόλαδο, όσες πίτες χωράνε. Ψήνετε για 3 – 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.

ΠΗΓΗ:olivemagazine.gr