Medical

Ενίσχυση ανοσοποιητικού των παιδιών

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας;

Μία κοινή ανησυχία των γονέων, που εντείνεται κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, είναι πώς θα ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού των παιδιών τους ώστε να αποφύγουν ιώσεις και κρυολογήματα.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο να αρρωστήσουν, αφενός επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα ακόμα αναπτύσσεται και αφετέρου γιατί η μετάδοση των ιών είναι ευκολότερη σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, όπως το σχολείο.
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που θα αποτρέψει τους ανεπιθύμητους εισβολείς να εισέλθουν στον οργανισμό τους. Όμως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που ενισχύουν το ανοσοποιητικό στα παιδιά, ώστε να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις και να ανακάμψει πιο γρήγορα.

Αποτελεσματικοί τρόποι προφύλαξης από τις ιώσεις

Τα παρακάτω μέτρα πρόληψης και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο προφύλαξης από τις ιώσεις, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

 • Αερισμός κλειστών χώρων: Οι κλειστοί χώροι είναι απαραίτητο να αερίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και για τουλάχιστον 10 λεπτά κάθε φορά.
 • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών: Για πολλά παιδιά ο καθαρισμός των χεριών είναι αγγαρεία. Όμως οι ιώσεις είναι εύκολο να μεταδοθούν μέσω των χεριών τους, μιας και ακουμπούν πολύ συχνά το πρόσωπό τους. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών πριν και μετά από κάθε γεύμα, μετά το παιχνίδι, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το φύσημα της μύτης και κατά την επιστροφή από οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα. Εξηγήστε στο παιδί την αξία αυτής της διαδικασίας και βρείτε ευφάνταστους τρόπους να το ενθαρρύνετε να την εντάξει στη ρουτίνα του.
 • Κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το φτέρνισμα ή το βήξιμο: Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει από μικρή ηλικία να μην καλύπτει τη μύτη και το στόμα του με την παλάμη, αλλά με τον αγκώνα ή με ένα χαρτομάντηλο το οποίο, αμέσως μετά, θα απορρίπτει στα σκουπίδια.
 • Καθαρισμός επιφανειών: Ορισμένοι ιοί μπορούν να επιβιώσουν πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες από λίγες ώρες έως και μέρες. Καθαρίστε τις επιφάνειες που αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα απολυμαντικό καθαριστικό.
 • Αποφυγή συγχρωτισμού: Η αποφυγή επίσκεψης χώρων με πολύ κόσμο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση των ιώσεων. Καλό είναι όταν τα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης να παραμένουν στο σπίτι, καθώς είναι πολύ εύκολο να το μεταδώσουν. Η επιστροφή στο σχολείο θα πρέπει να γίνεται αφού περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό και μόνο αν το παιδί δε νιώθει καταβεβλημένο.
 • Αποφυγή ανταλλαγής προσωπικών αντικειμένων: Το να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται είναι πολύ σημαντικό. Όμως, είναι εξίσου σημαντικό να μάθει να μην ανταλλάσει αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το στόμα ή το πρόσωπό του. Διδάξτε το πως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ίδιο ποτήρι, καλαμάκι, μαχαιροπίρουνο ή πετσέτα με άλλα άτομα.

Τρόποι ενίσχυσης του ανοσοποιητικού των παιδιών

 

Ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού στα παιδιά είναι να τα βοηθήσετε να ακολουθήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, τον ύπνο, το στρες και τα επίπεδα δραστηριότητάς τους.
H3: Σωστή και ισορροπημένη διατροφή
Μία υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού των παιδιών και όχι μόνο. Η υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία είναι σημαντική για τη δημιουργία μιας καλής διατροφικής βάσης, που θα ακολουθήσει το παιδί και στη μετέπειτα ζωή του. Εμπλουτίστε τη διατροφή του παιδιού με:

 • Φρούτα και λαχανικά
 • Δημητριακά ολικής άλεσης
 • Άπαχο κόκκινο κρέας
 • Φρέσκα ψάρια
 • Πουλερικά
 • Γαλακτοκομικά προϊόντα
 • Τροφές με ακόρεστα λιπαρά

Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή τρανς λιπαράζάχαρηαλάτι και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

 

 

 

Πηγή : ofarmakopoiosmou.gr