Culture

Επίσκεψη στον Ιερό Χώρο της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στο Πόρτο Ράφτη

Τώρα που οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται, μπορείτε να προγραμματίσετε μία οικογενειακή επίσκεψη, ιστορικού και οικολογικού χαρακτήρα στον Ιερό Χώρο της Βραυρωνίας Αρτέμιδος στο Πόρτο Ράφτη, όπου θα ανατρέξετε στο αρχαίο παρελθόν, θα γνωρίσετε από κοντά σημαντικά μνημεία και θα αφεθείτε στα ευεργετικά συναισθήματα μίας «πράσινης» διαδρομής σε έναν σημαντικό ορνιθολογικό παράδεισο.

Στα ανατολικά παράλια της Αττικής, μεταξύ Ραφήνας και Πόρτο Ράφτη, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος. Κρυμμένος ανάμεσα σε λόφους βαθιά μέσα στην αττική φύση –όπου, άλλωστε, θα περίμενε κανείς να βρίσκεται ένα ιερό αφιερωμένο στη συγκεκριμένη θεά–, προλογίζεται από το αξιόλογο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. Εκεί θα μάθετε τόσο για την ιστορία του ιερού, τις ανασκαφές (1948-1963) και τη Στοά (το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο κτίριο του ιερού, που ήλθε στο φως κατά τη διάρκεια αυτών), όσο και για την ίδια τη θεά Άρτεμη. Προστάτιδα της υπαίθρου και των ζώων, αλλά και της γονιμότητας, του γάμου, των γυναικών, της οικογένειας, της γέννησης και των παιδιών, ακόμα και της υφαντικής και, γενικά, της χειροτεχνίας.

Λίγα λόγια για το Ιερό
Σύμφωνα με τον μύθο, τη λατρεία της Αρτέμιδος έφεραν στην Αττική από τη γη των Ταύρων ο Ορέστης και η Ιφιγένεια. Στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» ο Ευριπίδης εξηγεί πως ο Ορέστης, προκειμένου να λυτρωθεί από τις Ερινύες που τον βασάνιζαν για τον φόνο της μητέρας του (και μετά από χρησμό του Απόλλωνα), μετέβη στην Ταυρική χώρα, όπου ζούσε η αδελφή του Ιφιγένεια, έκλεψε το διιπετές (δηλ. πεσόν εκ του Διός, εκ του ουρανού) ξόανο της Αρτέμιδος και μαζί με την αδερφή του το μετέφεραν στη Βραυρώνα. Θυμίζουμε εδώ ότι η Ιφιγένεια πριν από τον απόπλου για την Τροία επρόκειτο να θυσιαστεί στην Αυλίδα –ή για κάποιους στη Βραυρώνα–, αλλά την είχε σώσει η Άρτεμις. Στη Βραυρώνα λοιπόν, ύστερα από διαταγή της θεάς Αθηνάς, τα δύο αδέρφια ίδρυσαν τον ναό, ενώ η Ιφιγένεια υπηρέτησε σε αυτόν ως ιέρεια μέχρι τον θάνατό της, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει και ο μυθικός της τάφος.
Το ιερό της Βραυρώνας υπήρξε ένα από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα της Αττικής. Από τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. και σε όλη τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ. βρισκόταν στο αποκορύφωμα της ακμής του. Ο χώρος του είναι πολύ προσεγμένος και φιλικός προς τον επισκέπτη, με ειδικά διαμορφωμένες «πλατείες» με παγκάκια όπου μπορεί κάποιος να ξαποστάσει. Αναλυτικές ενημερωτικές πινακίδες θα σας εξοικειώσουν με την ιστορία του. Η περιήγηση γίνεται μέσω ενός ειδικά διαμορφωμένου μονοπατιού που οδηγεί διακριτικά γύρω από τη Στοά με τους υπέροχους δωρικούς της κίονες (τέλη 5ου αι. π.Χ.) και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών η αναβλύζουσα Ιερή Πηγή, επίκεντρο τελετουργικών πράξεων, όπως των «ιερών καθαρμών», και η πώρινη γέφυρα. Αυτή σηματοδοτούσε πιθανόν την κατάληξη ιεράς οδού από την Αθήνα στη Βραυρώνα και εξυπηρετούσε τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων πάνω από την κοίτη των υδάτων που έρρεαν από την πηγή στον Ερασίνο ποταμό (που εκβάλλει σε μικρή απόσταση από εδώ).

Ένας φυσικός βιότοπος και ένας ορνιθολογικός παράδεισος
Ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο υγρότοπος της Βραυρώνας, ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής και περιοχή Natura 2000. Την προστασία και την ανάδειξή του έχει αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (με την υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών), η οποία έχει μάλιστα δημιουργήσει και μια πολύ όμορφη κυκλική περιπατητική διαδρομή, με πινακίδες που ενημερώνουν για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής. Την άνοιξη, ο υγρότοπος γεμίζει από αποδημητικά πουλιά και η ορνιθοπαρατήρηση είναι ο ιδανικός τρόπος για να ολοκληρώσετε την επίσκεψή σας στο ιερό της θεάς της φύσης. Λόγω των περιοριστικών μέτρων της Covid-19, το μονοπάτι κοντά στον αρχαιολογικό χώρο που οδηγεί προς τη θάλασσα δεν έχει καθαριστεί από τους ανθρώπους της Ορνιθολογικής ακόμα, μπορείτε όμως να κάνετε την ορνιθοπαρατήρησή σας στις εκβολές του Ερασίνου (υπάρχει ειδική σήμανση), που βρίσκονται σε απόσταση μόνο πέντε λεπτών με τα πόδια από τον χώρο στάθμευσης του μουσείου. Αν είστε τυχεροί, θα δείτε μεταξύ άλλων όλα τα είδη των ερωδιών, καθώς και άλλα είδη των υγρότοπων, όπως ο καλαμοκανάς και η χαλκόκοτα.

Ανοιχτά καθημερινά 09.00-16.00 (εκτός Τρίτης)
Κόστος: 
6 ευρώ
Τηλ. 22990-27020
Ηλικίες: Για όλη την οικογένεια

http://citykidsguide.com