LIFE & STYLE

Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ο,τι ζυμαρικό θέλετε με αυτή τη συνταγή ακόμα και σπαγγέτι, αν δεν έχετε κριθαράκι.

Υλικά

 6 μερίδες
  1. 1 κιλό κοτόπουλο (για το μοσχάρι ή το χοιρινό επιπλέον αλεύρι)
  2. 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα στο multi
  3. 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  4. 100 ml Ελαιόλαδο
  5. 1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί (παραλείψετε το αν είναι για μικρά παιδιά)
  6. 1 γεμάτο κτγλ ντοματοπελτές
  7. 1 κεσεδάκι ντομάτα ψιλοκομμένη 400ml
  8. 1 κύβος κότας (ή βοδινού ή χοιρινού, αντίστοιχα του κρέατος που έχετε)
  9. Αλάτι, πιπέρι
  10. Πάπρικα γλυκιά (μπόλικη)
  11. 1 ξυλαρακι κανέλας
  12. Πιπέρι καγιέν (λίγο)
  13. 2 φύλλα δάφνης
  14. Φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού (προαιρετικά)
  15. λίγο μπαχάρι κοπανισμένο στο γουδί Προαιρετικά
  16. 400 γρ. κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό
  17. Περίπου 2πλασια ποσότητα νερού από αυτή του ζυμαρικού
  18. Τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί (προαιρετικά) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Το κόβουμε σε κομμάτια μερίδες. Το αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές. (Αν πρόκειται για άλλο κρέας το αλευρώνουμε κιόλας).

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 1
  2. Το τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα ρηχή με το λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ασπρίσει και από τις δύο πλευρές.

  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και γυρνάμε το κρέας να τσιγαριστεί για μισό λεπτό.

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 3
  4. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί τελείως.

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 4
  5. Προσθέτουμε την κονσέρβα με ψιλοκομμένη ντομάτα και την τσιγαρίζουμε και αυτή λίγο γυρνώντας τα κομμάτια κρέατος.

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 5
  6. Προσθέτουμε τον κύβο κότας, τη γλυκιά πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το ξύλο κανέλας, τα φύλλα δάφνης και ενδεχομένως το τριμμένο μπαχάρι. Προσθέτουμε 400ml νερό ή μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 45′ το κοτόπουλο και για 1 ώρα τουλάχιστον αν είναι άλλο κρέας.

  7. Ανοίγουμε το καπάκι και ανακατεύουμε στα 20 λεπτά περίπου και έπειτα κάθε 10 λεπτά και γυρνάμε το κρέας για να μην κολλήσει. Προσθέτουμε το φρέσκο Θυμάρι.

  8. Σιγουρευόμαστε με ένα πιρούνι ή μαχαίρι ότι το κρέας είναι μαλακό.

  9. Προσθέτουμε 500 ml νερού και έπειτα το κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αν χρειαστεί κι άλλο νερό μέχρι να καλυφθεί το ζυμαρικό.

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 9
  10. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για όσο λένε οι οδηγίες στο πακέτο του ζυμαρικου. Συνήθως συνολικά 12 – 15 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 4 λεπτά.

  11. Στα τελευταία 3 λεπτά βράζουμε με ανοιχτό το καπάκι για να εξατμιστουν τυχόν επιπλέον υγρά, αλλά όχι εντελώς. Πρέπει να είναι καπως ζουμερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά το τελευταίο λεπτό.

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 11
  12. Καπακώνουμε και αφήνουμε να τραβήξει για άλλα 10′ πριν σερβίρουμε. Ρίχνουμε 2 χούφτες χοντροτριμμένη παρμεζάνα σε τετράγωνα και ανακατεύουμε μέσα στην κατσαρόλα να πάει παντού και αφήνουμε λίγο να λιώσει.

    Γιουβέτσι κατσαρόλας Universal (με μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) φωτογραφία βήματος 12
  13. Σερβίρουμε και αν θελουμε προσθέτουμε κι άλλη τριμμένη παρμεζάνα στο πιάτο μας.
    Καλή όρεξη!