LIFE & STYLE

Γλυκά και υγιεινά σνακ για το σχολείο

Το κολατσιό που τρώνε τα παιδιά στο σχολείο είναι σημαντικό, επειδή θα πρέπει να είναι υγιεινό και να περιέχει θρεπτικά συστατικά,  που θα τους δώσουν ενέργεια.

Ωστόσο, επειδή στα παιδιά αρέσουν πολύ και τα γλυκά, μπορείτε να τους κάνετε το χατίρι, ετοιμάζοντας σνακ γλυκά μεν, υγιεινά δε. Σας δίνουμε μερικές ιδέες που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά!

Μπισκότα μήλου

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ⅓ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 8 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • ¾ φλιτζάνι γάλα
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη γέμιση

  • 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
  • 2 μήλα, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κανέλα

Εκτέλεση
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 200°C και στρώνουμε δύο φύλλα λαδόκολλας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μήλα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, 4-5’. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλλα και σοτάρουμε για 2’ ακόμη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα μαγειρικής και το αλάτι για να ενωθούν. Προσθέτουμε το βούτυρο και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη. Προσθέτουμε το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε πάχος περίπου λιγότερο από μισό εκατοστό. Με τη βοήθεια ενός κουπάτ ή ενός φλιτζανιού κόβουμε τα μπισκότα, ρίχνουμε 1½ κουταλιά της σούπας γέμιση μήλου στο κέντρο κάθε μπισκότου και το κλείνουμε με ένα άλλο μπισκότο. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν, περίπου 17’. Μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπάρες δημητριακών με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη

Υλικά (μερίδες 9)

  • 250γρ. χουρμάδες αποξηραμένοι και μαλακοί
  • 1 φλ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες σε σκόνη
  • 1/2 φλ. δημητριακά ολικής άλεσης
  • 3 κ.σ. μέλι χλιαρό
  • 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι ολικής
  • 1 φλ. αμύγδαλα ωμά ή ψημένα ανάλατα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 100γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
  • Προαιρετικά προσθέστε: σταφίδες, cranberries, κανέλα, σουσάμι, ηλιόσπορο, καρύδα αποξηραμένη

Εκτέλεση
Αλέθουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ να λιώσουν και τους βάζουμε σε μπολ, προσθέτοντας μέλι, βρώμη, λιναρόσπορο, φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα, σπόρους chia και δημητριακά. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνουν ζύμη. Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Σε τετράγωνο τσέρκι 24 εκατ. στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζουμε το μείγμα. Πατάμε και πιέζουμε να ισιώσει η επιφάνεια και γίνει συμπαγές το μείγμα, το οποίο παγώνουμε για 30′. Ξεφορμάρουμε την πλάκα και κόβουμε μακρόστενες τις μπάρες δημητριακών, τις οποίες διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί.
Γλυκά και υγιεινά σνακ για το σχολείο

Παραδοσιακό παστέλι με μέλι και σουσάμι

Υλικά (μερίδες 30)

  • 500 γρ. σουσάμι (πλυμένο και στεγνό)
  • 500 γρ. μέλι θυμαρίσιο

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι μεγάλο, βάζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να σκάει και να πετάγεται. Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του μελιού που βράζει. Προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι κι ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύουμε σταθερά για 10’ σε μέτρια φωτιά. Το μείγμα θα μαζευτεί σε μια μάζα σαν σφιχτή ζύμη γύρω από την ξύλινη κουτάλα. Θα σφίξει αρκετά όσο ανακατεύουμε και θα είναι αρκετά δύσκολο το ανακάτεμα του. Σε μία ελαφρά βρεγμένη ξύλινη επιφάνεια, αδειάζουμε το καυτό μείγμα. Με χοντρό ελαφρά βρεγμένο πλάστη χτυπάμε καλά να απλωθεί πάνω στο ξύλο. Αν θέλετε παστέλι τραγανό, τότε μαζί με το μέλι θα βάλετε και 1 φλ. ζάχαρη να βράσουν μαζί. Με τον χοντρό πλάστη δίνουμε σχήμα παραλληλόγραμμο με πάχος 1εκ. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια μέχρι κάτω. Όταν κρυώσει τελείως, τυλίγουμε κάθε παστέλι με μεμβράνη.

Εύκολα αφράτα τσουρεκάκια

Υλικά (μερίδες 10)

  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. γάλα
  • 130γρ. βούτυρο
  • 1 κύβο φρέσκια μαγιά (ή 1 φάκελο μαγιά ξερή)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ή περγαμόντο)
  • 1½ κ.γλ. κοφτό μαχλέπι σκόνη
  • 650γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια

Για το διάλυμα αυγού
1 κρόκο
2 κ.σ γάλα
1 κ.σ ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαγιά. Αν είναι φρέσκια την τρίβουμε στα δάχτυλα να διαλυθεί. Προσθέτουμε 3 κ.σ από το γάλα και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στην άκρη για 5-10′ μέχρι να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια, δείγμα ότι η μαγιά είναι έτοιμη. Κρατάμε 2 κ.σ. βούτυρο στην άκρη. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κατσαρόλα να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε να λιώσει. Προσθέτουμε το γάλα κι αμέσως αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε 5′ να σταθεί το μείγμα. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ξύσμα, το μαχλέπι κι ανακατεύουμε. Κάνουμε βαθούλωμα στο αλεύρι και προσθέτουμε τα υγρά υλικά για τα ατομικά τσουρεκάκια. Με το γάντζο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα να βραχεί το αλεύρι. Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ και να γίνει σαν μεγάλη ελαστική τσίχλα. Με το μαλακό πλέον βούτυρο (όχι παγωμένο) που κρατήσαμε στην αρχή, αλείφουμε τα χέρια και πιάνουμε τη ζύμη. Μαζεύουμε όλες τις ενώσεις από κάτω και βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο βούτυρο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί καλά σκεπασμένη για 2 ώρες να πάρει 3 φορές τον όγκο της. Την ξεσκεπάζουμε και τη ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες ακόμα καλά σκεπασμένη. Βουτυρώνουμε τα χέρια και τον πάγκο. Αδειάζουμε τη ζύμη και πιέζουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει. Πλάθουμε ένα μεγάλο χοντρό κορδόνι ζύμης και κόβουμε σε 10 ίσες φέτες. Κάθε κομμάτι ζύμης το πλάθουμε σε φιτίλι – κορδόνι. Το στρίβουμε και το κάνουμε σαλίγκαρο. Μπήγουμε την άκρη από κάτω. Μπορείτε να δώσετε όποιο σας αρέσει. Αραδιάζουμε τα μικρά τσουρεκάκια σε δυο λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Μοιράζουμε τα ατομικά τσουρεκάκια στις λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν πολύ. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε σβηστό φούρνο για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστούν. Χτυπάμε το διάλυμα, κρόκο γάλα ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρεκάκια απαλά με ένα πινέλο. Αφήνουμε 5′ να σταθούν και ψήνουμε τα τσουρέκια στον αέρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 20′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Μόλις βγουν τα τσουρεκάκια από το φούρνο τα αφήνουμε να σταθούν για 15′. Αφού κρυώσουν τελείως, τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων για να διατηρηθούν μαλακά.

http://citykidsguide.com