News

Γνωρίστε το θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στους ήρωες και τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης του 1821

Η καλή είδηση της ημέρας μας έρχεται από  το ακριτικό Σιδηρόκαστρο του δήμου Σιντικής Σερρών, που με πρωτοβολία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου, στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού της Αγίας Παρασκευής, στήθηκε ένα εκπαιδευτικό θεματικό πάρκο που είναι αφιερωμένο στους ήρωες και τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης του 1821.

Το 2021 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα μας καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Προς τιμήν αυτής της μεγαλειώδους επετείου έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων σε όλα τα μέρη της Ελλάδας καθώς και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία με απώτερο στόχο να αναδειχθεί το μεγαλείο της χώρας μας, να φωτιστεί το ένδοξο παρελθόν της και να ξεδιπλωθεί το όραμα για την Ελλάδα του αύριο.

Υπό το πρίσμα όλης της επετειακής ατμόσφαιρας, εντάσσεται και η δημιουργία αυτού του μοναδικού στο είδος του θεματικού πάρκου που ελπίζουμε να αποτελέσει πόλο έλξης για όσους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες καταφέρουν να το επισκεφθούν, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει η πανδημία δυστυχώς οι μετακινήσεις από νομό σε νομό είναι μέχρι στιγμής απαγορευμένες.

Τι θα δουν οι επισκέπτες αυτού του υπαίθριου θεματικού πάρκου

Το πάρκο εκτείνεται σ’ έναν καταπράσινο ελαιώνα, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, όπου με σταντ και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, προβάλλονται στιγμές και πρωταγωνιστές της Εθνεγερσίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

«Στόχος μας είναι να προβληματίσουμε για τη σημασία και τη σπουδαιότητα της Ελληνικής Επανάστασης και των ανθρώπων, πού εμφορούμενοι από τα ιδανικά της φιλοπατρίας και της αυταπάρνησης, μας χάρισαν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας» λέει ο π. Παύλος Παπαδόπουλος, εφημέριος της Αγίας Παρασκευής, που -σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου- είχαν την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Ηρωίδες όπως: η ηρωική Μανιάτισσα Σταυριάνα Σάββαινα, η ηρωική Σουλιώτισσα Δέσπω Σεχου – Μπότση, η Φαναριώτισσα αρχόντισσα Ρωξάνη Βόδα – Σούτσου, η γυναίκα του Φιλικού Σεβαστή Κρουσταλά – Ξάνθου, η οπλαρχηγός Αντωνούσα Καστανάκη, η Ψαριανή αρχόντισσα Δέσποινα Μανιάτι – Κανάρη, η γνωστή σε όλους ως Ψωροκώσταινα, Πανοραία Χατζηκώστα και πολλές άλλες.

Στο θεματικό πάρκο υπάρχουν υψωμένες οι συνολικά 16 σημαίες της Ελληνικής Επανάστασης που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, ενώ σε δεσπόζουσα θέση βρίσκονται οι μεγάλοι διαφωτιστές της νεότερης Ελλάδας όπως και ολόκληρο το ποίημα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού.

Ένας υπέροχος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την Ελληνική Ιστορία

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πάτερ Παύλος Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι το θεματικό αυτό πάρκο «έγινε από την ανάγκη να δώσουμε στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα όσο γίνεται περισσότερους από τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Με πολλή όρεξη και καλή διάθεση, έχοντας την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης και προσωπικά του σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας, του κ. Μακάριου, δουλέψαμε με πολλούς φίλους και εθελοντές για να δημιουργήσουμε αυτό το θεματικό πάρκο που μπορούν να το επισκεφθούν ελεύθερα μικροί και μεγάλοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κινητήριος δύναμη η αγάπη μας για την πατρίδα και η επιθυμία μας, έστω και αυτή τη δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία κάτι όμορφο και αξιόλογο. Ταυτόχρονα, θέλαμε να παρακινήσουμε τα παιδιά να ενημερωθούν όσο γίνεται καλύτερα για τον αγώνα των Ελλήνων μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, εκθεσιακές εικόνες και δρώμενα».

ΠΗΓΗ:http://infokids.gr