Cooking

Ιδέες για υγιεινά αλμυρά και γλυκά σνακ για παιδιά

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση των έτοιμων, συσκευασμένων σνακ, που συνήθως είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, κορεσμένα λίπη και αλάτι (π.χ. πατατάκια, μπισκότα, κέικ, κ.λπ.).

Επιλογές υγιεινών σνακ αποτελούν τα ακόλουθα

  • Ψωμί ολικής άλεσης
  • Παξιμάδια
  • Ριζογκοφρέτες
  • Τυρί
  • Γιαούρτι
  • Φρέσκα φρούτα εποχής (και πιο σπάνια αποξηραμένα)
  • Λαχανικά σε μπαστουνάκια (καρότο, αγγούρι, πιπεριά)
  • Ανάλατοι ξηροί καρποί

Συνδυασμοί για υγιεινά σνακ για παιδιά

Ρολάκια τορτίγιας
Υλικά (για 2 μεγάλες τορτίγιες)

  • 2 τορτίγιες
  • 4 κουταλιές τυρί κρέμα (ή 2 κουταλιές τυρί και 2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι)
  • 4 φέτες τυρί κίτρινο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 αγγουράκια κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 4 φέτες γαλοπούλα βραστή
  • 4 φύλλα μαρούλι

Εκτέλεση
Αλείφουμε κάθε τορτίγια με 2 κουταλιές τυρί κρέμα. Στρώνουμε με φέτες τυρί, μπαστουνάκια πιπεριάς, μπαστουνάκια αγγούρι, τη γαλοπούλα και τα μαρουλόφυλλα, καλύπτοντας όλο το μήκος της τορτίγιας. Τυλίγουμε κάθε τορτίγια σε ένα σφιχτό ρολό. Τις αφήνουμε για περίπου 30΄ στο ψυγείο και μετά τις κόβουμε κάθετα σε λεπτά ρολάκια.

Αλμυρά αυγομάφινς
Υλικά  (για 4 μεγάλα μάφιν)

  • 3 αυγά
  • τριμμένα λαχανικά (π.χ. καρότο, κολοκύθι)
  • τυρί τριμμένο
  • πιπέρι
  • δύοσμος
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα σε θήκες για μάφινς και ψήνουμε στους 220ο για περίπου 30′.
ιδεες για υγιειενα σνακ
Κριτσίνια φαγόπυρου με σπανάκι και ντομάτα
Υλικά

  • 150γρ. φαγόπυρο βρασμένο
  • 80γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. λάδι
  • αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ψιλοκομμένο σπανάκι
  • τριμμένη ντομάτα

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μίξερ όλα τα υλικά, εκτός από το σπανάκι και την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα δύο τελευταία υλικά και ανακατεύουμε για ακόμη 2’. Πλάθουμε το μείγμα και δημιουργούμε μπαστουνάκια. Τα βάζουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε για 45’.

Αυγοφέτες
Υλικά

  • 3 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 2-3 σταγόνες βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 χοντρές φέτες ψωμί
  • 100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το γάλα, τη βανίλια, το αλάτι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Βάζουμε τις φέτες ψωμιού σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος και περιχύνουμε με το μείγμα αυγού. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και βάζουμε λίγο βούτυρο να λιώσει. Στραγγίζουμε τις φέτες και τις τοποθετούμε μία μία στο τηγάνι. Αφήνουμε να ροδίσουν 2’-3′ και από τις δύο πλευρές. Αν θέλουμε τις σερβίρουμε γαρνιρισμένες με ψιλοκομμένο αβοκάντο ή φρέσκα φρούτα.
Ιδέες για υγιεινά αλμυρά και γλυκά σνακ για παιδιάΜπισκότα με κινόα, βρώμη, μπανάνα
Υλικά (περίπου 20 μπισκότα)

  • 1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1κούπα κινόα σε νιφάδες
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας 60%
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. σόδα
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 125γρ βούτυρο γάλακτος
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη
  • ¼ κούπας ζάχαρη
  • ¼ κούπας μέλι
  • 2 μεσαίο αυγά
  • 1κ.γ. εκχύλισμα βανίλια
  • 1 ώριμη μεγάλη μπανάνα
  • 3 κ.σ. κακάο άγλυκο

Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και τα αυγά, για περίπου 5′. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα στερεά υλικά και σε ένα μπολάκι με ένα πιρούνι λιώνουμε τη μπανάνα. Στο μίξερ προσθέτουμε τη λιωμένη μπανάνα, τη βανίλια και σιγά, σιγά τα στερεά υλικά. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά και με ένα κουτάλι σχηματίζουμε βουναλάκια από τη ζύμη. Ψήνουμε στους 180ο στον αέρα για περίπου 15’ (φροντίζουμε να μην ξεπεράσουμε το χρόνο αυτό, για να μην γίνουν τα μπισκότα σκληρά και άνοστα).

Σοκολατένιες μπάλες ενέργειας με ταχίνι
Υλικά

  • 25 ωμά αμύγδαλα
  • 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 4 χουρμάδες
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 1 κ.σ. σπόρους chia
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. λάδι καρύδας

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και τη βρώμη στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ζύμη και το πλάθουμε σε μπάλες. Καλύπτουμε με σπόρους chia, σκόνη κακάο, τριμμένα αμύγδαλα ή ό,τι άλλο επιθυμούμε. Τις βάζουμε στο ψυγείο για 30’ και είναι έτοιμες.

Tip
Καλό είναι να αποφεύγουμε να δίνουμε στο παιδί βραδινό σνακ (δηλαδή μετά το βραδινό γεύμα), καθώς τα παιδιά που καταναλώνουν σνακ αργά το βράδυ τείνουν να μην τρώνε πρωινό ή να τρώνε μικρή ποσότητα. Ωστόσο, η παράλειψη πρωινού γεύματος αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας. Επίσης, συχνά το βραδινό σνακ είναι κακής ποιότητας (π.χ. πατατάκια, κέικ ή γκοφρέτα μπροστά στη τηλεόραση).

ΠΗΓΗ:citykidsguide.com