News

Ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά

Η προστασία των παιδιών, όταν οι γονείς για κάποιους λόγους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ανατροφή των παιδιών τους, θεωρείται υποχρέωση της σύγχρονης κοινωνίας και του κράτους. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας και θα πρέπει να τους παρέχουμε και να τους εξασφαλίζουμε ό,τι καλύτερο για τη σωστή τους ανάπτυξη.

Στις περιπτώσεις, λοιπόν, που κάποια παιδιά χρήζουν φροντίδας έξω από τη φυσική τους οικογένεια, το κράτος αναλαμβάνει την κύρια ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών, ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ιδιώτες ή οι φορείς κοινωνικής πρόνοιας που, επίσης, συμβάλλουν στην προστασία αυτών των παιδιών.

Σε μια τρυφερή περίοδο της ζωής τους, στην παιδική ηλικία, τα παιδιά που γνωρίζουν την εγκατάλειψη, έχουν απόλυτη ανάγκη κάθε υποστήριξη και φροντίδα. Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να θυμηθούμε ποια είναι τα κυριότερα ιδρύματα για παιδιά και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς.

Κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ 
Λειτουργεί από το 1995 υπό τον έλεγχο  του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, με σκοπό την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε ειδικές ψυχοκοινωνικές συνθήκες για την προστασία των απροστάτευτων, κακοποιημένων παραμελημένων παιδιών, την αναδοχή για, προστατευόμενα από τον φορέα, παιδιά.

Παιδικά Χωριά SOS

 

Τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθούν τα παιδιά που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας, καθώς έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε μια «Οικογένεια SOS» ζουν μαζί έξι έως οκτώ παιδιά αγόρια και κορίτσια διαφόρων ηλικιών, που μεγαλώνουν ως αδέρφια και φοιτούν στα τοπικά δημόσια σχολεία. Ένα «Χωριό» αποτελείται από 15 έως 20 σπίτια και κτίζεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αποτελώντας μέρος της περιφέρειας της πόλης αλλά και μία έξοδο προς την κοινωνία για τα παιδιά που ζουν σε αυτό. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 21 «Χωριά».

Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος
Μη κερδοσκοπικό σωματείο με δραστηριότητα την πρόληψη και θεραπεία του παιδικού τραύματος και την αναβάθμιση και διασφάλιση της ποιότητας ζωής για τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, καθώς και βοήθεια παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας. 

 

Ανοιχτή Αγκαλιά
Η Ανοιχτή Αγκαλιά των «Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού.
Ιδρύθηκε το 1994 από μία ομάδα εθελοντριών, με στόχο τη δημιουργία μιας ζεστής αγκαλιάς που θα χωράει όλα τα παιδιά που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις στα νοσοκομεία. Σήμερα, χάρη στη συνεισφορά των εθελοντών μας και στη στήριξη των Χορηγών, το έργο της Ανοιχτής Αγκαλιάς έχει επεκταθεί σε νέα πεδία δράσης με έμφαση την πρόληψη, την εκπαίδευση και κοινωνική προσφορά.
Ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά

 

Άσυλο του Παιδιού
Μη κερδοσκοπικός οργανισμός όπου φιλοξενούνται και διαπαιδαγωγούνται παιδιά χαμηλόμισθων εργαζομένων μητέρων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το “Άσυλο του Παιδιού”, παρέχει στην οικογένεια και το παιδί, ένα πρότυπο χώρο φροντίδας και εκπαίδευσης, συναισθανόμενο τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στόχος όλων είναι το Άσυλο του Παιδιού να συνεχίσει την πολυετή προσφορά του προς το παιδί, τη μητέρα και την κοινωνία της πόλης μας. Στη σημερινή εποχή, το Άσυλο του Παιδιού συνεχίζει να παρέχει, αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο, τη δυνατότητα φοίτησης παιδιών από τη βρεφική ηλικία των 2 μηνών έως τα 12 τους χρόνια δηλαδή μέχρι την αποφοίτηση από το Δημοτικό Σχολείο στον ίδιο φορέα.

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Είμαστε ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Από το 2004 ερευνούμε και προωθούμε τα δικαιώματα του παιδιού. Οργανώνουμε Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Κοινωνικο-Πολιτισμικές Δράσεις και συνεργαζόμαστε με οργανώσεις του εξωτερικού και της χώρας μας. Στηριζόμαστε στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, στην κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική διαφορετικότητα και την εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων μας.

ΕΛΠΙΔΑ 
Η ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ξεκινά το 1990. Η αγάπη των μελών της για τα παιδιά και η διαπίστωση πως έλειπαν από την Ελλάδα τα μέσα για τη θεραπεία των παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών ήταν οι δύο βασικοί παράγοντες της ίδρυσης του Συλλόγου. Το έργο του- έργο αγάπης, ανθρωπιάς και κοινωνικής στράτευσης – συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια με σκληρή δουλειά και ανιδιοτελή προσφορά. Στηρίζεται δε, πάνω απ’ όλα, στη συστράτευση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας στο πλευρό της «ΕΛΠΙΔΑΣ».

Κάνε Μια Ευχή
Το Make-A-Wish εκπληρώνει ευχές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία, γι’ αυτό και δεσμεύεται να εκπληρώνει την ευχή κάθε παιδιού που πληροί τα κριτήρια. Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Ιδρύθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το 1980 και είναι ο κορυφαίος Οργανισμός εκπλήρωσης ευχών στον κόσμο, που απευθύνεται σε παιδιά. Στην Ελλάδα, ενωμένοι όλοι μαζί, γενναιόδωροι χορηγοί, υποστηρικτές, οι εργαζόμενοι και οι 400 εθελοντές σε όλη τη χώρα, εκπληρώνουν κατά μέσο όρο μια ευχή κάθε 36 ώρες. Από το 1996, που ιδρύθηκε, το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) έχουν εκπληρωθεί περισσότερες από 2.500 ευχές.

Μαζί Για Το Παιδί
Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται, από το 1996, για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Η Ένωση και τα μέλη της προσφέρουν υπηρεσίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά στην Ελλάδα ετησίως. Αποστολή τους είναι η στήριξη παιδιών και οικογενειών καθώς και ατόμων με αναπηρία που βρίσκονται σε ανάγκη, άμεσα και αποτελεσματικά. Προάγει την ευημερία των ωφελούμενων παιδιών εξασφαλίζοντας τους υγιείς συνθήκες διαβίωσης, υγειονομική κάλυψη, πρόσβαση σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά, ποιοτικά και προσιτά βασικά φάρμακα και εμβόλια.

Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας
Το 1914 ιδρύθηκε το ΠΙΚΠΑ, αρχικά για την φροντίδα θυμάτων πολέμου. Αργότερα εξελίχθηκε σε προνοιακό φορέα για την φροντίδα και προστασία του παιδιού.
Μετά το 1950, ιδρύθηκε το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, δυναμικότητας 400 κλινών και με ξεχωριστή Μονάδα Σπαστικών, στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το Παράρτημα Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας (Π.Α.Α.ΠΑ.Β). Αποτελεί έναν από τους κύριους και σημαντικότερους Φορείς Παιδικής Προστασίας στη χώρα, που ως στόχο έχει την προστασία, αποκατάσταση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με αναπηρίες.

Χαμόγελο του Παιδιού
Εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Παρέχει φροντίδα και προστασία σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας, χωρίς άμεσες ή έμμεσες διακρίσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα
Είναι μια ανοιχτή αγκαλιά που περικλείει με την απαράμιλλη στοργή και αγάπη ενός αληθινού γονιού, κορίτσια από 6 ετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Καθημερινούς προβληματισμούς όπως ο ρουχισμός, η διατροφή, πιθανές ασθένειες, η μελέτη των μαθημάτων, η κάλυψη των μαθησιακών αναγκών, η ψυχολογική στήριξη, η καλλιέργεια ιδιαίτερων κλίσεων, η ψυχαγωγία των παιδιών, στους οποίους καλείται μια συνηθισμένη οικογένεια να δώσει λύση, είναι θέματα που αντιμετωπίζονται στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με τον πλέον σύγχρονο τρόπο και τη συνδρομή επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Φλόγα
Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια Φλόγα, φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας από το 1982. Συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Επίσης, παρέχει στέγη στους γονείς και τα παιδιά από την περιφέρεια. Στο «Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας» φιλοξενούνται οικογένειες από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο για όσο διάστημα τα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας που τώρα στεγάζονται στο κτήριο της ΕΛΠΙΔΑΣ. Το «Σπίτι» -35 δωμάτια ή διαμερίσματα – εξασφαλίζει στις οικογένειες άριστες συνθήκες διαμονής εντελώς δωρεάν, σ’ ένα περιβάλλον φιλικό και κατάλληλο για παιδιά που βρίσκονται σε θεραπεία, ενώ λειτουργεί σχολείο ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν τα μαθήματα τους.

http://citykidsguide.com