OLD HELLO 2

Κρατώντας ζωντανή την ανάμνηση του χιονιού με δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Πώς ένα από τα πιο όμορφα καιρικά φαινόμενα γίνεται αφορμή για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι

Ζούμε σε μια χώρα που το χιόνι δεν είναι σε όλα τα μέρη μια συνηθισμένη κατάσταση. Η χιονόπτωση που είχαμε στην Αθήνα είχε πολλά χρόνια να συμβεί και να το στρώσει και να γίνει κάτασπρη μέχρι και η Ακρόπολη.
Παρόλο που δεν χρειάστηκε να κλείσουν τα σχολεία καθώς είναι ήδη κλειστά, παρόλο που υπήρξε τηλεκπαίδευση για τα παιδιά και ίσως και τηλεργασία για τους γονείς – τόσο μικροί όσο και οι μεγάλοι έγιναν όλοι παιδιά και γέμισαν οι γειτονιές από χιονάνθρωπους και ανθρώπους που έπαιζαν χιονοπόλεμο.

Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία σε πολλούς τομείς, θα λέγαμε ψέματα αν ισχυριζόμασταν ότι δεν χαρήκαμε και δεν απολαύσαμε αυτό το σύντομο αλλά πανέμορφο διάλειμμα από την επικαιρότητα και την πανδημία του κορωνοϊού.

Για να κρατήσετε λίγο περισσότερο τη διάρκεια αυτής της χαράς υπάρχουνε μερικές δραστηριότητες που προτείνουμε.

Φτιάξτε ένα τρίβιαλ με πληροφορίες για τον χειμώνα: όπως ποια πουλιά μεταναστεύουν σε θερμά κλίματα και ανάποδα τον χειμώνα, ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, πώς λέγονται τα δέντρα που χάνουν τα φύλλα τους τον χειμώνα, ποια φρούτα βγαίνουν τον χειμώνα, ποια θεωρούνται χειμερινά σπορ.

Φτιάξτε χιονάνθρωπους με άλλα υλικά και όχι με χιόνι.

Διαβάστε παιδικά βιβλία με θέμα το χιόνι ή τον χειμώνα, όπως «Το βιβλίο του χειμώνα» (εκδόσεις Νεφέλη), «Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» (εκδόσεις Ίκαρος), «Βρέξει χιονίσει μαζί» (εκδόσεις Πατάκη).

Διαβάζουμε ποιήματα για τον χειμώνα από το «Ο γύρος του χρόνου με ποιήματα» σε ανθολόγηση από τη Μαριγώ Αλεξοπούλου (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Φτιάχνουμε ζεστό ποπκόρν και κάνουμε ότι είναι χιονονιφάδες.

Ζωγραφίζουμε ή φτιάχνουμε χιονονιφάδες με χαρτόνι τις οποίες κόβουμε για να φτιάξουμε μια γιρλάντα.

Φτιάχνουμε μπισκότα σε σχήμα χιονονιφάδας.

How to make easy paper snowflakes – Paper Snowflake #08

Ετοιμάζουμε ζεστή σπιτική σοκολάτα που συνοδεύουμε με ζαχαρωτά.

Φτιάχνουμε ένα ψηφιακό άλμπουμ με τις φωτογραφίες που τραβήξαμε στο χιόνι και δείχνουμε στα παιδιά δικές μας παιδικές φωτογραφίες από τους χειμώνες της παιδικής μας ηλικίας.

Συζητάμε τι μας άρεσε περισσότερο στο χιόνι και τι μας ενόχλησε.

Τέλος δεν ξεχνάμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να μιλήσουμε στα παιδιά για όσους χρειάζονται περισσότερο υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες τη βοήθεια μας, όπως οι άστεγοι, οι άποροι συμπολίτες, οι ηλικιωμένοι μας γείτονες ακόμα και τα αδέσποτα της περιοχής μας. Αν έχουμε τη δυνατότητα τους βοηθήσουμε ακόμα καλύτερα, καθώς ως γνωστόν τα παιδιά μαθαίνουν πιο αποτελεσματικά με το ζωντανό μας παράδειγμα.

Τέλος διαλέγουμε να δούμε όλοι μαζί μια παιδική ταινία για τον χειμώνα ή κάποιο μικρό animation.

ΠΗΓΗ:http://childit.gr