ΥΓΕΙΑ

Μαμά ζαλίζομαι: Τι να κάνετε όταν το παιδί σας παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο

ναυτία στο αυτοκίνητο

Γράφει η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Τί είναι η ναυτία του αυτοκινήτου;

Η ναυτία του αυτοκινήτου, που είναι μέρος της ναυτίας της κίνησης συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά και αντικρουόμενα ερεθίσματα από τα διάφορα μέρη του σώματος που αντιλαμβάνονται την κίνηση. Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο τα μάτια που κοιτάνε μπροστά και το σώμα που κάθεται στο κάθισμα λένε στο παιδί ότι είναι ακίνητο. Το εσωτερικό αυτί όμως, στο οποίο βρίσκεται το όργανο που ανιχνεύει την κίνηση λέει στο παιδί ότι κινείται.

Η ναυτία της κίνησης μπορεί να συμβεί και στο πλοίο ( ναυτία της θάλασσας), το τρένο, το αεροπλάνο ή ακόμη και στα παιχνίδια του λούνα παρκ. Συνήθως ξεκινάει με ένα αίσθημα ναυτίας, δηλαδή ανακατωσούρας στο στομάχι και στη συνέχεια το παιδί μπορεί εμφανίσει κρύο ιδρώτα, να αισθάνεται κόπωση και τέλος να εμφανίσει εμετό. Τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να περιγράψουν τι νιώθουν συνήθως γίνονται ωχρά, αρχίζουν να είναι ανήσυχα ή να κλαίνε, ενώ συχνά μπορεί και να χασμουριούνται.

Γιατί το παθαίνουν ορισμένα παιδιά;

Ορισμένα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στη ναυτία της κίνησης και την εμφανίζουν πιο συχνά από άλλα, χωρίς να είναι γνωστό το γιατί. Το άγχος, ο ενθουσιασμός και η υπερένταση μπορεί να την εντείνουν. Πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 2 έως 12 ετών ενώ τα βρέφη και τα μικρά παιδιά φαίνεται ότι επηρεάζονται λιγότερο. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά η ναυτία της κίνησης συνήθως υποχωρεί.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία της κίνησης είναι να σταματήσετε την δραστηριότητα που το προκαλεί.

  • Αν δηλαδή το παιδί είναι στο αυτοκίνητο σταματήστε σε ένα ασφαλές σημείο και αφήστε το παιδί να βγει έξω για να περπατήσει και να πάρει καθαρό αέρα.
  • Αν έχετε προγραμματίσει ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο και το παιδί σας ζαλίζεται, μια καλή λύση είναι να κάνετε συχνές και μικρές στάσεις. Μπορεί το ταξίδι να φανεί ατέλειωτο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
  • Επιλέξτε να κάνετε το ταξίδι τις ώρες που συνήθως κοιμάται το παιδί. Ειδικά όταν είναι σε ηλικία που παίρνει υπνάκους μέσα στη μέρα.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτάει έξω από το παράθυρο μακριά και συζητήσετε γι’ αυτά που βλέπετε.
  • Αποφύγετε την ανάγνωση βιβλίων ή περιοδικών, καθώς και τα παιχνίδια σε οθόνες.

  • Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν το παιδί είναι νηστικό για 3 ώρες και το ταξίδι θα’ναι μεγάλο, δώστε ένα ελαφρύ γεύμα πριν το ταξίδι. Για παράδειγμα μερικά κρακεράκια και λίγο νερό. Μην γεμίζετε το στομάχι του με φαγητό αλλά μην το αφήνετε και νηστικό γιατί η πείνα επιδεινώνει τα συμπτώματα.
  • Προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή από το ενοχλητικό συναίσθημα της ναυτίας. Τραγουδήστε όλοι μαζί, ακούστε μουσική ή μιλήστε του για ένα θέμα που τον ενδιαφέρει.
  • Φροντίστε ώστε ο χώρος να αερίζεται καλά. Λίγος φρέσκος αέρας πάντα βοηθά.
  • Αν τίποτα απ’τα παραπάνω δεν πιάσει, σταματήστε, βγάλτε το παιδί απ’το αυτοκίνητο και βάλτε το να ξαπλώσει ανάσκελα με κλειστά τα μάτια. Μια κρύα κομπρέσα στο μέτωπο μπορεί να βοηθήσει.
  • Τέλος, αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, η γνωστή δραμαμίνη, που είναι αντισταμινικό. Χορηγείται σε παιδιά άνω των 2 ετών, 30 λεπτά με 1 ώρα πριν το ταξίδι. Η πιο συχνή παρενέργεια είναι η ληθαργικότητα. Άλλες συχνές παρενέργειες είναι η ξηροστομία και η θολή όραση. Αντιισταμινικά νεότερης γενιάς που δεν προκαλούν ληθαργικότητα δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι της ναυτίας.

Χρήσιμο Tip: Μια σακούλα δίπλα στο παιδί μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση που θα θέλει να κάνει εμετό.

kougia.gr