OLD HELLO, OLD HELLO 2

Να γράψω φέτος το παιδί μου σε αθλητικές δραστηριότητες; Ο παιδίατρος απαντά

Να γράψω φέτος το παιδί μου σε αθλητικές δραστηριότητες; Ο παιδίατρος απαντά

Αφού το θέμα “επιστροφή στο σχολείο” έχει πλέον πάρει τον δρόμο του, με το πρώτο κουδούνι να χτυπά στις 14 Σεπτεμβρίου, οι γονείς ξεκινούν σιγά σιγά να προγραμματίζουν τις υπόλοιπες, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους. Τα Φροντιστήρια και οι Σχολές Ξένων Γλωσσών έχουν ήδη ξεκινήσει εγγραφές και οργανώνουν τα τμήματά τους, ακολουθώντας βέβαια τις υγειονομικές υποδείξεις του ΕΟΔΥ. Τι γίνεται, όμως, με τις αθλητικές δραστηριότητες; Είναι ασφαλές να συμμετέχει φέτος το παιδί μας σε προγράμματα που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, π.χ. μπαλέτο ή καράτε; Τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο είναι ασφαλές να έρχονται σε επαφή με άλλες ομάδες, μέσα π.χ. από αγώνες; Ποιες ομάδες παιδιών θα έπρεπε ίσως να αποφύγουν τα αθλήματα φέτος;

Πολλοί είναι οι γονείς με τους παραπάνω προβληματισμούς, στους οποίους ζητήσαμε να δώσει απάντηση ο γνωστός παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας:

“Όποιο άθλημα λαμβάνει χώρα σε εξωτερικό χώρο και δεν φέρνει το παιδί σε κοντινή επαφή με άλλους είναι ασφαλέστερο, από αυτά που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους, όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να τηρούνται αποστάσεις. Η κλειστή δομή θα πρέπει να είναι μεγάλη, με επαρκή αέρα ώστε να διασπείρεται ο ιός.

Προσωπικά, θα απέφευγα να στείλω φέτος το παιδί μου σε κάποιο άθλημα κλειστού χώρου, ειδικά αν ο χώρος αυτός είναι μικρός και με μεγάλο συνωστισμό.

Είναι γεγονός, ότι τα παιδιά δεν νοσούν όπως οι μεγάλοι. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εμφανίζονται ασυμπτωματικά μέχρι τα 10 έτη, ενώ δεν έχουμε θανάτους. Όσο τα παιδί μεγαλώνει και δη τα παιδιά από 17 ετών και άνω κινδυνεύουν πολύ περισσότερο αν νοσήσουν από Covid-19. Ο κίνδυνος στα μικρότερα παιδιά, λοιπόν, δεν έχει να κάνει τόσο με τα ίδια, αλλά με τις επαφές τους με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή/και που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Αν τα παιδιά έως 10 ετών έχουν νέους γονείς και δεν έρχονται σε επαφή με παππούδες, τότε οι γονείς μπορεί να είναι λίγο πιο ελαστικοί ως προς το άθλημα που θα επιλέξουν.

Ακόμα περισσότερο πρέπει να προσέχουν, βέβαια, τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. που αναρρώνουν από κάποια σοβαρή ασθένεια, τα οποία ούτε σχολείο δεν μπορούν να πάνε -πόσο μάλλον σε κάποιο τέτοιο αγώνισμα.

Έτσι, είναι σίγουρα πιο ασφαλή τα αθλήματα σε ανοιχτούς χώρους χωρίς σωματική επαφή μεταξύ των ασκούμενων, όπως ο στίβος, το άλμα επί κοντώ, αλλά και το ποδήλατο. Το τένις, η κολύμβηση, αλλά όχι το πόλο, η ιστιοπλοΐα, αλλά και το σκι τον χειμώνα είναι επίσης εξαιρετικά αθλήματα!

Σε κάθε περίπτωση, να μη φοβηθούν οι γονείς και αποτρέψουν τα παιδιά φέτος από τη σωματική άσκηση. Τα παιδιά πρέπει να ωθούνται στον αθλητισμό, καθώς η καλή φυσική κατάσταση ενισχύει τόσο την πνευματική τους διαύγεια, όσο και την υγεία τους, ενώ αποτελεί ιδανικό τρόπο να εκτονωθούν.”

Οι συστάσεις του CDC αναφορικά με τον αθλητισμό στην παιδική ηλικία

Σύμφωνα με το CDC, οι διάφοροι αθλητικοί χώροι και τα σωματεία θα πάρουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει από την προηγούμενη σεζόν, τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού. Ωστόσο, οφείλει κανείς να γνωρίζει, ότι όσο περισσότερες επαφές έχει ένα παιδί κατά την διάρκεια του αθλήματος, όσο πιο κοντά έρχεται με τους συμπαίκτες του, όσο πιο πολύ εξοπλισμό μοιράζεται και για όσο περισσότερη ώρα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να νοσήσει με Covid-19. Έτσι, ο κίνδυνος διαφέρει, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας.

Το να παρακολουθεί ένα παιδί ατομικό άθλημα ή να αθλείται με κάποιο μέλος της οικογένειάς του ενέχει σίγουρα το χαμηλότερο ρίσκο. Ο κίνδυνος αυξάνεται αν συμμετέχει σε ομαδικό άθλημα, ακόμα περισσότερο αν γίνονται αγώνες εντός της ομάδας και πολύ περισσότερο αν οι αγώνες αυτές λαμβάνουν χώρα μεταξύ ομάδων από διαφορετικές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση ο CDC συμβουλεύει να τηρούνται όσο είναι δυνατόν οι αποστάσεις μεταξύ των αθλουμένων, να εξασφαλίζεται η καθαριότητα του χώρου και ότι δεν θα υπάρχει συγχρωτισμός, να υπάρχει επαρκής εξοπλισμός που θα απολυμαίνεται έπειτα από κάθε χρήση, αλλά και οι σχετικές σημάνσεις που θα θυμίζουν στα παιδιά τα απαραίτητα μέτρα, καθώς και να πλένουν πολύ συχνά τα χέρια τους.

ΠΗΓΗ:Infokids.gr