LIFE & STYLE

Νόστιμες συνταγές με θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι

Χταπόδι κρασάτο
Το χταπόδι, πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και με χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη, μαγειρεύεται υπέροχα με κόκκινο κρασί στο φούρνο.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 1 χταπόδι ολόκληρο (1 κιλό περίπου) φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
Παίρνουμε το χταπόδι, καθαρίζουμε το κεφάλι, χωρίζουμε τα πλοκάμια του και το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό. Χωρίς να το στραγγίσουμε, το βάζουμε σε ένα μπολ, περιχύνουμε με το κρασί και το αφήνουμε για μισή ώρα να μαριναριστεί. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο, το χταπόδι, τη δάφνη, το πιπέρι και το σκόρδο. Αν το χταπόδι είναι νωπό δεν ρίχνουμε αλάτι, ενώ αν είναι κατεψυγμένο προσθέτουμε ελάχιστο. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Ψήνουμε για 50’ στους 180οC. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεν το ξεσκεπάζουμε. Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με λίγη ρίγανη και ελαιόλαδο.

Σουπιές κρασάτες
Οι σουπιές αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών. Η συνταγή που ακολουθεί είναι παραδοσιακή συνταγή των νησιών του Αιγαίου.

Υλικά

  • 4-5 φρέσκιες σουπιές γύρω στο 1 κιλό
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (κομμένα σε φέτες)
  • 3-4 μικρά κρεμμυδάκια (ολόκληρα)
  • 2 σκ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ πελτέ ντομάτας
  • 2 μέτριες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σουπιές, βγάζουμε το κόκκαλο. Χωρίζουμε το κεφάλι με τα πλοκάμια. Πλένουμε τις σουπιές και τις στεγνώνουμε. Κόβουμε το σώμα σε μεγάλα κομμάτια. Κρατάμε το μελάνι τους σε ένα μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη. Βάζουμε τις σουπιές σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι και τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να αλλάξουν χρώμα για λίγα λεπτά. Όταν πιούν όλα τα υγρά τους προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κομμένο κρεμμύδι και τα ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα για 4’-5’ και προσθέτουμε το σκόρδο. Σοτάρουμε για 1’. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας για 1’ να βγάλει τα αρώματα του. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό του όγκου του. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπαστούν οι σουπιές. Προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40’ μέχρι να μαλακώσει η σουπιά, να μελώσει η σάλτσα και να δέσει.

4 νόστιμες συνταγές με θαλασσινά για το σαρακοστιανό τραπέζι Μύδια με σπανάκι

Τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη. Σε συνδυασμό με το σπανάκι, που είναι γνωστό για την πλούσια θερμιδική αξία του, δίνουν ένα υπέροχο νηστίσιμο πιάτο.

Υλικά (4 μερίδες)

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κιλό μύδια
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • άνηθο
  • 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε λοξά κομματάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη. Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα βράζουμε στο ζουμί τους, ως ότου ανοίξουν καλά. Ξεχωρίζουμε την ψίχα από τα κελύφη, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το σπανάκι, αχνίζουμε ώσπου να πέσει ο όγκος του και στραγγίζουμε καλά στο σουρωτήρι. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε καλά τα κρεμμυδάκια με μπόλικο ελαιόλαδο, προσθέτουμε την ψίχα από τα μύδια, σοτάρουμε και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μείνουν με λίγα υγρά και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να βράσουν 5’-6’ και στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο. Σερβίρουμε με λεμόνι.

Ντολμαδάκια με γαρίδες
Οι γαρίδες παρέχουν αξιόλογες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ιώδιο, που δεν τα βρίσκουμε εύκολα σε άλλες τροφές. Τα αμπελόφυλλα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλες πολλές θρεπτικές ουσίες. Ο συνδυασμός τους δίνει ένα διαφορετικό πιάτο για το τραπέζι της Σαρακοστής.

Υλικά (6 μερίδες)

  • 40 αμπελόφυλλα ζεματισμένα (και λίγα επιπλέον για την κατσαρόλα)
  • 300 γραμ. μικρές γαρίδες (ψιλοκομμένες)
  • 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο(ψιλοκομμένο)
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 4 κ.σ ούζο
  • 1 λεμόνι
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε πρώτα το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για μία ώρα. Το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό μέχρι να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε ένα λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3’-4’. Προσθέτουμε το ρύζι και τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λαδωθούν. Προσθέτουμε το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και σιγοβράζουμε για 4’-5’, ώστε το ρύζι να πιει τα υγρά του, αλλά να μη στεγνώσει τελείως. Η γέμιση πρέπει να έχει λίγη υγρασία. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com