News

Ο χρυσός δεκάλογος της ανατροφής – tips που κάνουν τη διαφορά

Τα «ναι» και τα «όχι» που βοηθάνε τους γονείς να μεγαλώσουν δυνατά και ικανά παιδιά

Αλλά η ανατροφή ενός διανοητικά ισχυρού παιδιού απαιτεί από τους γονείς να αποφεύγουν τις κοινές αλλά ανθυγιεινές πρακτικές ανατροφής που κλέβουν την ψυχική δύναμη των παιδιών. Ακολουθούν δέκα «ναι» και «όχι» που είναι καλό να λάβετε υπόψη για την ανατροφή των παιδιών:

Μην ενθαρρύνετε την ψυχολογία θύματος

Το να χάσει σε έναν αγώνα του αθλήματός του ή η αποτυχία σε ένα τεστ επιστήμης δεν κάνει ένα παιδί θύμα. Η απόρριψη, η αποτυχία και η αδικία είναι μέρος της ζωής.

Αρνηθείτε να ενθαρρύνετε ή να πάρετε μέρος σε συμπεριφορές αυτολύπησης του παιδιού σας. Διδάξτε του ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολες ή άδικες είναι οι περιστάσεις, μπορούν πάντα να αναλάβουν θετική δράση.

Απαλλάξετε την ανατροφή από ενοχές

Το να ενδώσετε στα αισθήματα ενοχής διδάσκει στο παιδί σας ότι η ενοχή είναι αφόρητη. Τα παιδιά που το μαθαίνουν αυτό δεν θα μπορούν να πουν όχι σε κάποιον που λέει, «γίνε φίλος και άφησέ με να αντιγράψω το χαρτί σου» ή «αν με αγαπούσες, θα το έκανες αυτό για μένα».

Δείξτε στα παιδιά σας ότι, παρόλο που νιώθετε ενοχές μερικές φορές -και όλοι οι καλοί γονείς το νιώθουν- δεν πρόκειται να επιτρέψετε στα άβολα συναισθήματά σας να εμποδίσουν τη λήψη σοφών αποφάσεων.

Μην κάνετε τα παιδιά το κέντρο του σύμπαντος

Εάν κάνετε ολόκληρη τη ζωή σας να περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά σας, θα μεγαλώσουν νομίζοντας ότι όλοι πρέπει να τα φροντίζουν. Και οι ενήλικες που θεωρούν τον εαυτό τους το κέντρο του κόσμου, δεν είναι πιθανό να φτάσουν πολύ μακριά στη ζωή.

Διδάξτε στα παιδιά σας να επικεντρώνονται σε αυτά που έχουν να προσφέρουν στον κόσμο και όχι σε αυτά που μπορούν να κερδίσουν από αυτό.

Μην επιτρέπετε στον φόβο να υπαγορεύει επιλογές

Αν και κρατώντας τα παιδιά σας μέσα σε μια προστατευτική φούσκα θα σας γλιτώσει από πολύ άγχος, το να το παίζετε εκ του ασφαλούς διδάσκει στο παιδί σας ότι ο φόβος πρέπει να αποφεύγεται ανά πάσα στιγμή.

Δείξτε στα παιδιά σας ότι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσετε τον φόβο είναι να τον αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο και θα μεγαλώσετε θαρραλέους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να βγουν έξω από τη ζώνη άνεσής τους.

Εκχωρώντας στα παιδιά περισσότερη εξουσία απ’ όση πρέπει

Το να αφήνουμε τα παιδιά να υπαγορεύουν τι θα φάει η οικογένεια για δείπνο ή πού θα πάει διακοπές, δίνει στα παιδιά περισσότερη δύναμη από ό,τι είναι αναπτυξιακά έτοιμα να αντέξουν. Το να αντιμετωπίζεις τα παιδιά σαν ίσο ή σαν το αφεντικό, στην πραγματικότητα τους στερεί την ψυχική δύναμη.

Δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εξασκηθούν να δέχονται εντολές, να ακούνε πράγματα που δεν θέλουν να ακούσουν και να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν απλές επιλογές, διατηρώντας παράλληλα μια σαφή οικογενειακή ιεραρχία.

Μην επιδιώκετε την τελειότητα

Το να περιμένεις από τα παιδιά σου να έχουν καλή απόδοση είναι υγιές, αλλά το να περιμένεις να είναι τέλεια θα έχει ένα επικίνδυνο μπούμερανγκ. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι είναι εντάξει να αποτυγχάνετε. Είναι καλό, και φυσιολογικό, να μην είναι υπέροχοι σε ό,τι κάνουν.

Τα παιδιά που προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, παρά η τέλεια σε όλα, δεν θα εξαρτήσουν την αυτοεκτίμησή τους από το πώς ανταποκρίνονται στους άλλους.

Μην επιτρέπετε στα παιδιά να αποφεύγουν την ευθύνη

Το να αφήνετε τα παιδιά να παρακάμπτουν τις δουλειές ή να αποφεύγουν να κάνουν μια δουλειά μετά το σχολείο μπορεί να είναι δελεαστικό. Μετά από όλα, πιθανότατα θέλετε τα παιδιά σας να έχουν μια ξέγνοιαστη παιδική ηλικία.

Όμως τα παιδιά που εκτελούν καθήκοντα ανάλογα με την ηλικία τους δεν επιβαρύνονται υπερβολικά. Αντίθετα, αποκτούν την ψυχική δύναμη που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Μην προστατεύετε τα παιδιά υπερβολικά από τον πόνο

Τα πληγωμένα συναισθήματα, η λύπη και το άγχος είναι μέρος της ζωής. Το να αφήνετε τα παιδιά να βιώσουν αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα τους δίνει ευκαιρίες να εξασκηθούν στην ανοχή της δυσφορίας.

Παρέχετε στα παιδιά σας την καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον πόνο, ώστε να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χειρίζονται τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ζωής.

Αποφύγετε να νιώθετε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των παιδιών σας

Το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όταν είναι λυπημένα και να τα ηρεμείτε όταν είναι αναστατωμένα σημαίνει ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν συναισθηματική ικανότητα ώστε να μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Διδάξτε προληπτικά στο παιδί σας υγιείς τρόπους να αντιμετωπίζει τα συναισθήματά του, ώστε να μην εξαρτάται από τους άλλους για να το κάνουν για αυτό.

Μην αποτρέπετε τα παιδιά από το να κάνουν λάθη

Η διόρθωση της εργασίας των παιδιών σας στα μαθηματικά, ο διπλός έλεγχος για να βεβαιωθείτε ότι έχουν ετοιμάσει το μεσημεριανό τους γεύμα και το να τους υπενθυμίζετε συνεχώς να κάνουν τις δουλειές τους δεν είναι προς όφελός τους. Οι φυσικές συνέπειες μπορεί να είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ζωής.

Αφήστε τα παιδιά σας να δυσκολεύονται μερικές φορές και δείξτε τους πώς να μαθαίνουν από τα λάθη τους, ώστε να γίνουν σοφά και να γίνουν πιο δυνατά

http://childit.gr