OLD HELLO, ΥΓΕΙΑ

Οι συμπεριφορές που κάνουν κακό στην οικογένειά σας

Οι συμπεριφορές που κάνουν κακό στην οικογένειά σας
Όσο κι αν προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι σύντροφοι και τέλειοι γονείς για το γάμο και τα παιδιά μας μπορεί συχνά- πυκνά να πέφτουμε σε «παραπτώματα» που δεν καταλαβαίνουμε και που μακροπρόθεσμα δεν κάνουν καλό στην οικογένειά μας. Εκείνη την ώρα δεν το συνειδητοποιούμε, όμως ένας μικρός απολογισμός στο τέλος της ημέρας θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος.

Δικαιολογείτε την αδιαφορία του συντρόφου σας

*Φωτογραφία: Brightside.me

Πολλές φορές έχουμε την τάση να δικαιολογούμε την αδιαφορία του συντρόφου μας και να την προσπερνάμε ενώ μας πληγώνει και μας κουράζει σωματικά και ψυχολογικά. Ενώ φαίνεται ότι η δική του συμπεριφορά κάνει κακό στην οικογένειά μας, η δική μας αντίδραση είναι αυτή που την καλλιεργεί και που δίνει στα παιδιά μας το κακό παράδειγμα: να ανέχονται και να υπομένουν καταστάσεις με τις οποίες όχι μόνο δεν συμφωνούν αλλά τους δυσαρεστούν.

Τι να κάνετε: μην «κρατάτε» μέσα σας ό,τι σας ενοχλεί. Μιλήστε στον σύντροφό σας, πείτε του τι θέλετε ν’ αλλάξει και ζητήστε του να είναι ενεργός. Το βασικό σας λάθος είναι ότι βάζετε τις ανάγκες του πάνω απ’ τις δικές σας, όμως έχουν ακριβώς την ίδια βαρύτητα, γι’ αυτό θυμηθείτε να φροντίζετε (και) τον εαυτό σας!

Κάνετε τα πάντα για όλους τους άλλους

*Φωτογραφία: scarymommy.com

Η σύγχρονη μητέρα έχει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και σίγουρα είναι εκείνη που κατέχει τον πιο ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια αφού οι περισσότερες (αν όχι όλες) ευθύνες περνούν απ’ τα χέρια της. Όμως, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τους πάντες, να μην κουράσει κανέναν άλλον και να καλύψει τις ανάγκες του συζύγου και των παιδιών της, η… μπάλα κάπου χάνεται. Πρώτον, γιατί τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα πως πάντα θα έχουν τη μητέρα τους να ικανοποιεί κάθε τους ανάγκη. Δεύτερον, γιατί ο σύντροφός της επαναπαύεται βλέποντας πως τα καταφέρνει μια χαρά και μόνη της χωρίς τη δική του βοήθεια. Τρίτον γιατί εσείς καταλήγετε να είστε πάντα κουρασμένη, να «ξεσπάτε» στον σύζυγο και τα παιδιά και στο τέλος της μέρας να πέφτετε με πολλά νεύρα στο κρεβάτι.

Τι να κάνετε: καταρχάς, αποβάλλετε τη λογική του «εγώ θα τα κάνω όλα γρηγορότερα», «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς εμένα». Φροντίστε την οικογένειά σας χωρίς όμως να τους τα δίνετε όλα… στο πιάτο. Θα το καταφέρετε μόνο καλλιεργώντας την αυτονομία των παιδιών αλλά και ζητώντας την ουσιαστική βοήθεια του συζύγου. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η αλλαγή θα είναι εμφανής τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και στην ψυχολογία σας.

Αφήνετε τους συγγενείς να επεμβαίνουν στη ζωή σας

*Φωτογραφία: focusonthefamily.com

Οι παλιοί έλεγαν πως «όταν παντρεύεσαι έναν άνθρωπο, παντρεύεσαι και το σόι του», όμως η λογική αυτή ανήκει (και πρέπει να ανήκει) στο παρελθόν. Όταν ένα ζευγάρι δημιουργεί τη δική του οικογένεια σημαίνει ότι αποφασίζει συνειδητά να την βάλει σε προτεραιότητα. Δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται από τους γονείς του ή ότι δεν τους αγαπάει αλλά ότι έκανε το επόμενο βήμα. Κι αυτό είναι το φυσιολογικό. Αντίθετα, όταν η οικογένεια που δημιούργησε μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, τα θεμέλιά της αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να τρίζουν. Δεν είναι τυχαίο το ότι στη στήλη των ειδικών του mama365 στην ενότητα ζευγάρι/ σχέσεις, λαμβάνουμε ερωτήσεις με πολλoύς αναγνώστες μας να αναρωτιούνται γιατί ο σύντροφός τους βάζει τους συγγενείς του/ της πάνω από τον γάμο ή την οικογένειά τους.

Τι να κάνετε: βάλτε σαφή όρια ακόμα κι αν πρόκειται για τους γονείς σας. Μην τους αφήνετε να επεμβαίνουν στις αποφάσεις της δικής σας οικογένειας. Ζητήστε τη βοήθειά τους όποτε την χρειάζεστε και στηρίξτε τους κι εσείς όποτε το έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα, όμως, δώστε τους να καταλάβουν ότι αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να αποφασίζουν για εσάς, να ασκούν κριτική ή να φέρονται κατά των αγαπημένων σας προσώπων.

ΠΗΓΗ:mama365.gr