OLD HELLO, ΣΧΟΛΕΙΟ

Όλα όσα ειπώθηκαν σχετικά με τα μέτρα για τα σχολεία, τις αποστάσεις και τους ελέγχους στους μαθητές

Υπουργείο Υγείας: Όλα όσα ειπώθηκαν σχετικά με τα μέτρα για τα σχολεία, τις αποστάσεις και τους ελέγχους στους μαθητές

Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα με τα οποία θα ξεκινήσουν τα σχολεία τη λειτουργία τους, ενώ τόνισε ποιες θα είναι οι κατηγορίες των παιδιών που θα εξαιρεθούν από τη χρήση μάσκας.

Η χρήση της μάσκας από τους εφήβους

Σε σχετική ερώτηση για τα σχολεία, τους εφήβους και τη χρήση μάσκας αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να πείσουν τα παιδιά να φορούν μάσκα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απάντησε:

“Διαφοροποείται ο τρόπος που εισηγείσαι μέτρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία. Επιπλέον, ξέρουμε περισσότερα για τη νόσο τώρα από όσα ξέραμέ τότε (σ.σ: αναφέρεται σε διευκρίνιση του γεγονότος ότι άλλες οδηγίες δίνονταν την άνοιξη, άλλες το καλοκαίρι και διαφορετικές τώρα). Η μάσκα σαν ένα συν-επικουρικό μέτρο μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης.

Πώς θα πείσουμε τους νέους να χρησιμοποιούν μάσκα; Αυτό ξεκινά από εμάς. Ξεκινά από το δικό μας παράδειγμα. Είναι δύσκολο. Η επικοινωνία πάει να αχρηστευθεί ως μέτρο και με ενοχλεί αυτό. Πώς θα γίνει στην πράξη να πείσουμε τα παιδιά στο σχολείο; Αυτό είναι ένα θέμα ολόκληρης της κοινωνίας.

Οι νέοι έχουν στο DNA τους τη συμπεριφορά την αντιδραστική. Οι έφηβοι, οι νέοι πρέπει να αφεθούν μέσα στην ελευθερία τους. Αν τους φερθούμε αδελφικά και όχι πατρικά θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα”.

Σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Σε ερώτηση σχετικά με πυρετό που ίσως εμφανίσει ένα παιδί στο σχολείο και το τεστ για τον κορωνοϊό, αλλά και το τι θα γίνει αν παρουσιάσει κρούσμα σε σχολείο, ο κ. Τσιόδρας είπε:

“Μέχρι τώρα η οικογενειακή μετάδοση έδινε τον ιό στα παιδιά, αλλά υπάρχει και διασπορά στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται δωρεάν στα νοσοκομεία. Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο στο οποίο αναφέρεται βήμα βήμα το τι θα γίνει σε περίπτωση που παρουσιαστούν κρούσματα σε ένα παιδί, εκπαιδευτικό ή περισσότερους σε ένα σχολείο”.

Παραδέχτηκε μάλιστα, ότι θα υπάρξουν προβλήματα που δεν αναφέρονται στο πρωτόκολλο. “Γι’ αυτό, άλλωστε, μίλησα για συνεργασία και κοινωνία. Όλες οι επιδημίες είναι και τοπικές όχι μόνο εθνικές”.

Για τις αποστάσεις στις αίθουσες

Σε σχετική ερώτηση για τις ενστάσεις γονέων και εκπαιδευτικών αναφορικά με τις αποστάσεις των μαθητών στις αίθουσες ο κ. Τσιόδρας απάντησε:

“Όλα τα μέτρα λειτουργούν συνεργατικά με τα άλλα μέτρα. Όπου μπορεί να εφαρμόζεται η απόσταση να εφαρμόζεται. Όπου μπορεί να τηρηθεί η απόσταση ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστεί. Θα εκμεταλλευτούμε τις οδηγίες όχι για να βρούμε προβλήματα, αλλά για λύσεις”.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία

Σχετικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία, αλλά και τις νέες οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες μαθητών, ο καθηγητής είπε:

“Η λίστα των νοσημάτων των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αφορά σε βαριά νοσήματα και όντως όπως φαίνεται σε μελέτες η κακή πορεία της νόσου αφορούσε σε παιδιά με πολύ σοβαρά νοσήματα”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους: “Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνουν στα παιδιά, όπως γίνεται παντού. Σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται θέμα κόστους για το τεστ, είναι δωρεάν”.

Σε ερώτηση προς τον κ. Τσιόδρα για το πώς να διαμορφώσουν τις αίθουσες, ο ίδιος είπε πως θα κυνηγούσε και την εφαρμογή απόστασης μεταξύ των θρανίων, τη συχνή υγιεινή των χεριών, την τήρηση της μάσκας, την αποφυγή της έκθεσης σε συγχρωτισμό – να λειτουργεί μια τάξη σαν οικογένεια. “Κάθε μέτρο να το βλέπουμε μαζί με τα άλλα. Να εφαρμοστούν όσο γίνεται τα μέτρα όλα μαζί. Να διαφυλάξουμε με έναν τοπικό σχεδιασμό την εφαρμοφή των μέτρων”.

Τέλος, σε σχετική ερώτηση του Infokids.gr για το τι θα πρέπει να κάνει ένα παιδί αφού γυρίσει στο σπίτι από το σχολείο ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνουμε τα παιδιά μικροβιοφοβικά.

H έμφαση δεν δίνεται τόσο στα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να απολυμαίνονται. Βασικό είναι η υγιεινή των χεριών. Στην οικογένεια υπάρχει η επαφή. Δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Θα τηρήσουν τα μέτρα υγιεινής, θα πλύνουν τα ρούχα τους. Δεν κολλάμε από το ρούχα, αλλά από τα χέρια. Η υφασμάτινη μάσκα θα πλυθεί, θα σιδερωθεί και θα φορεθεί ξανά. Δεν λέμε στα παιδιά να πάρουν πολλές μάσκες μαζί. Θέλει μια ισορροπία, μια προσοχή”, είπε.

ΠΗΓΗ:infokids.gr