Medical

Παιδίατρος: “Κυκλοφορούν κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού -Τι να προσέξετε αν το παιδί αρρωστήσει”

Παιδίατρος: "Κυκλοφορούν κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού -Τι να προσέξετε αν το παιδί αρρωστήσει"
Καταρροή, κόπωση, πονόλαιμος και δέκατα – όλα κλασικά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, θα μπορούσαν να είναι και συμπτώματα της παραλλαγής Όμικρον ή ακόμη και μιας γρίπης που ξεκινά. Τελικά τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί το άρρωστο παιδί μας; Και πώς θα το ανακαλύψουμε;

Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα, τη γρίπη και τον κορωνοϊό μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο – αερογενώς μέσω σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα μολυσμένων ανθρώπων.

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης ενημερώνει τους γονείς ότι πλέον έχουν εμφανιστεί και κρούσματα γρίπης εκτός από covid.  Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, αλλά και τα μέτρα για την COVID-19 (οι μάσκες, τα αντισηπτικά και κυρίως το lockdown) εξαφάνισαν” πέρυσι τον ιό της γρίπης, τον “πρωταγωνιστή” των χειμώνων πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Φέτος η γρίπη επανέκαμψε και ο παιδίατρος δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για το πώς θα αντιληφθούν αν το παιδί τους νοσεί από κορωνοϊό ή από γρίπη.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ

Η στιγμή λοιπόν που από την αρχή της πανδημίας κοβιντ διερωτόμουν πώς θα ήταν ήρθε: Κυκλοφορεί πλέον και γρίπη και κόβιντ παράλληλα και ταυτόχρονα. Αυτήν την εβδομάδα άκουσα και είδα παιδιά από πολλά σχολεία που έχουν και θετικά κρούσματα κοβιντ και θετικά κρούσματα γρίπης στο ίδιο τμήμα.

Φυσικά η δυσκολία αυξάνεται για το πώς να τα ξεχωρίσουμε. Έτσι και αλλιώς η βασική αντιμετώπιση είναι ίδια σε όλες τις ιώσεις, εκτός αν κάνουν επιπλοκές: ξεκούραση, υγιεινή, ενυδάτωση, βιταμίνη c από φρούτα και λαχανικά, παυσίπονα με κριτήριο κακή διάθεση.

Είναι αναπόφευκτο ότι έχουν να γίνουν πολλά άσκοπα pcr για κόβιντ και λόγω της δυσκολίας να διαχωριστούν κλινικά, και λόγω πανικού και υπερβολής.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί έχει γρίπη ή νοσεί με κορωνοϊό

Παιδίατρος: Όταν το παιδί είναι άρρωστο μην το πιέζετε να φάει

Από την εμπειρία μέχρι τώρα τον τελευταίο μήνα:

– Ως προς τον πυρετό, η γρίπη είναι πιο πιθανό να έχει έναν πυρετό μέτριο σχετικά αραιό, 2-3 φορές το 24ωρο, αλλά που επιμένει για 4-5 24ωρα συνέχεια ή με ένα μεσοδιάστημα διαλείμματος στην μέση του 5θημέρου. Ενώ ο κόβιντ στα παιδιά κάνει από απύρετη εικόνα ή λίγα δέκατα μέχρι έντονο πυρετό για 1-2 24ωρα, που όμως σε διάρκεια δεν κρατάει συνήθως πάνω απο 2-3 μέρες, εκτός βέβαια αν υπάρχει επιπλοκή.

– Ως προς τον βήχα, η γρίπη είναι πιο πιθανό να κάνει έναν πιο βαθύ βήχα υγρό ή με φλέματα που να γίνεται κάπως χειρότερος με τις μέρες. Ενώ ο κόβιντ κάνει συνήθως στα παιδιά έναν περιστασιακό ξηρό βήχα που έχει συνήθως μικρότερη διάρκεια ημερών, χωρίς μεγάλες εντάσεις.

– Ως προς πιο ειδικά συμπτώματα, πονοκέφαλο κάνει συχνά ο κόβιντ στα παιδιά για 2-3 μέρες, ιδιαίτερα στην αρχή της ίωσης. Αλλά και η γρίπη μπορεί να κάνει πονοκεφάλους πάνω στον ψηλό πυρετό.

– Ανορεξία και κακοδιαθεσία είναι πιο συχνά στην γρίπη όσο περνούν οι μέρες, ενώ στον κόβιντ – χωρίς επιπλοκή πάντα – συνήθως τα παιδιά διατηρούν ζωηράδα και όρεξη.

– Πιο ειδικά συμπτώματα όπως ανοσμία και αγευσία όταν υπάρχουν, παραπέμπουν περισσότερο σε κοβιντ.

– Και στα δύο επιπλοκές όπως πνευμονία, βρογχόσπασμος, λαρυγγίτιδα, πυώδης αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα, είναι σπάνιες αλλά συμβαίνουν, οπότε θέλει προσοχή και παρακολούθηση.

Τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται από κοντά όποτε έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα ίωσης που επιμένουν, που δείχνουν σοβαρά ή που οι γονείς ανησυχούν

Πρέπει να μπει ένα χαλινάρι στην τηλε-ιατρική, την ιατρική από το τηλέφωνο και από το viber. Παρακολουθούμε μεν τα παιδιά στο σπίτι, εφαρμόζουμε μέτρα υγιεινής και απομόνωσης, κάνουμε τα συνήθη για ήπια συμπτώματα που περνούν σε 2-3 μέρες, όμως αναζητούμε έγκαιρη παιδιατρική εξέταση από κοντά αν τα πράγματα χειροτερεύουν ή δεν βελτιώνονται.

http://infokids.gr