Cooking

Πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια που θα λατρέψουν τα παιδιά

Πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια που θα λατρέψουν τα παιδιά
Το Πάσχα έφτασε και το μυαλό μας, εκτός απ’ το Κυριακάτικο τσιμπούσι, τρέχει και σε όλα εκείνα τα γιορτινά γλυκά που γεμίζουν το σπίτι με αρώματα και γεύσεις. Φέτος, βέβαια, που θα περάσουμε περισσότερο χρόνο μέσα παρά έξω, είναι ίσως ευκαιρία να κάνουμε κάτι πιο εξαιρετικό από τα παραδοσιακά κουλουράκια αμμωνίας. Να κάνουμε πασχαλινά κουλουράκια σε διάφορα χρώματα και σχήματα, που θα ξετρελάνουν πραγματικά τα παιδιά μας.

Τι χρειαζόμαστε

Για τα κουλουράκια

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι

 

Για τη ζαχαρόπαστα

  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη
  • Ασπράδι από 1 αυγό
  • 1/4 της κούπας νερό χλιαρό
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού βανίλια
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής

Τι κάνουμε

Βήμα 1ο

Ξεκινάμε με τα κουλουράκια.

Σ’ ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε το βούτυρο και ζάχαρη με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και ανάλαφρο μείγμα. Ύστερα προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν στο μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και καθώς ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το αλεύρι σε μικρές δόσεις μέχρι να γίνει η ζύμη μας.

Βήμα 2ο

Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίγουμε σφιχτά με διαφανή μεμβράνη και, για να σφίξει, την αφήνουμε είτε στην κατάψυξη για 30 λεπτά είτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Βγάζουμε τη ζύμη και αφού καθίσει 5-10 λεπτά, ώσπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μικρότερο του 1 cm. Με τσέρκια σε σχήματα της αρεσκείας μας, κόβουμε τα κουλουράκια και τα απλώνουμε (με μια σχετικά απόσταση μεταξύ τους) στο ταψί. Αν μείνει πολύ φύρα, ξαναπλώνουμε τη ζύμη και κόβουμε όσα κουλουράκια βγαίνουν.

Ψήνουμε για 8-10λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν οι άκρες. Βγάζουμετο ταψί απ’ το φούρνο και με τη λαδόκολλα, μεταφέρουμε τα κουλουράκι ασε μια σχάρα να κρυώσουν.

Βήμα 3ο

Συνεχίζουμε με τη ζαχαρόπαστα.

Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη άγνη, το ασπράδι, το νερό και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα. Αν βγει πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό, αν βγει πολύ αραιό προθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη. Τέλος, προσθέτουμε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με νέα υλικά για διαφορετικά χρώματα ή χωρίζουμε το μείγμα σε ίσα μέρη και προσθέτουμε το κάθε χρώμα χωριστά.

Βήμα 4ο

Παίρνουμε τα κουλουράκια και απλώνουμε τη ζαχαρόπαστα στην επιφάνεια με ένα κουταλάκι. Εάν θέλουμε να διακοσμήσουμε το χρώμα με γραμμές ή τελίτσες άλλου χρώματος, αφήνουμε πρώτα τη βάση να στεγνώσει καλά.

Τέλος, πριν αποθηκεύσουμε τα κουλουράκια όλα μαζί, περιμένουμε ώσπου η ζαχαρόπαστα να στεγνώσει τελείως ώστε να μην βγαίνει με την επαφή.

Καλή επιτυχία!

http://mama365.gr