Cooking

Πεντανόστιμες σος για να αποφύγετε την σκορδαλιά (και την μυρωδιά)

Πεντανόστιμες σος για να αποφύγετε την σκορδαλιά (και την μυρωδιά)

Η 25η Μαρτίου ή αλλιώς η ημέρα που γιορτάζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, βρίσκεται προ των πυλών! Και σαν σωστοί Έλληνες που σεβόμαστε τις ρίζες μας ήδη κάνουμε προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι που περιλαμβάνει το αγαπημένο «ζεύγος» μπακαλιάρο-σκορδαλιά. Αν, ωστόσο, είστε από αυτές που θα ήθελαν να αποφύγουν τις γνωστές αναθυμιάσεις (είμαστε και κλεισμένοι στο σπίτι-καμία διαφυγή!), σας προτείνουμε αυτές τις πεντανόστιμες σος που θα σας…ξετρελάνουν!

Τι θα χρειαστείτε

  • 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
  • 100 γραμμάρια αγγουράκι τουρσί
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
  • Αλάτι και φρέσκο μαύρο πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιονέζα και το αγγουράκι τουρσί και προσθέτουμε την κάπαρη, τον άνηθο και την μουστάρδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά και η σος μας να έχει κρεμώδη υφή. Στο τέλος, αλατοπιπερώνουμε. Για καλύτερο αποτέλεσμα, καλύψτε το μπολ και φυλάξτε το στο ψυγείο για μια ώρα πριν σερβίρετε.

Πηγή: tablespoon.com

Σος μαγιονέζας

Τι θα χρειαστείτε

  • 150 γραμμάρια μαγιονέζα
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 50 γραμμάρια γιαούρτι
  • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα πάπρικα
  • Αλάτι

Τι πρέπει να κάνετε

Bάζουμε σ’ ένα μπολ τη μαγιονέζα, το γιαούρτι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταδιακά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αυξομειώνουμε τις ποσότητες ανάλογα με τις γεύσεις μας.

Πηγή: sintayes.gr

Σος Chimichurri

Tι θα χρειαστείτε

  • 1/2 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού
  • 1/2 φλιτζάνι φύλλα κόλιαντρου
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές ξίδι κόκκινου κρασιού

Τι πρέπει να κάνετε

Βάζουμε στο multi τον μαϊντανό, τον κόλιαντρο, το σκόρδο, το αλάτι, το κύμινο και το κόκκινο πιπέρι και χτυπάμε για 20 περίπου δευτερόλεπτα. Έπειτα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το ξίδι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Πηγή: yummly.com

Σος λεμονιού

Τι θα χρειαστείτε

  • 1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 55 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο (ή ξηρό) άνηθο
  • Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Σ’ ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το λευκό κρασί για περίπου 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε και έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι και ανακατεύουμε μέχρι η σος να αρχίσει να φουσκώνει. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το αλατοπίπερο.

Πηγή: lovefoodies.com

Σος ντομάτας

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 κονσέρβα ντομάτες ολόκληρες αποφλοιωμένες
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Αλατοπίπερο

Τι πρέπει να κάνετε

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνουμε τις ντομάτες (με τους χυμούς τους), μισό κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη και το πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την ένταση και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά. Ανακατεύουμε περιστασιακά. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι και το αλάτι. Σεβίρεται ζεστή.

ΠΗΓΗ:http://mama365.gr