News

Ποια χόμπι θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος

Το άγχος και οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν ακόμη πιο μεγάλη την ανάγκη για ένα χόμπι, που θα λειτουργήσει αγχολυτικά και θα μας προσφέρει μερικές στιγμές χαλάρωσης. Η νέα χρονιά αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας μία τέτοια καινούρια ασχολία. Ας δούμε μερικές ιδέες για χόμπι που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του άγχους.

Άσκηση

Η γυμναστική δεν συμβάλλει μόνο στη σωματική, αλλά και στην ψυχική υγεία και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποβάλλουμε το άγχος. Οι έρευνες δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση του χρόνιου άγχους. Πώς συμβαίνει αυτό; Καθώς επικεντρώνεστε στην άσκηση που κάνετε, το μυαλό σας ξεφεύγει από αγχώδεις σκέψεις, ενώ παράλληλα η κίνηση του σώματος μειώνει τη μυϊκή ένταση, περιορίζοντας τη συμβολή του σώματος στο αίσθημα του άγχους.

Στον εγκέφαλο τώρα, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αλλάζει τη χημική σύστασή του και αυξάνει τη διαθεσιμότητα σημαντικών αγχολυτικών νευροχημικών στοιχείων, όπως η σεροτονίνη, κ.α. Επιπλέον, η άσκηση ενεργοποιεί τις μετωπιαίες περιοχές του εγκεφάλου, υπεύθυνες για την εκτελεστική λειτουργία και τον έλεγχο της αμυγδαλής, το σύστημα αντίδρασης του οργανισμού σε πραγματικές ή φανταστικές απειλές για την επιβίωσή μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αερόβια: Τρέξιμο, cardio, χορός, κ.λπ, αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη), που συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης. Οι διαλειμματικές προπονήσεις υψηλής έντασης (HIIT) είναι αποτελεσματικές όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για τη μείωση του άγχους.
  • Βάρη: Η προπόνηση δύναμης παίζει σημαντικό ρόλο στα επίπεδα άγχους και τη διάθεση. Σχετική έρευνα έδειξε, ότι όσοι ασκούνταν με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα για έξι μήνες, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση διάθεσης, καλύτερη ψυχολογία και διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Pilates: Μπορεί το pilates να δημιουργήθηκε για να βελτιώσει τη δύναμη, την αντοχή και την ευελιξία, αλλά έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει και το άγχος.
  • Πολεμικές τέχνες: Η εκμάθησή τους κρατά το μυαλό απασχολημένο και αποτελεί τρόπο εκτόνωσης. Παράλληλα, οι παραδοσιακές τέχνες (καράτε, κουνγκ φου), περιλαμβάνουν φιλοσοφία και διαλογισμό, ενώ γενικά μας μαθαίνουν αυτοπειθαρχία, αποφασιστικότητα, επιμονή, ψυχική αντοχή, κ.λπ.
  • Χορός: Ο χορός είναι ένας καλός τρόπος να αποφορτιστείτε και να διώξετε το άγχος, αφού απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς, κάνοντας το σώμα και το μυαλό να αισθάνονται όμορφα.

 

Τέχνη

Σχέδιο, σκίτσο, ζωγραφική, ό,τι κι αν επιλέξετε, η ενασχόληση με την τέχνη θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στη δημιουργικότητά σας και όχι σε όσα σας απασχολούν. Σύμφωνα με έρευνες, η ζωγραφική είναι αρκετά χαλαρωτική, αφού το άτομο συγκεντρώνεται στη δημιουργία και δεν ανησυχεί με άλλες σκέψεις, ενώ ταυτόχρονα νιώθει ότι έχει τον έλεγχο. Γενικά πάντως οι τέχνες, αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή του μέσου προμετωπιαίου φλοιού, το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα.

Μουσικά όργανα

Πολλές έρευνες έχουν κατά καιρούς αποδείξει τον αγχολυτικό χαρακτήρα της μουσικής. Αρκεί να ακούσουμε μία μουσική που μας αρέσει για να φτιάξει η διάθεσή μας. Η μουσική, είτε ως άκουσμα είτε με τη μορφή ενός οργάνου, λειτουργεί μέσο έκφρασης συναισθημάτων. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου δημιουργεί μία συναισθηματική απελευθέρωση και μειώνει το άγχος. Όταν στο τέλος της ημέρας, φορτωμένοι με ένα σωρό άγχη και προβλήματα αρχίζετε να παίζετε το μουσικό όργανο της επιλογής σας, βρίσκετε τη διέξοδο και την ηρεμία στις νότες.

Πλέξιμο

Η ρυθμική και επαναλαμβανόμενη κίνηση των χεριών σε συνδυασμό με τη χαλάρωση που νιώθει κάποιος όταν πλέκει, έχει τα ίδια οφέλη με το διαλογισμό. Μία σχετική μελέτη έδειξε ότι η τακτική πρακτική του πλεξίματος βελτίωσε την προσωπική ευημερία και έδωσε αίσθησης ηρεμίας και χαράς. Όταν συγκεντρώνεσαι στο πλέξιμο, σε βοηθάει να ξεχαστείς από οτιδήποτε σε στεναχωρεί και σε αγχώνει. Πώς θα μάθετε να πλέκετε; Θα βρείτε μαθήματα πλεξίματος ακόμη και στο YouTube.

Tip
Χαλαρώστε με διαλογισμό
Όταν νιώθετε ότι το άγχος σας καταβάλλει, καθίστε σε ένα ήσυχο και άνετο μέρος. Οραματιστείτε το ιδανικό μέρος χαλάρωσης, αληθινό ή φανταστικό, που να σας δημιουργεί συναισθήματα ηρεμίας, ευτυχίας και ασφάλειας. Φανταστείτε κάθε μικρή λεπτομέρεια που θα παρατηρούσατε εκεί. Σκεφτείτε όλες τις μυρωδιές, τους ήχους και τα συναισθήματα που θα σας προκαλούνταν. Οραματιστείτε τον εαυτό σας ήρεμο, να απολαμβάνει αυτό το μέρος. Αφού έχετε σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του «παράδεισου» σας, κλείστε τα μάτια και αναπνεύστε αργά από τη μύτη, ενώ εκπνέετε από το στόμα. Συνεχίστε τις αναπνοές και επικεντρωθείτε στο μέρος όπου “είστε”, μέχρι να νιώσετε το άγχος σου να εξαφανίζεται. Μη διστάζετε να επισκέπτεστε αυτό το “μέρος” όποτε νιώθετε δυσφορία.

http://citykidsguide.com