Cooking

Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να επιλέξουμε στον καύσωνα

Επιπλέον, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, πολλοί έχουν απώλεια όρεξης και σίγουρα τα βαριά φαγητά δεν ενδείκνυνται, ενώ αν ο καύσωνας επιμένει, ο οργανισμός καταπονείται, με πιθανές συνέπειες κόπωση, πονοκέφαλο, δύσπνοια, υπερθερμία, κ.α.

Η ενυδάτωση είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, όχι μόνο μέσω του νερού (είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια καθημερινά) και άλλων υγρών, αλλά και τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Οι βασικές συστάσεις για τις περιόδους με καύσωνα είναι οι εξής:

  • Πίνουμε άφθονα υγρά (κυρίως νερό και φυσικούς χυμούς).
  • Ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο με λίγες θερμίδες, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.
  • Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Ειδικά για τη διατροφή, μπορούμε να προτιμάμε τις παρακάτω τροφές, που είναι από τις πιο ενυδατικές, ενσωματώνοντάς τις στις καθημερινές μας επιλογές.
Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να επιλέξουμε στον καύσωνα
Αγγούρι
Περιέχει περίπου 95% νερό, όπως επίσης υψηλή συγκέντρωση καλίου και πολυφαινολών. Απαραίτητο συστατικό της αγαπημένης και απόλυτα καλοκαιρινής χωριάτικης σαλάτας. Εναλλακτικά, συνδυάστε το με τομάτα, αβοκάντο και βινεγκρέτ λεμονιού για ένα ελαφρύ γεύμα.

Σέλινο
Αποτελείται από περίπου 95% νερό και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ και διαιτητικών ινών. Μπορείτε να το συνδυάσετε με αμύγδαλα ή φυστικοβούτυρο για ένα ενυδατικό σνακ, γεμάτο με πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Γιαούρτι
Με αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ως και 85%, καλή πηγή ηλεκτρολυτών, πρωτεϊνών, ασβεστίου και προβιοτικών, μπορείτε να το καταναλώσετε σκέτο ή να το συνδυάσετε φρούτα ή λίγους ξηρούς καρπούς ή μέλι.

Καρπούζι
Αποτελείται από περίπου 92% νερό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β6 και C. Μπορείτε να το συνδυάσετε με ρόκα και φέτα ή μοτσαρέλα για μια δροσερή σαλάτα.

Γκρέιπφρουτ
Με περίπου 92% περιεκτικότητα σε νερό, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και λυκοπένιο, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι ιδανικό ως βάση μίας φρουτοσαλάτας.

Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε

  • Το αλκοόλ, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αφυδάτωση, ειδικά σε ακραίες θερμοκρασίες.
  • Τα μάνγκο, αγκινάρες, σπαράγγια, μάραθο, που δρουν ως διουρητικά, οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.
  • Το κρέας, καθώς η πέψη της πρωτεΐνης δημιουργεί μια θερμική διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση.
  • Τα παγωτά και τις γρανίτες, γιατί αφενός δεν συνιστώνται τα προϊόντα με περίσσεια ζάχαρης και αφετέρου η πέψη τους προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας, επειδή το σώμα υπερβαίνει την αντιστάθμιση της γρήγορης ψύξης που προκαλείται από τα κρύα τρόφιμα.

http://citykidsguide.com