News

Ποια τα πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά από τη συμμετοχή τους σε ομαδικά αθλήματα

Όταν, μεταξύ άλλων, ευνοούνται η ψυχική υγεία, η φυσική κατάσταση και οι σχολικές επιδόσεις

  • Καθιέρωση της τακτικής άσκησης ως συνήθεια από μικρή ηλικία
  • Ανάπτυξη της δύναμης οστών και μυών
  • Ανάπτυξη καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης
  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Εμπέδωση της σημασίας της σωστής διατροφής
  • Μείωση του κινδύνου ασθένειας και ασθένειας

 

Πιο χαρούμενα παιδιά

Σε καθαρά επιστημονικό επίπεδο, όταν τα παιδιά ασκούνται είναι πιο ευτυχισμένα. Όταν ασκούμαστε το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες. Αυτά τα φυσικά χημικά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα ότι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το στρες, ανακουφίζουν από το άγχος και την κατάθλιψη, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα. Όλα αυτά οδηγούν σε πιο ευτυχισμένα, θετικά, πιο χαλαρά παιδιά κάθε φορά που τελειώνουν την προπόνηση ή παίζουν ένα παιχνίδι. Τι περισσότερο θα θέλατε ως γονείς;

 

Μαθαίνουν σημαντικές αξίες

Το να είναι μέλος μιας ομάδας θα διδάξει στο παιδί σας σημαντικές αξίες που θα το καθοδηγήσουν στα εφηβικά του χρόνια και στην ενηλικίωση.

  • Σεβασμός στους προπονητές, τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους και τους διαιτητές
  • Πειθαρχία μαθαίνοντας να παίζετε ομαδικά και ακολουθείτε τους κανόνες του αθλήματος
  • Υπομονή με το να πρέπει να συνεργαστείς με άλλους παίκτες ακόμα κι αν δεν τα πάνε καλά. Επιπλέον, η κατανόηση ότι η ομάδα προηγείται των δικών της αναγκών ή επιθυμιών
  • Αυτοπεποίθηση

Η εκμάθηση οποιασδήποτε νέας δεξιότητας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσουν αυτοπεποίθηση και αυτό να γίνει ως μέρος ενός ομαδικού περιβάλλοντος, όπου η επιτυχία οδηγεί σε περισσότερη ικανοποίηση για τους γύρω και εξυπηρετεί τη μεγέθυνση αυτής της αυτοπεποίθησης. Τα ομαδικά αθλήματα βοηθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες και τα εμπόδια χωρίς να το βλέπουν ως αρνητική αντανάκλαση του εαυτού τους, αλλά περισσότερο ως πρόκληση που πρέπει να ξεπεραστεί.

Βελτιώνουν τις δεξιότητες επικοινωνίας

Όταν παίζουν ως ομάδα, η επικοινωνία είναι μια κρίσιμη δεξιότητα, ανεξάρτητα από το άθλημα που κάνουν. Σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να μαθαίνει πότε να σιωπά και να ακούει και να μιλάει για τον εαυτό του όταν έχει μια ιδέα, άποψη, πρόβλημα ή λύση είναι ανεκτίμητα μαθήματα που θα πάρει από ένα ομαδικό άθλημα που θα ωφελήσει το παιδί ξανά και ξανά καθώς αναπτύσσεται. Δεν βελτιώνεται μόνο η λεκτική επικοινωνία. Μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας είναι μη λεκτική. Αυτοί οι τύποι μη λεκτικής επικοινωνίας όπως η γλώσσα του σώματος, η επαφή με τα μάτια και οι εκφράσεις του προσώπου αποτελούν μεγάλο μέρος της συμμετοχής σε ομαδικά αθλήματα.

 

Διαχείριση χρόνου

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, έχουν όλο και περισσότερα καθήκοντα να διαχειριστούν. Αυτό συνεχίζει να αυξάνεται καθώς εισέρχονται στην ενηλικίωση. Η ευθύνη διαχείρισης σχολικών και οικογενειακών καθηκόντων, καθώς και η έγκαιρη προπόνηση και ημέρα παιχνιδιού βοηθά το παιδί σας να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τις αυξανόμενες απαιτήσεις χρόνου που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον.

 

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις

Τα παιδιά που παίζουν ομαδικά αθλήματα έχουν βρεθεί ότι έχουν καλύτερη απόδοση και στην τάξη. Σύμφωνα με το «Project Play» του Ινστιτούτου Aspen, τα παιδιά που έπαιζαν ομαδικό άθλημα σημείωναν κατά μέσο όρο 40% καλύτερα αποτελέσματα σχολικών εξετάσεων από εκείνα που δεν έπαιζαν καθόλου. Αναφέρθηκε επίσης ότι είχαν καλύτερη συμπεριφορά και μεγαλύτερο σεβασμό για τους καθηγητές στην τάξη.

 

Σύστημα υποστήριξης

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν ένα καλό σύστημα υποστήριξης γύρω τους. Οι αθλητικές ομάδες προσφέρουν ένα ιδανικό δευτερεύον σύστημα υποστήριξης -μετά την οικογένεια- και ομάδα συνομηλίκων για να στηριχτούν όταν τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Η μετάβαση στην προπόνηση και η εκτόνωση είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε μερικές από τις πιο αρνητικές συμπεριφορές που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά μετά από μια κακή μέρα στο σχολείο.

 

Δημιουργία νέων φίλων

Συχνά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνετε νέους φίλους από το να ενταχθείτε σε μια τοπική αθλητική ομάδα. Το παιδί σας θα κάνει φίλους από διαφορετικά προάστια, υπόβαθρα και πολιτισμούς. Θα μάθουν ανοχή και αποδοχή και θα δημιουργήσουν σχέσεις με παιδιά που δεν θα είχαν γνωρίσει ποτέ πριν. Κυρίως όμως θα αισθάνονται ότι ανήκουν και χτίζουν ένα μεγάλο δίκτυο φίλων από διαφορετικά σχολεία που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μεταβαίνουν από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

 

Δημιουργία δια βίου αναμνήσεων

Οι αθλητικές νίκες και ήττες που βιώνουμε, οι φιλίες που αναπτύσσουμε και τα μαθήματα που παίρνουμε στον αθλητικό χώρο μένουν για πάντα μαζί μας. Το να έχει την ευκαιρία να γίνει μέλος μιας αθλητικής ομάδας και να απολαύσει όλα τα σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη που συνοδεύει είναι ένα δώρο που κάθε παιδί αξίζει να βιώσει.

http://childit.gr