Shopping cart close
close

Blog

OLD HELLO, OLD HELLO 2

Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου;

Σημασία της Φυσικής Δραστηριότητας

Παγκόσμιο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών αποτελεί η μείωση της φυσικής δραστηριότητας των παιδιών και των εφήβων, καθώς οι καθιστικές δραστηριότητες (ηλεκτρονικά παιχνίδια και τηλεόραση) καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους. Όταν λέμε φυσική δραστηριότητα εννοούμε οποιαδήποτε κίνηση του σώματος, που ξεπερνά τα επίπεδα ηρεμίας. Η Φυσική δραστηριότητα μπορεί να περιλαμβάνει: α) μη οργανωμένες κινητικές δραστηριότητες, όπως τις οικιακές εργασίες, περπάτημα, ποδήλατο, χορός, παιχνίδι και β) οργανωμένες κινητικές δραστηριότητες, δηλαδή τα αθλήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα παιδιά και οι έφηβοι συνίσταται να ασκούνται τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως, σε μέτρια ένταση.  Ενώ η οργανωμένη φυσική δραστηριότητα συνίσταται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι σημαντικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχοπνευματική υγεία των παιδιών και εφήβων. Πιο συγκεκριμένα, με την άσκηση επιτυγχάνεται καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος καθώς και ανάπτυξη της νευρομυικής συναρμογής, δηλαδή της ικανότητας του παιδιού να ελέγχει το σώμα του, να ισορροπεί, να έχει συντονισμό, γρήγορη αντίδραση, ρυθμό και προσανατολισμό. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα στην παιδική ηλικία αποτελεί τρόπο πρόληψης της παχυσαρκίας, καθώς στην ενήλικη ζωή τους τα σωματικά δραστήρια παιδιά ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Πέρα από τα σωματικά οφέλη, η φυσική δραστηριότητα ελαττώνει τα επίπεδα άγχους και βελτιώνει την αυτό-εικόνα και αυτοαντίληψη των παιδιών και νέων. Επίσης, ο αθλητισμός βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην καλλιέργεια αξιών, όπως η συνεργασία, η αλληλεγγύη και η ομαδικότητα, εφόδια χρήσιμα για την ενήλικη ζωή τους. Τέλος, είναι αποδεδειγμένο ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε αθλήματα έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο.

Επιλογή του κατάλληλου αθλήματος

Με την έναρξη του σχολικού έτους, οι γονείς βρίσκονται στη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου αθλήματος για το παιδί τους. Υπάρχουν διάφοροι αθλητικοί φορείς, όπως οι δήμοι (προγράμματα μαζικού αθλητισμού), ακαδημίες, αθλητικά σωματεία και σύλλογοι, οι οποίοι προσφέρουν ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων (κολύμβηση, μπαλέτο, ρυθμική γυμναστική, ενόργανη γυμναστική, ακροβατική, αθλοπαιδιές, πολεμικές τέχνες). Χαρακτηριστικό της ηλικίας μεταξύ των 2-5 ετών είναι το ελεύθερο παιχνίδι, η μίμηση και ο αυτοσχεδιασμός. Η συμμετοχή των γονέων στις δραστηριότητές τους ολοκληρώνει την ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη. Από την ηλικία των 4 ετών, το παιδί μπορεί να ενταχθεί σε πιο δομημένη σωματική δραστηριότητα, όπως κολύμβηση, μπαλέτο, ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας, το παιδί αναπτύσσει περισσότερες κινητικές δεξιότητες και μπορεί να παρακολουθήσει πιο πολύπλοκες και ομαδικές δραστηριότητες (αθλοπαιδιές).

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι τα παιδιά με αναπηρίες, επίσης, μπορούν να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες (θεραπευτική ιππασία, κολύμβηση), με τη διαφορά ότι χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Ο αθλητισμός προσφέρει ποικίλα οφέλη στην ολόπλευρη ανάπτυξη  των συγκεκριμένων παιδιών.

Με ποια κριτήρια, όμως, επιτυγχάνεται η καλύτερη επιλογή; Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε το άθλημα με βάση το σωματότυπο του παιδιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, προκειμένου το παιδί να εκδηλώσει και να αναπτύξει τις ικανότητές  του. Αρχικά, πρέπει να συζητήσουμε με το παιδί και να διερευνήσουμε τις  επιθυμίες και τις ανάγκες του. Ένα παιδί επιλέγει το άθλημά του, είτε επειδή το κάνει ένας φίλος του, είτε είναι δημοφιλές άθλημα είτε αισθάνεται ότι μπορεί να τα καταφέρει. Άλλα παιδιά προτιμούν ατομικό και άλλα ομαδικό άθλημα. Άλλα αγαπούν το ρυθμό και την κίνηση και άλλα θέλουν πιο δυναμικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση που το παιδί δεν εκδηλώνει κάποια προτίμηση, είναι καλό να του προσφέρουμε κινητικά και αθλητικά ερεθίσματα. Παίζοντας μαζί του παιχνίδια με μπάλα ή συμμετέχοντας σε αθλητικά camp, το παιδί έρχεται σε επαφή με ποικιλία αθλημάτων, προκειμένου να επιλέξει ποιο άθλημα το ενδιαφέρει περισσότερο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πολλές φορές επηρεάζουν τη λήψη απόφασης των γονέων, όπως η απόσταση των εγκαταστάσεων από την οικία τους και τα οφέλη του συγκεκριμένου αθλήματος για το παιδί τους.  Ορισμένες φορές ο γονέας μπορεί να έχει γνώση του αθλήματος, που επιλέγεται, και να έχει φιλοδοξίες για την περαιτέρω εξέλιξη του παιδιού του σε αγωνιστικό επίπεδο. Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, οι γονείς να ακούν τις επιθυμίες των παιδιών τους και να αποφεύγουν να προβάλουν τις προσωπικές τους ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Όταν το παιδί επιθυμεί να αλλάξει άθλημα

Είναι φυσιολογικό ένα παιδί είτε να βαρεθεί μια δραστηριότητα, επειδή την κάνει για αρκετά χρόνια είτε να θέλει να δοκιμάσει κάποιο άλλο άθλημα. Είναι καλό να μη στερούμε τα παιδιά μας από νέες εμπειρίες. Υπάρχουν, βέβαια και παιδιά που θέλουν να αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τη δραστηριότητά τους. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να διερευνήσουμε πρώτα τι ενόχλησε το παιδί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μπορεί να είχε διαφορετική εικόνα της προπόνησης από αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα και να αισθάνεται πιεσμένο. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγούμε με απλά λόγια ότι στον αθλητισμό  ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες και λειτουργούμε σαν ομάδα. Ίσως πάλι το παιδί να αισθάνεται άγχος, επειδή δεν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προπονήσεις και χρειάζεται περισσότερη ενθάρρυνση ή αλλαγή ομάδας. Κάποιες φορές, τα παιδιά μπορεί να ενοχλούνται από τη συμπεριφορά του προπονητή ή των συνομηλίκων τους. Γι’ αυτό το λόγο, αρχικά συζητάμε πρώτα με το παιδί και ακολούθως με τον προπονητή, ώστε ο τελευταίος να βοηθήσει το παιδί να ενσωματωθεί στο αθλημα που επέλεξε αρχικά. Αν όμως το παιδί επιμένει να αλλάξει το άθλημα που επέλεξε, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την προσωπικότητά του και τους λόγους της απόφασής του, αποφασίζουμε αναλόγως.

Κριτήρια επιλογής του κατάλληλου αθλητικού συλλόγου ή ακαδημίας

Ένας σύλλογος ή ακαδημία δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ γνωστά. Το σημαντικότερο είναι να έχει κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό για κάθε αναπτυξιακό στάδιο και προπονητικό επίπεδο του παιδιού. Αυτό που προέχει είναι το παιδί να διακατέχεται από προσμονή για τη δραστηριότητα που έχει επιλέξει, να περνά καλά κατά τη διάρκειά της και να επιστρέφει σπίτι χαρούμενο και ικανοποιημένο από την προσπάθειά του.

Επιπρόσθετα, σημαντικός παράγοντας επιλογής ενός συλλόγου ή ακαδημίας είναι η καθαριότητα του χώρου, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και γενικότερα η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Εν κατακλείδι, τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες χωρίς να είναι εις βάρος του ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι, να χαίρονται και να υιοθετήσουν με αυτό τον τρόπο έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα ακολουθήσουν και στην ενήλική τους ζωή.

ΠΗΓΗ:project parenting

Scroll To Top Sidebar