OLD HELLO

Πώς διασπείρεται ο κορωνοϊός σε μια οικογένεια;

Παιδίατρος: Πώς διασπείρεται ο κορωνοϊός σε μια οικογένεια – Τι να προσέξουμε όταν ανοίξουν τα σχολεία

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας και καθημερινά Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα ημερησίως. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, υπάρχουν πολλά ασυμπτωματικά κρούσματα που μπορεί να συνεχίσουν τη διασπορά της λοίμωξης χωρίς να το γνωρίζουν και τα νοσοκομεία της πόλης δέχονται μεγάλη πίεση εισαγωγών ασθενών.

Σε μια προσπάθεια το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει μάθημα και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καρανταγλής εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» πώς οι στενές οικογενειακές επαφές μεταφέρουν σε διαφορετικούς χρόνους τον κορωνοϊό στα μέλη της.

Οι δηλώσεις του παιδιάτρου κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα είχε αναφέρει προ ημερών και ο Γκίκας Μαγιορκίνης  στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον ιό, λέγοντας χαρακτηριστικά “Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή σημεία εξόδου από την εκθετική αύξηση. Το φορτίο είναι εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα.”

Πώς οι στενοί δεσμοί της ελληνικής οικογένειας αποτελούν σύμμαχο του κορωνοϊού

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο παιδίατρος κ. Καρανταγλής έφερε παραδείγματα ασθενών που ενώ στην οικογένειά τους υπήρχε αρχικά ένα κρούσμα, στην πορεία κόλλησαν και τα υπόλοιπα, έστω και αν σε αρχικά τεστ δεν φαίνονταν ότι ήταν θετικά.

Έτσι αρρωσταίνουν τα μέλη μιας οικογένειας

«Το πιο συχνό είναι να αρρωσταίνει ένας από τους δύο γονείς. Σε περιπτώσεις που έγιναν τεστ μόλις το έμαθε ο ένας γονιός και έπειτα από κάποιες μέρες έγιναν εκ νέου τεστ, βρέθηκε πως μετά τους γονείς ή τον γονιό, αρρώσταιναν και τα παιδιά. Μην ξεχνάτε πως συχνά όταν δεν μπορεί η μητέρα να φροντίσει τα παιδιά απευθύνεται στην γιαγιά και τον παππού, που είναι όμως ευπαθείς ομάδες», σχολίασε.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί ο κορωνοϊός σε ένα μέλος της οικογένειας μέσα στο ίδιο σπίτι

«Ξέρω μητέρα που έμεινε στο σπίτι για 14 μέρες, καθώς ο σύζυγος ήταν θετικός, όπως και η μητέρα της. Η ίδια δεν έχει συμπτώματα και το τεστ δείχνει πως είναι αρνητική. Πρέπει να επιστρέψει στην εργασία της, γιατί δεν γίνεται να κάθεται επί 20 μέρες. Όμως είναι πιθανό να είναι ασυμπτωματική τώρα και πχ να ανεβάσει σε λίγες μέρες πυρετό και να κολλήσει εν τέλει και συναδέρφους της. Γενικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί ο κορωνοϊός σε ένα μέλος της οικογένειας μέσα στο ίδιο σπίτι. Και εμφανίζεται σε διαφορετικό χρόνο στα μέλη, έχει μια “χρονοκαθυστέρηση”.

Πρώτοι αρρωσταίνουν οι γονείς και τελευταία τα παιδιά

“Αυτό που λέω στους γονείς που έρχονται στο ιατρείο είναι να τηρούν τα μέτρα, να φορούν μάσκα, και, όποτε ανοίξουν ξανά τα σχολεία, να μην κάνουν “πηγαδάκια” με άλλους γονείς, να αποφεύγουν γενικά τους συγχρωτισμούς» σημειώνει ο παιδίατρος.

Για τα όσα ακούγονται περί ανοίγματος των σχολείων στις 7/12 ο ίδιος θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μια εβδομάδα αργότερα. «Πιστεύω στις 14/12 θα ήταν προτιμότερο να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Ώστε να προλάβουν να κάνουν μαθήματα εκεί πριν το δεκαπενθήμερο κλείσιμο των γιορτών. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει και η ψυχολογική παράμετρος. Όταν ρωτάω τα παιδιά ποιον τρόπο μαθήματος προτιμούν όλα μου λένε πως επιλέγουν τα μαθήματα στο σχολείο και όχι αυτά που γίνονται με τηλεκπαίδευση», σημείωσε ο παιδίατρος.

ΠΗΓΗ:infokids.gr