News

Πώς η γνώση τεχνικών αυτοάμυνας μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες

Οι περισσότερες γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ένα περιστατικό παρενόχλησης ή βίας. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, η γνώση τεχνικών αυτοάμυνας μπορεί να αποβεί πραγματικά σωτήρια!

Τον τελευταίο καιρό έρχονται ξανά στη δημοσιότητα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς κατά γυναικών, συντηρώντας την εικόνα του «ασθενούς φύλου», που υπομένει παθητικά το ρόλο του θύματος, εδώ και αιώνες.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να αμυνθούν και να προστατευθούν. Δεν έχουν ενημερωθεί από την οικογένειά τους, το σχολείο ή τον κοινωνικό περίγυρο. Δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, που η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι εύκολη και άμεση, η έννοια της αυτοάμυνας και ειδικότερα της αυτοάμυνας των γυναικών, παραμένει συγκεχυμένη, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο γεμάτο ασάφειες, αοριστίες, γενικότητες και αντιφάσεις.

Τα αυξανόμενα περιστατικά βίας, όμως, κάνουν επιτατική την ανάγκη για αυτοάμυνα. Και υπάρχουν τρόποι για να γίνει μία γυναίκα δυνατή στο σώμα και στο πνεύμα, ώστε ο θύτης να μην τη δει ως ανυπεράσπιστο θύμα.

Τι είναι, λοιπόν, η αυτοάμυνα; Είναι ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης που ενισχύει μέσω της ουσιαστικής (και απαραίτητης για τη γυναίκα) γνώσης, την αυτοπεποίθηση, τη συνειδητοποίηση, τη βεβαιότητα, τις λεκτικές δεξιότητες αντιμετώπισης, τις στρατηγικές και αρχές ασφάλειας, που επιτρέπουν σε μία γυναίκα να αποφύγει / ξεφύγει με επιτυχία από δυσάρεστα περιστατικά, αλλά και την εκμάθηση απλών φυσικών τεχνικών για να αντισταθεί / προστατευτεί από τυχόν επιθέσεις.
Πώς η γνώση τεχνικών αυτοάμυνας μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μειώσει τις πιθανότητες να επιλεγεί από κάποιον ως θύμα. Και πολλές φορές ο θύτης δεν είναι κάποιος άγνωστος, αλλά ένας άντρας από το οικογενειακό περιβάλλον.

Είναι αλήθεια, ότι ακόμη και μία μικρόσωμη, αγύμναστη γυναίκα, μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει υπολογίσιμη και μάχιμη, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό της και την οικογένειά της. Μέσα από την εκμάθηση αυτοάμυνας, μία γυναίκα μπορεί να γίνει πιο έξυπνη, πιο γρήγορη, πιο αποφασιστική, να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αρκεί να έχει θέληση και επιμονή.

Αρκούν λίγα σεμινάρια αυτοάμυνας με ρεαλιστική εφαρμογή σε ασφαλές περιβάλλον για να επιτευχθεί ο στόχος. Η γυναικεία αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τεχνικές αυτοάμυνας. Υπάρχουν τακτικές και τεχνικές που μπορεί να βοηθήσουν μία γυναίκα να μην φθάσει ποτέ σε δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πραγματική και ρεαλιστική αυτοάμυνα, δεν έχει καμία αθλητική χροιά. Πρόκειται για νοοτροπία, τακτικές και πρακτικές άσχετες με τον αθλητισμό. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι η αυτοάμυνα διέπεται από αρχές αντίθετες εκείνων του αθλητισμού.

Η σωστή διαδικασία της αυτοάμυνας εμπεριέχει αρχικά τακτικές αυτοπροστασίας, δηλαδή, μεθόδους που βοηθούν μία γυναίκα να γνωρίσει τις αδυναμίες, αλλά και τα δυνατά σημεία της. Στη συνέχεια μαθαίνει πώς να αποφεύγει τον κίνδυνο. Ακόμη και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε οι τακτικές αυτοάμυνας στοχεύουν στα αδύνατα σημεία του αντιπάλου, ώστε να τον καταστήσουν ανίκανο να κάνει κακό. Στόχος κάθε γυναίκας είναι να αποφασίσει ότι δεν θα γίνει θύμα και να παραμείνει αλώβητη και.

Πέρα από τις σχολές που διοργανώνουν σεμινάρια αυτοπροστασίας, πολλές φορές δήμοι, φορείς, κ.λπ., προσφέρουν δωρεάν τη δυνατότητα αυτή. Με αφορμή τα πρόσφατα  αλλεπάλληλα περιστατικά βίας εναντίον γυναικών, ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού σε συνεργασία με την Κίνηση Γυναικών Ελληνικού Αργυρούπολης και τον Αθλητικό Οργανισμό, διοργανώνει το σεμινάριο «Stay away», το οποίο αποτελεί μια εξειδικευμένη θεματική ενότητα στον τομέα της αυτοάμυνας, αποκλειστικά για γυναίκες.

Περισσότερες πληροφορίες για την αυτοάμυνα: https://self-defense.gr/ https://www.aytoamyna.com/gynaikes/

http://citykidsguide.com