OLD HELLO 2

Πώς να ελέγξετε το θυμό σας απέναντι στα παιδιά

Όλοι οι γονείς θυμώνουν με τα παιδιά τους και αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει μερικές φορές. Ωστόσο, οφείλουν να ελέγχουν το θυμό τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει κακό στα παιδιά.

Ο θυμός αποτελείται από ένα μείγμα συναισθημάτων και είναι μία έντονη συναισθηματική αντίδραση του οργανισμού, που οφείλεται σε περιπτώσεις όπως αίσθημα αδικίας, απειλής, παρερμήνευση καταστάσεων, ενοχές, από καταστάσεις εντός της οικογένειας, από προβλήματα στη δουλειά, κ.λπ.

Λειτουργεί, δε, ως άμυνα ενάντια σε βαθύτερα συναισθήματα όπως ο φόβος, η απογοήτευση, ο πόνος, κ.λπ., ενώ συνοδεύεται από αντιδράσεις όπως μορφασμοί του προσώπου, αλλαγή στον τόνο της φωνής, χειρονομίες, κ.λπ.

Οι γονείς και τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αναστατώνουν ο ένας τον άλλον όσο κανένας άλλος. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο γρήγορα αποδεχτεί ένας γονιός ότι μαζί με τα παιδιά έρχονται επιπλέον υποχρεώσεις, ακαταστασία, κ.λπ, τόσο το καλύτερο για όλους.

Συχνά, όμως κάθε γονιός, συλλαμβάνει τον εαυτό του να χάνει την ψυχραιμία του και να μην μπορεί να διαχειριστεί με νηφαλιότητα τις περιπτώσεις εκείνες που το παιδί καταφέρνει να τον φέρει στα όρια.
Πώς να ελέγξετε το θυμό σας απέναντι στα παιδιά
Οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν το θυμό τους, καθώς μπορεί να προκαλέσει κακό στα παιδιά. Ας δούμε κάποιες τεχνικές διαχείρισης θυμού που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Βαθιές αναπνοές: Πάρτε 10 αργές, βαθιές αναπνοές και εκπνεύστε αργά, μετρώντας σε κάθε εκπνοή ως το τρία.
  • Time-out: Πείτε στο παιδί ότι δεν μπορείτε να κουβεντιάσετε τώρα γιατί είστε κι οι δυο εκνευρισμένοι. Μέχρι να ηρεμήσετε μπορείτε να κάνετε ένα σχόλιο εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά σας με αυτό που έχει συμβεί, λέγοντας ότι θα κάνετε μια πολύ σοβαρή συζήτηση αργότερα.
  • Μείνετε στην ουσία: Θυμίστε στον εαυτό σας ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας οφείλεται στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει τις ανάγκες του.
  • Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς: Προσπαθήστε να διαχωρίσετε την κακή συμπεριφορά από τον κακό χαρακτήρα. Π.χ., το παιδί δεν είναι «εγωιστής», απλώς φέρθηκε εγωιστικά.
  • Αποφύγετε τη σωματική βία: Το ξύλο έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ λειτουργεί αρνητικά σε ότι άλλο θετικό κάνετε ως γονείς. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας και χτυπήσετε το παιδί σας, ζητήστε αμέσως συγγνώμη, εξηγώντας πως δεν πρέπει ποτέ να χτυπάμε τους άλλους και αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
  • Αποφύγετε τις απειλές: Συνήθως οι απειλές που ξεστομίζουμε όταν είμαστε θυμωμένοι δεν είναι λογικές και δεν τις τηρούμε. Καλύτερα πείτε στο παιδί σας ότι θα σκεφτείτε σοβαρά τι συνέπειες θα έχει η πράξη που έχει κάνει και η καταπάτηση των κανόνων. Η αναμονή και μόνο θα είναι χειρότερη «τιμωρία» από τις απειλές που μάλλον δεν θα πραγματοποιήσετε. Μιλήστε ήρεμα, χωρίς απειλές, χωρίς λέξεις βεβαρημένες συναισθηματικά και θυμηθείτε ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας.
  • Σκεφτείτε κάτι που μπορεί να σας προκαλέσει γέλιο: Το γέλιο βοηθά και απελευθερώνει την ένταση, καθώς δίνει το μήνυμα στο νευρικό σύστημα ότι δεν είναι επείγουσα η κατάσταση και ξεκινά να σας ηρεμεί. Εξίσου βοηθά η μουσική και το γρήγορο περπάτημα.

Tip
Αν αντιμετωπίζετε συχνά θέματα διαχείρισης θυμού, και δυσκολεύεστε να ελέγξετε τον εαυτό σας, απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο.

http://citykidsguide.com