OLD HELLO 2

Πώς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την ευγνωμοσύνη

Μικρές πρακτικές καλοσύνης που χτίζουν τον χαρακτήρα των παιδιών και τα μαθαίνουν να νιώθουν και να δείχνουν ευγνωμοσύνη

Η μεγαλύτερη έγνοια των γονιών είναι να είναι καλά τα παιδιά τους αλλά και να τα αναθρέψουν με αξίες ώστε μεγαλώνοντας να έχουν αρκετά χρήσιμα εφόδια στη ζωή τους. Η καλοσύνη, η ευγένεια, η προσφορά είναι αξίες και ιδιότητες που καλλιεργούνται και ενθαρρύνονται στα παιδιά από μικρή ηλικία. Με το να μεγαλώσουμε ευγενικά και γενναιόδωρα παιδιά, τα βοηθάμε να καταλάβουν από νωρίς το αληθινό και ουσιαστικό νόημα της ευτυχίας.

Πρώτα εσείς

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στα παιδιά σας σημαντικές αξίες όπως η ευγνωμοσύνη είναι να το κάνετε πρώτα εσείς αυτό που επιθυμείτε να μάθουν. Ήδη θα γνωρίζετε πως τα παιδιά παρατηρούν τα πάντα και κυρίως εσάς μέσα από την καθημερινότητά σας. Από τον τρόπο που θα μιλήσετε σε κάποιον υπάλληλο μέχρι και το πώς αντιδράτε σε γεγονότα. Από το «ευχαριστώ» σας και το «παρακαλώ» σας στο καθημερινό σας λεξιλόγιο. Προσπαθήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε φράσεις εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σας όπως «Το εκτιμώ πολύ που σκέφτηκες και την αδερφή σου» ή «σε ευχαριστώ που με βοήθησες να μαζέψω τα πιάτα».

 

Η λίστα του μήνα

Φτιάξτε μία λίστα για όσα νιώθετε ευγνωμοσύνη. Κάθε μήνα καθίστε μαζί και σαν δραστηριότητα γράψτε ο καθένας σε ένα χαρτί για όσα νιώθετε ευγνωμοσύνη. Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν ή να περιγράψουν τις σκέψεις που τους έρχονται. Ακόμα και το να ακούν εσάς είναι σημαντικό και ας μην ξέρουν στην αρχή τι να πουν…

Μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε το βαζάκι της ευγνωμοσύνης και να βάζει ο καθένας εκεί μέσα ένα χαρτάκι με κάτι για το οποίο νιώθει ευγνώμων και στο τέλος του χρόνου να τα διαβάσετε όλοι μαζί..

Δωρίστε

Καλλιεργήστε στο μυαλό τους ότι κάποιοι άλλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εσάς και χρειάζονται βοήθεια. Έτσι έχουν στο νου τους ότι μπορούν να δωρίσουν κάποιο ρούχο που δεν τους κάνει ή παπούτσια ή ακόμα και παιχνίδια. Μπορείτε να πάτε μαζί να τα δωρίσετε σε κάποιον οργανισμό ή σε κάποια οικογένεια και να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η δύναμη του «ευχαριστώ»

Παγκοσμίως πλέον η ευγνωμοσύνη συνδέεται άμεσα με την ευτυχία, γεγονός που σημαίνει ότι η καλλιέργειά της σε νεαρή ηλικία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα και να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικες. Η εκπαίδευση στην αξία της ευγνωμοσύνης είναι εκπαίδευση αισιοδοξίας. Υπάρχουν πάντα προκλήσεις, μπλοκαρίσματα και επιπλοκές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν είναι πραγματικό τεστ ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ευγνωμοσύνη μάς μαθαίνει να εστιάζουμε στη στιγμή, να νιώθουμε πιο ικανοποιημένοι στο σήμερα και να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Διαβάστε για την ευγνωμοσύνη και… βάλτε τον Φλαφ στη ζωή σας!

Μέσα από το νέο βιβλίο της «Τα φλαφ της ευτυχίας», η Μαρίνα Γιώτη βοηθάει παιδιά και γονείς να μιλήσουν και να γνωρίσουν τη δύναμη του είσαι ευγνώμων. Στο βιβλίο, εκτός από την ιστορία που μιλάει άμεσα στα παιδιά για την ευγνωμοσύνη, υπάρχουν ασκήσεις ευγνωμοσύνης που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά σας από την εκπαιδευτικό και πιστοποιημένη kids life coach Γεωργία Σολωμού. Είναι πολύ απλές και μπορείτε να τις εντάξετε ως παιχνίδι στην καθημερινότητα της οικογένειάς σας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

H ιστορία

Ο ΟΧ-Ι ζούσε σε έναν μικρό πλανήτη στην άκρη του ηλιακού µας συστήματος, που είχε τον πιο όμορφο και παράξενο ουρανό! Ο ουρανός φωτιζόταν από χιλιάδες φωτεινά Φλαφ, μικρά χνουδωτά ουράνια σώματα που έλαμπαν από μακριά. Έλεγαν πως, αν τα έπιανες, ήταν πολύ μαλακά και έφερναν πραγματική ευτυχία.

Ω! Πόσο αγαπούσε ο ΟΧ-Ι τα Φλαφ! Τι κρίμα που ήταν τόσο, μα τόσο μακριά…

Ώσπου μια μέρα ένα Φλαφ έπεσε λίγο πιο πέρα από το σπίτι του ΟΧ-Ι! Πόσο χάρηκε! Οι ευχές του έπιασαν! Ένα ολοδικό του Φλαφ! Όμως έκανε τελικά το Φλαφ ευτυχισμένο τον ΟΧ-Ι; Και τι είναι τελικά η ευτυχία;

«Δεν είναι η ευτυχία που μας κάνει ευγνώμονες,

αλλά η ευγνωμοσύνη που μας κάνει ευτυχισμένους».

David Steindl-Rast

http://childit.gr