OLD HELLO 2

Πώς θα συμβάλλουμε στη μείωση σπατάλης τροφίμων στο σπίτι;

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι δεν φτάνουν στο πιάτο μας, ενώ θα μπορούσαν να θρέψουν ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Στην ΕΕ η ετήσια απώλεια ή σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε περίπου 87,6 εκατομμύρια τόνους. Οι απώλειες και τα απόβλητα επιδεινώνουν την επισιτιστική ανασφάλεια, τον υποσιτισμό και την κατανάλωση νερού ενώ αυξάνεται η πείνα στον κόσμο. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών απώλειας τροφίμων.

Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν το «πραγματικό κόστος» της σπατάλης; Τεράστιες ποσότητες από πολύτιμα τρόφιμα απορρίπτονται ή χάνονται κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε αποθήκες, εταιρείες παρασκευής γευμάτων, σούπερ μάρκετ και εστιατόρια. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος της σπατάλης τροφίμων συμβαίνει στα σπίτια μας!

Είναι γεγονός πως συχνά, στο τραπέζι του φαγητού, θέλουμε πρώτα να χορταίνουμε με το μάτι. Έχετε όμως αναλογιστεί ποτέ τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας; Το πρόβλημα ξεκινάει από την παραγωγή του φαγητού που έρχεται στο πιάτο μας, για την οποία απαιτούνται πολύτιμες πρώτες ύλες και τεράστιες ποσότητες γης, νερού και ενέργειας, που σπαταλούνται με κάθε τρόφιμο που πετάμε στα σκουπίδια. Το αποτέλεσμα είναι η παραγωγή τροφής να αποτελεί σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για το περιβάλλον σήμερα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην κλιματική κρίση.

Από την άλλη, οι ίδιοι συχνά παρασυρόμαστε σε παρορμητικές αγορές ή παίρνουμε πράγματα χωρίς να ελέγξουμε πρώτα τι πραγματικά λείπει από τα ντουλάπια και το ψυγείο μας. Κάποιες φορές αγοράζουμε περισσότερο φαγητό για «να μη μας λείψει κάτι» και άλλες, δεν γνωρίζουμε πώς θα συντηρήσουμε τα τρόφιμα ή τι ακριβώς σημαίνουν οι πληροφορίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους.

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων, αξίζει να αναφερθεί ότι μια τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού, αξίας περίπου 500€.

Πώς θα συμβάλλουμε στη μείωση σπατάλης τροφίμων στο σπίτι;
Σε μία προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων στο σπίτι, το WWF Ελλάς έχει ετοιμάσει ένα πολύ χρήσιμο οδηγό, με πρακτικές συμβουλές για τα ψώνια και όχι μόνο. Αλλά ας δούμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, προκειμένου να συμβάλλουμε στην μείωση της σπατάλης τροφίμων:

  • Προγραμματίζουμε τα ψώνια μας, ετοιμάζοντας μια λίστα με αυτά που έχουμε ανάγκη.
  • Συντηρούμε τα τρόφιμα σωστά.
  • Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν αγοράσουμε οτιδήποτε.
  • Σερβίρουμε σωστές μερίδες και αν θέλουμε περισσότερο φαγητό απλά ξαναγεμίζουμε το πιάτο μας.
  • Σκεφτόμαστε δημιουργικά και αξιοποιούμε τα περισσεύματα για την παρασκευή νόστιμων νέων συνταγών.
  • Διατηρούμε στην κατάψυξη τα τρόφιμα που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα.
  • Στο ψυγείο και στα ντουλάπια, τοποθετούμε μπροστά τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά και πιο κοντά στο να λήξουν.
  • Για την αγορά φρούτων και λαχανικών προτιμάμε τη λαϊκή, αναζητούμε τοπικά και εποχικά προϊόντα.
  • Κάνουμε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο για την καλύτερη συντήρηση των τροφίμων.
  • Κάνοντας εκκαθάριση στα ντουλάπια δεν πετάμε τα τρόφιμα που είναι έτοιμα να λήξουν.

μείωση σπαταλης τροφίμων