ΥΓΕΙΑ

Πρώτες βοήθειες στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνετε αν το μωρό σας κινδυνεύει

Η στιγμή που κάθε γονιός φοβάται είναι αυτή που το μωρό του μπορεί να πάθει από ένα ατύχημα ως μία ξαφνική αδιαθεσία και να μην μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει. Όταν κάθε δευτερόλεπτο έχει σημασία, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείτε να προσφέρετε για να προστατέψετε το μωρό σας.

Είναι τρομακτική η σκέψη ότι η πλειοψηφία των γονέων δεν είναι σε θέση να σώσουν το μωρό τους από επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο πνιγμός. Τα παιδιά κάτω των δύο ετών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον κίνδυνο αυτό, καθώς είναι πολύ περίεργα και τους αρέσει να εξερευνούν το περιβάλλον, βάζοντας πράγματα στο στόμα τους. Αν κάθε γονέας γνωρίζει μερικές μόνο απλές πρώτες βοήθειες, θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τους καθημερινούς τραυματισμούς και τυχόν κινδύνους που μπορεί να διατρέχει κάθε μωρό.

1. Πνιγμός από φαγητό 

Ακόμη και αν το μωρό σας δεν βήχει ή δεν κλαίει, αλλά υποψιάζεστε ότι πνίγεται, κρατήστε το κατά μήκος του βραχίονά σας στο γόνατό σας, με το πρόσωπό του προς τα κάτω. Θα πρέπει να έχετε το κεφάλι τους κάτω, ώστε η βαρύτητα να λειτουργεί υπέρ σας. Αν πνίγεται, κάνοντας έμετο, αμέσως θα απομακρυνθεί το αντικείμενο που προκάλεσε τον πνιγμό. Επίσης, μπορείτε να χτυπήσετε σταθερά την πλάτη του, ενδιάμεσα από τις ωμοπλάτες, ώστε η πίεση να αναγκάσει το αντικείμενο να βγει. Μη διστάσετε να χτυπήσετε το μωρό, ακόμη και αν είναι κάτω των έξι μηνών. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, οπότε πρέπει το αντικείμενο να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε το χτύπημα τρεις ως πέντε φορές για να αφαιρέσετε το αντικείμενο. Αν αυτό δεν λειτουργεί, μπορείτε να γυρίσετε το μωρό μπρούμυτα, στηρίζοντας το κεφάλι του και με τα δύο δάχτυλα πιέστε προς τα κάτω στο κέντρο του στήθους του. Αυτό ονομάζεται θωρακική ώθηση και είναι σαν τεχνητός βήχας, που αναγκάζει τον αέρα να βγει από τους πνεύμονες, σπρώχνοντας το αντικείμενο προς τα έξω. Αν το μωρό σας είναι μεγαλύτερο του ενός έτους χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική αλλά προσαρμόστε τη στο μέγεθός του. Δηλαδή, αντί να το ξαπλώσετε κατά μήκος του βραχίονά σας, σηκώστε το και χτυπήστε το στην πλάτη. Αν το ξένο σώμα δεν απομακρυνθεί τότε θα πρέπει να εφαρμόσετε πέντε κοιλιακές ωθήσεις εκεί που τελειώνει ο θώρακας (χειρισμός Χάιμλιχ).

2. Έγκαυμα

Μολονότι πολύ σπάνια τα εγκαύματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή, συμβαίνουν συχνά στα μικρά παιδιά. Σε τέτοια περίπτωση, λοιπόν, αφήστε να τρέξει κρύο νερό πάνω από το κάψιμο για τουλάχιστον δέκα λεπτά, ώστε να πάρει όλη τη θερμότητα από την πληγή. Στη συνέχεια, καλύψτε την πληγείσα περιοχή με μεμβράνη για να προστατέψετε το δέρμα και να εμποδίσετε τυχόν μόλυνση από μικρόβια. Σε κάθε περίπτωση, ένα σοβαρό έγκαυμα είναι λόγος για να πάτε στο νοσοκομείο.

3. Υψηλός πυρετός και σπασμοί

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους πολύ καλά, οπότε αν έχουν πυρετό και η θερμοκρασία τους είναι πολύ υψηλή, μπορεί να παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε το μωρό στο πάτωμα ή το κρατάμε σε καθιστή θέση και στρίβουμε το κεφάλι του στο πλάι για να μην πνιγεί σε περίπτωση που κάνει εμετό. Μεταφέρουμε άμεσα το μωρό στο νοσοκομείο, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο ή καλούμε ασθενοφόρο.

4. Χτύπημα στο κεφάλι

Είναι μάλλον κάτι αναπόφευκτο για ένα μωρό. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια αγκαλιά και λίγο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα τοπικά, υπάρχουν κάποια σημάδια ότι το μωρό σας χρειάζεται περαιτέρω ιατρική φροντίδα. Αν το χτύπημα είναι δυνατό, προσέξτε για αντιδράσεις όπως έμετοςυπνηλία ή αλλαγή συμπεριφοράς. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί ή δεν βελτιωθεί, πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

5. Έμετος και διάρροια

Πρόκειται για συμπτώματα που πολύ συχνά παρουσιάζουν τα μωρά. Μπορεί να συνυπάρχουν, να εμφανιστεί το ένα από τα δύο ή να είναι αποτέλεσμα γαστρεντερίτιδας. Αν το βρέφος θηλάζει, συνεχίζουμε να του δίνουμε μητρικό γάλα, ενώ αν πίνει ξένο γάλα, του δίνουμε αραιωμένο γάλα και σταδιακά το πυκνώνουμε. Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά που έχουν ακατάσχετους εμετούς ή διάρροια χρειάζονται μεταφορά σε νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν ενδοφλεβίως τα απαιτούμενα υγρά. Αν το μωρό είναι πάνω από ενός έτους, συστήνεται αυστηρή δίαιτα, δηλαδή αφαγία για 3-4 ώρες και στη συνέχεια ένα κουταλάκι νερό ή χαμομήλι κάθε 10 λεπτά. Αν τα συμπτώματα επιμένουν συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

6. Δηλητηρίαση

Είναι αλήθεια ότι ένα μωρό μπορεί να καταπιεί οτιδήποτε επικίνδυνο, από ταμπλέτες για το πλυντήριο πιάτων μέχρι φάρμακα, γι’ αυτό αρχικά βεβαιωνόμαστε ότι κρατάμε μακριά του κάθε τι επικίνδυνο. Αν ωστόσο συμβεί κάτι τέτοιο, η ασφαλέστερη λύση είναι η επίσκεψη στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατόν. Καλό είναι να γνωρίζετε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες για το τι κατάπιε το μωρό σας, σε τι ποσότητα και πόση ώρα πριν.

7. Κρίση άσθματος

Το πιο συχνό σύμπτωμα του άσθματος είναι ο βήχας. Επαναλαμβανόμενος νυχτερινός βήχαςσυριγμόςδύσπνοια, είναι μερικά από τα σημάδια που προειδοποιούν για μια κρίση άσθματος. Απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας ή μεταφέρετε το μωρό στο νοσοκομείο.

8. Αλλεργική κρίση

Το μωρό σας εμφανίζει κόκκινο εξάνθημακνησμό ή οίδημα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια και δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Όταν υπάρχει γνωστή αλλεργία, χρησιμοποιήστε το ενέσιμο φάρμακο που έχει συστήσει ο γιατρός και απευθυνθείτε άμεσα στο νοσοκομείο.

http://citykidsguide.com