Medical

Πρώτη φορά περίοδος: τι πρέπει να ξέρεις και πώς να προετοιμαστείς

Η πρώτη φορά που έρχεται περίοδος σε μία έφηβη κοπέλα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την ίδια και ταυτόχρονα μία εμπειρία συναρπαστική αλλά και αγχωτική.

Στις περισσότερες έφηβες, η περίοδος εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ 11 και 13 ετών, όμως κάθε κοπέλα έχει διαφορετικό σώμα και ρυθμό. Μόλις έρθει η πρώτη σου περίοδος, ενημέρωσε τη μητέρα σου ή έναν ενήλικα που εμπιστεύεσαι.

Τι είναι ουσιαστικά η έμμηνος ρύση

Όλες οι σωματικές (και συναισθηματικές) αλλαγές κατά την εφηβεία είναι αποτέλεσμα των ορμονών. Η πρώτη φορά που έρχεται η περίοδος ή αλλιώς εμμηναρχή, σηματοδοτεί την ωρίμανση του αναπαραγωγικού συστήματος.

Όταν η εφηβεία ξεκινά, παράγονται κάποιες ορμόνες, που είναι υπεύθυνες για να προετοιμάσουν το σώμα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Αυτό λέγεται εμμηνορυσιακός κύκλος. Οι ορμόνες αυτές αυξάνουν σε πάχος και σε αιμάτωση το εσωτερικό της μήτρας, δηλαδή το ενδομήτριο. Σε μία από τις δύο ωοθήκες μεγαλώνει ένα ωοθυλάκιο, που όταν γίνει περίπου 2 εκατοστά, στη μέση του κύκλου, απελευθερώνεται από την ωοθήκη με τη μορφή ενός ώριμου ωαρίου. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία. Το ωάριο προσλαμβάνεται από τη σάλπιγγα και μετακινείται προς την μήτρα. Αν δεν γονιμοποιηθεί, λίγες μέρες μετά το ενδομήτριο καταρρέει και ξεκινάει η έμμηνος ρύση.

Δηλαδή, κύτταρα του ενδομήτριου και αίμα εξέρχονται από τη μήτρα μέσω του κόλπου. Το ενδομήτριο αποβάλλεται και λεπταίνει σε πάχος, το ωάριο απορρίπτεται και ένας καινούργιος εμμηνορυσιακός κύκλος ξεκινά για τη γυναίκα.

Η διάρκεια της περιόδου ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα και κυμαίνεται από 3 ως 7 ημέρες. Ο εμμηνορυσιακός κύκλος υπολογίζεται ξεκινώντας από την ημέρα που εμφανίζεται το αίμα και σαν τελευταία την παραμονή της ημέρας που θα εμφανιστεί ξανά η περίοδος. Ο μέσος όρος είναι 28 ημέρες, αλλά ένας φυσιολογικός κύκλος μπορεί να διαρκεί από 21 ως 45 ημέρες. Στα νεαρά κορίτσια ο κύκλος είναι συχνά ασταθής. Μπορεί να περάσουν 5 χρόνια ή και περισσότερα μέχρι να σταθεροποιηθεί ο κύκλος σου.

Η αίσθηση της πρώτης περιόδου

Η πρώτη έμμηνος ρύση σου μάλλον θα είναι πιο ελαφριά, αλλά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άβολα. Θα δεις λίγες σταγόνες αίμα, σκούρο κόκκινο / καφέ στην αρχή, στο εσώρουχό σου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες ορμόνες που προκαλούν την περίοδο.

Όταν η ροή της περιόδου είναι πολύ μικρή, όπως συνήθως συμβαίνει στις πρώτες φορές, το αίμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξέλθει από το σώμα και αποκτά καφέ χρώμα πριν βγει από τον κόλπο. Αυτός είναι ο λόγος που η πρώτη έμμηνος ρύση μπορεί να έχει καφέ χρώμα αντί για έντονο κόκκινο. Είναι φυσιολογικό.

Η περίοδος μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως, φούσκωμα ή κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή της μήτρας. Μπορεί να νιώσεις ακόμη πόνο στο στήθος, στη μέση, ή πιο σπάνια πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, έμετο, την πρώτη μέρα της περιόδου. Αν πονάς πολύ, μπορείς να πάρεις απλά παυσίπονα ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Ένα μαξιλάρι θέρμανσης, μπορεί επίσης να σε ανακουφίσει από τους πόνους στην κοιλιά.

Η χρήση της σερβιέτας

Η αλλαγή της σερβιέτας εξαρτάται από τη ροή του αίματος. Τις πρώτες μέρες που η ροή είναι μεγάλη, καλό είναι να αλλάζεις τη σερβιέτα πριν γεμίσει εντελώς με αίμα, για να νιώθεις πιο άνετα και να μην λερωθούν το εσώρουχο και τα ρούχα σου. Η σύσταση είναι να αλλάζεις σερβιέτα το πολύ κάθε 6-8 ώρες, όταν η ροή δεν είναι μεγάλη.

Tip
Είναι χρήσιμο να σημειώνεις πότε έρχεται η περίοδός σου, ώστε να μπορείς να υπολογίσεις πότε θα είναι η επόμενη. Μπορείς να κάνεις την καταγραφή αυτή σε ένα ημερολόγιο ή στις ειδικές εφαρμογές που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα.

http://citykidsguide.com