ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους στα μέσα Απριλίου μετά από 5 μήνες lockdown

Πρωτόγνωρο σε χρονική διάρκεια είναι το τρίτο και σφοδρότερο πανδημικό κύμα του κορονοϊoύ στη χώρα μας, ενώ οι αντοχές πολιτών, υγειονομικού προσωπικού και συστήματος Υγείας χτυπούν “κόκκινα”.

 Οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι από τη σφοδρότητα, αλλά και τη διάρκεια αυτού του νέου τρίτου κύματος του κορονοϊού, καθώς σταθερά πλέον κάθε αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτεται πολύ γρήγορα από ένα νέο αριθμό κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων ασθενών και θανάτων.

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία όλης της χώρας με 5.010 νοσηλευόμενους με κορονοϊό, ενώ μόλις το προηγούμενο 24ωρο, δεν είχαν ξεπεράσει τους 4.600.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων έφτασαν τις 576, ενώ την ίδια στιγμή τα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν τα 300. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα έχει φτάσει πλέον το 81,15% και των απλών κλινών Covid το 59,41%.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης από άποψη έμψυχου και άψυχου δυναμικού, νοσηλεύονται σήμερα 2.850 πάσχοντες, ενώ δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής για διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.

Επιπλέον κλίνες επιστρατεύει το υπουργείο Υγείας, με την ένταξη στη μάχη κατά της πανδημίας νέων κλινών από τις ειδικές Θωρακοχειρουργικές και Καρδιοχειρουργικές Μονάδες των νοσοκομείων.

Τζανάκης: Θα χρειαστούμε άμεσα επιπλέον 100 κλίνες ΜΕΘ Covid

Οι επιστήμονες δυστυχώς δεν βλέπουν άμεση αποκλιμάκωση, αλλά μάλλον περαιτέρω επιδείνωση αυτής της ζοφερής κατάστασης. Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Νίκος Τζανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνει ότι με βάση τα δοκιμασμένα πλέον μαθηματικά μοντέλα της ομάδας του, οι αριθμοί θα επιδεινωθούν ενώ η εκτόνωση του επιδημικού κύματος δεν θα φανεί πριν τα τέλη του επόμενου μήνα.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς, θα φτάσουν τους 750 τις επόμενες μέρες και θα φανεί σε ένα δεκαήμερο από σήμερα αν θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση, σημειώνει ο καθηγητής.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα σταματήσουμε κάποια στιγμή. Μετά τις 10 του Απρίλη θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάμψη στους διασωληνωμένους. Η πρόβλεψη που κάνει τώρα το μοντέλο μας, μας δίνει 750 διασωληνωμένους το επόμενο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο, μέχρι τις 10 Απριλίου. Ελπίζω ότι εκεί θα είναι και το ταβάνι, αλλά δεν αποκλείω να πάμε και πάνω από 800.

Η πρόβλεψη είναι ότι θα πιεστούμε ακόμη περισσότερο γι’ αυτό πρέπει να ετοιμαστούμε μέσα στο επόμενο 20ήμερο για ακόμη 100 κρεβάτια ΜΕΘ Covid, συνολικά στην Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε!» υπογραμμίζει.

Πότε περιμένουμε μείωση στα κρούσματα

Η κορύφωση στον αριθμό των ημερήσιων μολύνσεων, που ξεπέρασαν χθες (23.03.2021) τις 3.500, θα έρθει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ίσως μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπει ο κ. Τζανάκης.

Aπό εκεί και πέρα θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση, αλλά θα είναι πολύ αργή. Θα συνεχίσουμε για αρκετές μέρες να βλέπουμε αυξημένα κρούσματα, όπως λέει, τα οποία θα ξεπερνούν μόνιμα τα 2.000 ή ακόμη και 3.000 ημερήσια περιστατικά.

Η εκτίμηση της ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ότι δεν υπάρξει περαιτέρω μεγάλη άνοδος, δηλαδή πολύ περισσότερα περιστατικά από τα 3.500.

«Αν κάνουμε συνέχεια 64.000 τεστ που κάναμε χθες, προφανώς θα βρίσκουμε πολλά κρούσματα. Φανταστείτε ότι τα 3.200 και 3.300 κρούσματα που είχαμε τον Νοέμβριο τα είχαμε με 40 χιλιάδες τεστ κι όχι με 64 χιλιάδες τεστ. Καταλαβαίνετε ότι αν κάναμε 64 χιλιάδες τεστ τον Νοέμβριο θα βρίσκαμε ενδεχομένως 4,500 και 5.000 κρούσματα», αναφέρει.

Έως και 1.700 επιπλέον θάνατοι μέχρι τα τέλη Απριλίου

Μια θλιβερή πρόβλεψη που αφορά τους θανάτους -καθώς περιλαμβάνεται και αυτό το στοιχείο στο πεδίο της επιστημονικής διερεύνησης των μαθηματικών μοντέλων- αναφέρει δυστυχώς για 1.600 με 1.700 επιπλέον θανάτους έως το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τον Καθηγητή.

«Μακροχρόνια μέχρι τα τέλη Απριλίου, υπολογίζουμε να υπερβούμε τους 9 χιλιάδες συνολικούς θανάτους. Δηλαδή έχουμε σήμερα 7.500 θανατηφόρα κρούσματα και υπολογίζουμε από δω και στο εξής να συμβούν επιπλέον 1.600 με 1.700 θάνατοι, αγγίζοντας τους 9.200 με 9.300 συγκεκριμένα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ημερήσια βάση τα θανατηφόρα περιστατικά θα συνεχίσουν να καταγράφονται μεταξύ 35 και 40, ενώ δεν αποκλείεται κάποιες λίγες ημέρες αυτά να αυξηθούν κατ’ εξαίρεση, σε περισσότερα από 75.

«Το θλιβερό “ρεκόρ” των 121 θανάτων του Νοεμβρίου, δεν θα το σπάσουμε. Μπορεί κάποια μέρα να δούμε 85 ή 90, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν θα ανέβουμε ξανά πάνω από τους 100», τονίζει ο καθηγητής Τζανάκης.

Πότε θα πέσουν τα κρούσματα κάτω από 1.000

Αυτό που είναι πρωτόγνωρο σ’ αυτό το πανδημικό κύμα είναι η διάρκειά του, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Περιμέναμε όλοι ότι θα διαρκέσει συνολικά ενάμιση – δύο μήνες το πολύ. Τόσο, όμως, διαρκεί μόνο το ανοδικό του μέρος. Το παρατεταμένο ανοδικό κύμα οφείλεται σε δύο πράγματα: πρώτον στις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές και δεύτερον στο lockdown που προσπάθησε να καταστείλει τη βαρύτητά του. Ως ένα βαθμό το έχει καταφέρει γιατί αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα μετράγαμε τώρα πολύ πιο σκληρές επιπτώσεις. Δεν μπορούν, όμως, αυτά τα οριζόντια μέτρα να καταστείλουν το κύμα λόγω των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα να παρατείνεται και να βλέπουμε για τόσες μέρες τόσο πολλά κρούσματα», τονίζει ο επιστήμονας.

Η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και δεν θα συμβεί δυστυχώς, όπως λέει ο κ. Τζανάκης, πριν από το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου.

«Το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου βλέπουμε να επανερχόμαστε σταδιακά σε κρούσματα κάτω από τα 1.000. Σε ένα μήνα περίπου. Ελπίζω να βγούμε λάθος προς την θετική πλευρά, κι αυτό να συμβεί νωρίτερα”, καταλήγει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

iatropedia.gr