OLD HELLO 2

Στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα και μέτρα πρόληψης

Οι ιστορίες των ανθρώπων, που ενήλικοι πια σήμερα, βρίσκουν το κουράγιο και τη δύναμη να μιλήσουν δημόσια για όσα βίωσαν πριν πολλά χρόνια και μέχρι τώρα έκρυβαν βαθιά μέσα τους, κάνουν σαφές ότι κάποια τραύματα δεν επουλώνονται ποτέ.

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίων είναι σοκαριστικά και δυστυχώς, οι αριθμοί προκύπτουν μόνο από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό συμβάντων δεν αποκαλύπτεται.

Συγκεκριμένα, κάθε εβδομάδα του 2020, ένα ανήλικο παιδί έπεφτε θύμα βιασμού, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, τουλάχιστον 43 παιδιά βίωναν βιασμό σώματος και ψυχής κάθε χρόνο.

Από το 2016 η ΕΛ.ΑΣ. έχει ασχοληθεί συνολικά με 1.028 περιπτώσεις βιασμών, απόπειρες, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατάχρηση σε ασέλγεια, αποπλάνηση παιδιών, κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 1.181.

Τη χρονιά που πέρασε, η αστυνομία ασχολήθηκε συνολικά με 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας ζωής ανηλίκων, με συνολικό αριθμό θυμάτων τα 278. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά απέχουν από την πραγματικότητα, αφού όπως φαίνεται από τα πρόσφατα παραδείγματα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν καταγγέλλουν αντίστοιχα περιστατικά.

Όπως έγινε γνωστό, τα ανήλικα θύματα βιασμού στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια είναι περισσότερα από 217, με την αστυνομία να έχει διαχειριστεί μέχρι το τέλος του 2020 συνολικά 199 υποθέσεις.

Πέρυσι, ο αριθμός ανήλικων θυμάτων βιασμού αυξήθηκε κατά 82% σε σύγκριση με το 2016, φτάνοντας τα 51, δηλαδή περίπου ένα την εβδομάδα. Τα νούμερα είναι δραματικά και όσον αφορά στις υποθέσεις προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας και ασέλγειας, καθώς 95 ανήλικα παιδιά έπεσαν θύματα τέτοιων συμβάντων μέσα στο 2020.
Στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα και μέτρα πρόληψης
Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που λέει ότι τις περισσότερες φορές το άτομο που επιχειρεί κάτι τέτοιο ανήκει στο περιβάλλον του παιδιού, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι υπήρξαν 13 υποθέσεις όπου γονείς εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε οικεία άτομα (εκπαιδευτικούς, κληρικούς ή γιατρούς), οι οποίοι τα κακοποίησαν σεξουαλικά.

Καθώς οι δράστες είναι συνήθως «άτομα εμπιστοσύνης», τα παιδιά νιώθουν φόβο, ντροπή, ενοχές και φοβούνται να μιλήσουν. Πολλές φορές, σε μικρές ηλικίες δεν αντιλαμβάνονται καν ότι πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όσο πιο στενή είναι η σχέση με το θύτη, τόσο περισσότερο το θύμα διστάζει να αποκαλύψει την αλήθεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά μας:

  • Φροντίστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας.
  • Δείξτε του έμπρακτα ότι μπορεί να σας μιλήσει άφοβα για ό,τι του συμβαίνει.
  • Εξηγήστε του ότι αν κάποιος του ζητήσει να κρατήσει κάτι μυστικό από σας, θα πρέπει να σας το πει αμέσως.
  • Μιλήστε του για το “καλό” άγγιγμα, που μας κάνει να νιώθουμε χαρά και αγάπη και για το “κακό” άγγιγμα, που μας αναστατώνει δυσάρεστα, μας κάνει να νιώθουμε άσχημα και λυπημένοι.
  • Το “κακό” άγγιγμα είναι συνήθως σε μέρη του σώματος που καλύπτονται από τα εσώρουχα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας τον “κανόνα των εσωρούχων”.
  • Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να λέει “όχι” σε συμπεριφορές ή προτάσεις που του προκαλούν δυσφορία, σε περίπτωση που νιώσει ότι ένα άγγιγμα είναι “κακό”, από οποιονδήποτε και αν προέρχεται.
  • Φροντίστε να γνωρίζετε τις σχέσεις του παιδιού σας με τους άλλους, ακόμη και με άτομα του φιλικού ή συγγενικού σας περιβάλλοντος.
  • Να αναφέρεστε στα μέρη του σώματος με το ορθό όνομά τους (π.χ. πέος) χωρίς ντροπή.
  • Ενημερωθείτε από τα ειδικά βιβλία που υπάρχουν στο εμπόριο ή μιλήστε με έναν ειδικό παιδοψυχολόγο.

Έχετε πάντα υπόψη ότι πρέπει να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας και πιο συγκεκριμένα αν:

  • Έχει κάποια απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του;
  • Παρουσιάζει ανεξήγητη πτώση στη σχολική του επίδοση;
  • Εμφανίζει ξαφνικά προβλήματα στον ύπνο ή βλέπει πιο συχνά εφιάλτες;
  • Ζωγραφίζει θέματα με σεξουαλικό περιεχόμενο;
  • Έχει σεξουαλική συμπεριφορά που δεν ταιριάζει με την ηλικία του ή σεξουαλική συμπεριφορά προς άλλα παιδιά;
  • Φοβάται πρόσωπα ή μέρη που δεν φοβόταν παλιότερα;
  • Επιστρέφει στο σπίτι με σκισμένα ρούχα ή λερωμένα εσώρουχα;
  • Εμφανίζει δυσκολία να περπατήσει ή να καθίσει;

ΠΗΓΗ:http://citykidsguide.com