OLD HELLO 2

Συμβουλές προς μαθητές και γονείς για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Για να διαχειριστείτε το άγχος που φέρνουν οι πανελλήνιες εξετάσεις, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε αρχικά ότι, ναι μεν πρόκειται για μία σημαντική στιγμή στη ζωή σας, αλλά θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον για να πετύχετε τους στόχους σας.

Επίσης, ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν και τέλος, ότι η καλή ψυχολογία είναι σημαντική σε αυτή την προσπάθειά σας για επιτυχία.

Συμβουλές για τους υποψήφιους μαθητές

Προσέξτε τη διατροφή σας

Προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τους φυσικούς χυμούς, που σας δίνουν ενέργεια, πνευματική διαύγεια και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μην πίνετε πολλούς καφέδες για να αντέξετε περισσότερο. Αντίθετα, μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης, γιατί αυξάνει τη νευρικότητα και περιορίστε την ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών.

Κοιμηθείτε καλά

Είναι απαραίτητο να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες την ημέρα για να ξεκουράζεστε. Μη μένετε ξάγρυπνοι για να διαβάσετε γιατί εξαντλείτε τον οργανισμό και το μυαλό σας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η επίδοσή σας. Ακόμη κι αν δεν σας παίρνει ο ύπνος, ξαπλώστε, κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε. Αποφύγετε την ώρα του ύπνου να ανοίγετε τηλεόραση ή να ασχολείστε με το κινητό.

Φροντίστε την υγεία σας

Είτε μιλάμε για τον κορωνοϊό, είτε για ένα απλό κρύωμα, αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας κρατήσει πίσω σε αυτή τη διαδικασία. Επίσης, φροντίστε την ψυχική σας υγεία. Αποφύγετε προστριβές, εντάσεις και διαμάχες, τόσο με το οικογενειακό, όσο και με το φιλικό σας περιβάλλον ή με το ταίρι σας. Χρειάζεστε ηρεμία μέσα σας και γύρω σας.

Σκεφτείτε θετικά

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα δυνατά σημεία και τις ικανότητές σας. Αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Αντί να σκέφτεστε “θα γράψω χάλια”, “θα τα ξεχάσω όλα εκείνη την ώρα”, σκεφτείτε “πιστεύω σε μένα”, “έχω προετοιμαστεί κατάλληλα”, “θα τα καταφέρω”, κ.λπ.

Μελέτη: προγραμματισμένη επανάληψη

Το διάβασμα τις μέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι μία προγραμματισμένη επανάληψη και όχι προσπάθεια να μάθετε καινούρια πράγματα. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών φέρνει πανικό και απογοήτευση. Επίσης, αποφύγετε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής.
Συμβουλές προς μαθητές και γονείς για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Τις ημέρες των εξετάσεων  

Πηγαίνετε εγκαίρως στο σχολείο, έχοντας μαζί σας δύο μπλε στυλό, μολύβι, γόμα, την ταυτότητα του υποψηφίου, νερό ή χυμό και βέβαια φορώντας ρολόι χειρός, για να ελέγχετε το χρόνο, αφού δεν επιτρέπεται να έχετε επάνω σας κινητό. Πριν μπείτε στην αίθουσα, αποφύγετε να συζητάτε με τους συμμαθητές σας τι ξέρετε καλά και τι όχι. Αυτό δεν σας βοηθά, αντίθετα μπορεί να σας προκαλέσει πανικό.

Την ώρα της εξέτασης

Συγκεντρωθείτε μόνο στο γραπτό σας. Απαντήστε πρώτα στα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα. Αν κάπου κολλήσετε, γράψετε όλα τα άλλα και επανέλθετε στο τέλος. Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στις απαντήσεις σας, δείχνοντας στο διορθωτή ότι γνωρίζετε το αντικείμενο. Πριν παραδώσετε την κόλλα σας, διαβάστε ξανά τις απαντήσεις σας, εφόσον υπάρχει χρόνος, ακόμη και αν οι άλλοι έχουν παραδώσει ήδη τα γραπτά τους.
Αν νιώσετε έντονο άγχος στη διάρκεια των εξετάσεων πάρτε βαθιές αναπνοές (ισόποσες εισπνοές – εκπνοές) και σκεφτείτε κάτι όμορφο και χαλαρωτικό.

Συμβουλές για τους γονείς

  • Προετοιμάστε το παιδί σας για κάθε ενδεχόμενο, λέγοντάς του πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσει ντροπή ή να αισθανθεί αποτυχημένος σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά. Τονίστε ότι υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές για τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
  • Εξασφαλίστε ένα ήρεμο περιβάλλον στο παιδί σας, χωρίς φασαρία, συγκρούσεις κλπ.
  • Αντιμετωπίστε με κατανόηση και υπομονή τον εκνευρισμό του παιδιού.
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με τις επιδόσεις φίλων/συγγενών, κλπ.
  • Το παιδί έχει ανάγκη από ψυχική στήριξη και επιβεβαίωση, οπότε ο γονιός θα πρέπει να του δίνει κουράγιο, δύναμη και να του δείχνει ότι πιστεύει σε αυτό,  χρησιμοποιώντας φράσεις όπως “θα τα πας μια χαρά αφού έχεις κάνει τόσο καλή προετοιμασία” και να ανατρέχει σε παλιότερες επιτυχίες του. Δεν είναι βοηθητικό για το παιδί να λέμε “δεν πειράζει αν δεν τα πας καλά”, “μην αγχώνεσαι, δε χάθηκε ο κόσμος”.
  • Σε περίπτωση αποτυχίας είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε κοντά στο παιδί σας, δείχνοντάς του αγάπη και αποδοχή, ενθαρρύνοντάς το και επιβραβεύοντάς το για την προσπάθεια.

http://citykidsguide.com