ΒΙΒΛΙΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τα 5 βιβλία που κάθε γονιός πρέπει να διαβάσει

Τα 5 βιβλία που κάθε γονιός πρέπει να διαβάσει

Μια διαφορετική διετία. Μία διετία που με σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία να κλείνουν και να ανοίγουν και γονείς… σε «έξαλλη» κατάσταση που να μην ξέρουν πως να συμπεριφερθούν. Παιδιά αναγκασμένα να απομακρυνθούν από τις δραστηριότητές τους αλλά ακόμα και από τους φίλους τους. Κανείς δεν είπε ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μια εύκολη υπόθεση. Και όποιος το έχει πει… μάλλον δεν έχει παιδιά.

Σταδιακά, μέσα στους επόμενους μήνες η πανδημία θα υποχωρεί (ελπίζουμε) και θα επιστρέφουμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Αλλά τίποτα δεν θα είναι ίδιο.

Αν έχεις παιδιά σίγουρα άκουσες αμέτρητες συμβουλές. Βγείτε περισσότερο έξω, μην βλέπει πολύ τηλεόραση, να του μιλάς. Κανένα βιβλίο διάβασε; Κάνατε επιπλέον μαθήματα σπίτι;

Ασφαλώς είμαστε όλοι ανοιχτοί σε γνώμες και συμβουλές και οφείλουμε να τις ζυγίσουμε, αλλά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και είναι μια τεράστια ευθύνη που φέρει ο κάθε γονιός απέναντι στα παιδιά του.

Για αυτό τον λόγο ξεχωρίσαμε 5 βιβλία. Όχι, δεν μπορούν να σας λύσουν (και να μας λύσουν) όλα σας τα προβλήματα. Μπορούν όμως να σας δώσουν σωστές συμβούλες από διακεκριμένους ανθρώπους για την ανατροφή και την ενσυναίσθηση των παιδιών. Και να βάλουμε και αυτά ένα σημαντικό λιθαράκι σε αυτό το δύσκολο έργο που όσο κι αν είχες προετοιμαστείς θα δίνεις πάντα εξετάσεις.

Προσοχή: δεν είναι λυσάρια που έχουν μέσα όλες τις απαντήσεις. Μπορούν να σταθούν όμως πολύτιμοι βοηθοί που θα ενισχύσουν τις βάσεις  και θα προτείνουν ιδέες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το βιβλίο «Το βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)». Ήταν από αυτά που διαβάστηκαν περισσότερο στα lockdowns του 2020 και όχι τυχαία.

Η ουσία τού να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά, θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη, ώστε μια μέρα κάνουν το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.

Η συγγραφέας Phillipa Perry μας καλεί να δουλέψουμε με τα συναισθήματά μας τόσο τα δικά μας, όσο και των παιδιών μας, να συντονιστούμε μαζί τους ώστε να μάθουμε να τα κατανοούμε και να αποκτήσουμε δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;

Κι αυτό είναι πολύ κλασικό ανάγνωσμα με πολλές χιλιάδες νέους γονείς να το έχουν εμπιστευτεί.

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη του ΟΗΕ, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Σίγουρα κάτι γνωρίζουν για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών.

Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση.

Όλα αυτά από το «Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο;» μπορούμε να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.

Αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση

Πάμε σε ένα δύσκολο θέμα, που απασχολεί όσο τίποτα τους γονείς της γενιάς μας: Πειθαρχία. Πόσο δύσκολο είναι για εμάς τους γονείς να είμαστε ταυτόχρονα καλοί και να παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας; Πόσο δύσκολο είναι να περάσουμε γόνιμες ιδέες στη γιαγιά ή τον παππού που φροντίζουν για κάποιες ώρες τα παιδιά μας;

Η Δρ. Jane Nelsen, διακεκριμένη ψυχολόγος, παιδαγωγός και μητέρα επτά παιδιών, στο βιβλίο «Αποτελεσματική Διαπαιδαδώγηση» διδάσκει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ότι το κλειδί της αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης δεν είναι η τιμωρία αλλά ο αμοιβαίος σεβασμός.

Με φόντο τις τυπικές οικογένειες αλλά και με αναφορές στις μονογονεϊκές και σε οικογένειες με θετούς γονείς, η συγγραφέας μας δείχνει με ρεαλιστικά παραδείγματα πώς ένα τρίχρονο παιδί ή ένας επαναστατημένος έφηβος μπορούν να μάθουν να λειτουργούν με αυτοπειθαρχία και συνεργασία, χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους.

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν

Κι ένα ακόμα σημαντικό βιβλίο για τα όρια και τις «τιμωρίες».

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.

Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας

Για το τέλος αφήσαμε ένα ιδιαίτερο και πολύ αγαπημένο βιβλίο. Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας.

Αυτό το βιβλίο δεν είναι για το ίδιο το παιδί. Αλλά για πως θα αλλάξουμε εμείς για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με το παιδί.  Για να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να καταλάβουμε το φωτεινό και το σκοτεινό παιδί που συνυπάρχουν μέσα μας. Αλλάζοντας τις δικές μας πεποιθήσεις, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και τις σχέσεις μας. Και η πιο σημαντική σχέση, είναι με το παιδί μας.

Και μην ξεχνάς, όταν ο γονιός είναι ευτυχισμένος, το παιδί το αντιλαμβάνεται και είναι κι εκείνο ευτυχισμένο.

ΠΗΓΗ:http://mama365.gr