OLD HELLO, OLD HELLO 2

Τα κόλπα ενός ψυχολόγου για να περιορίσετε την οθόνη στα παιδιά

Τα κόλπα ενός ψυχολόγου για να περιορίσετε την οθόνη στα παιδιά

Τα παιδιά, πλέον, έρχονται σε επαφή με τις οθόνες από πολύ μικρή ηλικία. Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν πως οι έφηβοι περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες μποροστά από ένα κινητό ή ένα i-pad. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εκτεταμένη χρήση οθόνης των μελλοντικών μας εφήβων, είναι να τους μάθουμε από μικρή ηλικία τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Όσο πιο νωρίς καταλάβει το παιδί το σημαίνει εθισμός στην οθόνη, τόσο πιο εύκολα θα μάθει να βάζει όρια στον εαυτό του και να έχει τον έλεγχο του εαυτού του. Οι συμβουλές του Nir Eyal, ψυχολόγου από το Στάνφορντ, μας βοηθούν να  περιορίσουμε την οθόνη στα παιδιά, σε οποιαδήποτε ηλικία.

Αφήστε τα παιδιά να ορίσουν τον χρόνο που περνούν στην οθόνη

Όπως αναφέρει ο παιδοψυχολόγος στο άρθρο του, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι σύγχρονοι γονείς είναι να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να ελέγχουν τον χρόνο που περνάνε μπροστά στην οθόνη. Τις περισσότερες φορές ορίζουμε τον χρόνο που θεωρούμε κατάλληλο και τον επιβάλουμε χωρίς πρώτα να συζητήσουμε με το παιδί.

Ωστόσο, τα παιδιά μαθαίνουν να αποφεύγουν τους πειρασμούς όταν γνωρίζουν τους κινδύνους τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη του εαυτού τους. Αυτό που χρειάζονται από εσάς, είναι να τα καθοδηγήσετε μέχρι να πάρουν την σωστή απόφαση και να τα βοηθήσετε να την τηρήσουν.

Εξηγήστε τους τι χάνουν όταν αφιερώνουν χρόνο σε συσκευές

Ακόμα και τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου, γνωρίζουν ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη είναι περιορισμένος. Αν τους εξηγήστε τους ότι εάν έχουν 3 ώρες ελεύθερου χρόνου και επιλέξουν να τις περάσουν μπροστά στο Play Station, δεν θα έχουν χρόνο να ζωγραφίσουν, να βγουν έξω με φίλους ή να απολαύσουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι ικανά να βάλουν τις σωστές προτεραιότητες. Προσπαθήστε να μην πέσετε θύμα της προκατάληψης ότι οι οθόνες είναι «κακές». Η τεχνολογία γυρνάει εναντίον μας μόνο εάν δεν μπορούμε να ελέγξουμε την χρήση της.

Oι εφαρμογές και τα παιχνίδια μας «βλέπουν» ως καταναλωτές

Είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταλάβει πως οι διάφορες εφαρμογές, τα παιχνίδια ή τα social media κρύβουν από πίσω τεράστιες επιχειρήσεις που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ο στόχος τους είναι να μας κρατούν όσο περισσότερο μπορούν μπροστά σε μια οθόνη μέχρι αυτή να μας γίνει απαραίτητη. 

Μπορείτε, λοιπόν, να εξηγήσετε στα παιδιά με απλά λόγια το σημαίνει εθισμός και πως μπορούν να πέσουν θύματά του αν δεν βάλουν μόνα τους όριο και κανόνες.

Ρωτήστε τα πόσος χρόνος είναι αρκετός

Αφού τους μιλήσετε για τον εθισμό της οθόνης,  δώστε ιδαίτερη σημασία στην αναγκαιόττα του περιορισμένου χρόνου. Έπειτα, ρωτήστε τα πόσο χρόνο θεωρούν πως πρέπει να σπαταλούν μπροστά σε μια οθόνη χωρίς να τα βλάπτει. Ακόμα κι αν φοβάστε να ακούσετε την απάντηση, το πιθανότερο είναι πως θα σας εκπλήξουν!

Ακούστε την απάντησή τους και αποφύγετε τις διαπραγματεύσεις. Σεβαστείτε την απόφασή τους και κάντε τα ν ανιώσουν υπέυθυνα και ανεξάρτητα. Τα αποτελέσματα θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό!

«Τέλος χρόνου»

Αφού ορίσετε τον χρόνο που θα περνούν παίζοντας Paly Station η βλέποντας YouTube, μην είστε από πάνω τους μετρώντας τα λεπτά… Βάλτε δίπλα τους ένα ρολόι αντίστροφης μέτρησης και αφήστε τα να έχουν τον έλεγχο. Εάν ο χρόνος περάσει και δεν κλείσουν τον υπολογιστή, κάντε τους μία υπενθύμηση και θυμίστε τους ότι επέλεξαν μόνα τους τον χρόνο που θα παίξουν και πως είναι αρκετά υπεύθυνα για να τον τηρήσουν.

Ξεκινήστε από μικρή ηλικία

Μόλις το παιδί σας αρχίσει να ζητά επίμονα το smartphone η το laptop σας και ξεσπά όταν δεν του το δίνετε,  σημαίνει πως έχει έρθει ο καιρός να δράσετε. Μην σας ξεγελάσει η μικρή του ηλικία – όσο πιο νωρίς μπουν τα όρια, τόσο πιο υπέυθυνο θα γίνει στην χρήση των ηλεκτρικών συσκευών. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι ήρεμο και συγκεντρωμένο πριν αρχίσετε να του μιλάτε. Αν πάλι το παιδί σας είναι πιο μεγάλο, δεν υπάρχει λόγος να ταράζεστε – ποτέ δεν είναι αργά να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά τις οθόνες!

ΠΗΓΗ:mama365.gr