OLD HELLO 2

Τα μωρά γίνονται πιο έξυπνα όταν τους τραγουδάμε λένε οι επιστήμονες

Τα μωρά γίνονται πιο έξυπνα όταν τους τραγουδάμε λένε οι επιστήμονες
Ποια μανούλα δεν έχει τραγουδήσει στο μωράκι της προσπαθώντας να το κοιμίσει; Είναι ένας τρυφερός τρόπος να συνδεθούμε μαζί του και να του δείξουμε πόσο πολύ το αγαπάμε. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, το τραγούδι έχει κι άλλα οφέλη – όπως το ότι κάνει το παιδάκι μας πιο έξυπνο σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στην 25η ετήσια συνάντηση της Cognitive Neuroscience Society, διαπίστωσε ότι τα νανουρίσματα μπορούν να ωφελήσουν τη γνωστική ανάπτυξη ενός βρέφους. Καλλιεργούν επίσης την προσοχή τους και τους προκαλούν θετικά συναισθήματα για τη μαμά τους.

«Οι βρεφικοί εγκέφαλοι πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν ακουστικά γεγονότα με προγνωστικό τρόπο για να κατανοήσουν τη μουσική», λέει η συγγραφέας της μελέτης Laura Cirelli, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Η μουσική είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενώσουμε τους ανθρώπους, και αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία».

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Cirelli, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι μαμάδες τραγουδούν στα μωρά τους ανάλογα αν θέλουν να τα ηρεμήσουν ή να παίξουν μαζί τους. Οι μητέρες που συμμετείχαν τραγουδούσαν επανειλημμένα το «φεγγαράκι μου λαμπρό» άλλοτε με χαλαρωτικό τόνο κι άλλοτε πιο χαρωπά.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις αντιδράσεις διέγερσης της μαμάς και του μωρού μέσω της συμπεριφοράς και της αγωγιμότητας του δέρματος – ένα φαινόμενο όπου το δέρμα γίνεται προσωρινός αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας ως απόκριση σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα επίπεδα διέγερσης μειώθηκαν για τη μαμά και το μωρό όταν εκείνη τραγούδησε χαλαρωτικά νανουρίσματα. Όμως, τα επίπεδα διέγερσης αυξήθηκαν μόνο για τις μαμάδες όταν χρησιμοποιούσαν έναν πιο παιχνιδιάρικο τόνο. Τα μωρά, από την άλλη, έδειξαν μεγαλύτερη προσοχή και πιο θετικά συναισθήματα, ωστόσο είχαν σταθερά επίπεδα διέγερσης, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Βλέπουμε σχέσεις μεταξύ του ρυθμού και των γλωσσικών ικανοτήτων, της προσοχής, της ανάπτυξης, της οξύτητας της ακοής, ακόμη και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Jessica Grahn, γνωστική νευροεπιστήμονας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. «Κάθε αίσθηση που έχουμε ή η δράση που κάνουμε ξεδιπλώνεται με την πάροδο του χρόνου και τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένα ερεθίσματα».

Το τραγούδι είναι ισχυρός σύμμαχος της μητρότητας και τώρα όλες οι μαμάδες ξέρουν ότι υπάρχουν μακροχρόνια οφέλη για την ανάπτυξη των μωρών τους. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, να τους τραγουδάμε ακόμα κι αν είμαστε φάλτσες!

Πηγή: mother.ly